Πρώτα η Μαριόν Λεπέν, μετά ο Τραμπ

Πρώτα η Μαριόν Λεπέν, μετά ο Τραμπ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οταν οι λαοί έχουν την ευκαιρία να πάρουν πίσω την πατρίδα τους, την αρπάζουν», φώναξε η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, εγγονή του ιδρυτή του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, στο συντηρητικό συνέδριο «Πολιτικής Δράσης» που πραγματοποιήθηκε έξω από την Ουάσιγκτον. Η μεγάλη ελπίδα της γαλλικής Ακροδεξιάς, που αιφνιδίασε τους πάντες ανακοινώνοντας πέρυσι την προσωρινή πολιτική της αποστράτευση, έφερε σαν παραδείγματα το Βrexit, τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Ευχαρίστησε, δε, τους Ρεπουμπλικανούς που έφεραν πάλι τις συντηρητικές ιδέες στο ιδεολογικό προσκήνιο ολόκληρης της υφηλίου.

H 28χρονη γόνος της οικογένειας Λεπέν προανήγγειλε επίσης ότι σκοπεύει να ανοίξει μια ακαδημία πολιτικής επιστήμης για να προετοιμάσει την επόμενη γενιά συντηρητικών πολιτικών. «Στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε και να εκπαιδεύσουμε τους ηγέτες του αύριο», είπε. Τα αγγλικά της ήταν ιδιαίτερα κακά, σε βαθμό που έβαζε τα επίθετα πίσω από τα ουσιαστικά, όπως συμβαίνει στα γαλλικά, παρά την πολυδιαφημισμένη δέσμευσή της ότι θα αφιέρωνε ολόκληρη την προηγούμενη χρονιά στη βελτίωση των επιδόσεών της. Η φέρελπις ακροδεξιά πολιτικός έχει κατορθώσει να μην εμπλακεί στην ενδοοικογενειακή διαμάχη για την κατεύθυνση του Εθνικού Μετώπου, που είχε ως αποτέλεσμα την τέλεια πατροκτονία, με τη θεία της, Μαρίν Λεπέν, να διαγράφει τον ίδιο τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, λόγω ρατσιστικών και αντισημιτικών σχολίων.

Το συντηρητικό συνέδριο στο Μέριλαντ ξεκίνησε την Πέμπτη με ομιλίες του πρώην ηγέτη του βρετανικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας και ένθερμου οπαδού του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ, του αντιπροέδρου Μάικ Πενς και ακολούθησε μία μέρα αργότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η επιλογή της Λεπέν δεν ήταν τυχαία. Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, ο οποίος έπεσε σε δυσμένεια, την είχε αποκαλέσει ανερχόμενο αστέρι. Μπήκε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση σε ηλικία μόλις 22 ετών, το 2012, και έγινε η νεότερη βουλευτής από τη Γαλλική Επανάσταση. Εξελέγη με βασική ατζέντα την αντίθεσή της στη μετανάστευση. Η πρώτη ωστόσο δημόσια εμφάνισή της ήταν σε ηλικία δύο ετών, στην αγκαλιά του παππού της, του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου, Ζαν-Μαρί Λεπέν, όταν απεικονιζόταν σε όλα τα προεκλογικά πόστερ με την υπόσχεση ότι η εκλογή του θα φέρει ασφάλεια σε όλους.

Αποστάσεις

Σκληροπυρηνική καθολική, υπήρξε κεντρική φυσιογνωμία στον αγώνα κατά των γκέι γάμων, επικεφαλής των διαδηλώσεων με αυτό το αίτημα το 2013. Η Μαριόν έχει πάρει αποστάσεις από την προσπάθεια της θείας της, Μαρίν Λεπέν, να προσελκύσει τους δυσαρεστημένους αριστερούς ψηφοφόρους στις αποβιομηχανοποιημένες περιοχές της Γαλλίας. Οικονομικά αποκηρύσσει τον κρατικό παρεμβατισμό, που επαγγέλλεται η Μαρίν, και υιοθετεί το πνεύμα περί ελεύθερης αγοράς και ανεξέλεγκτου επιχειρηματικού καπιταλισμού του παππού της. Απορρίπτει την κρατική χρηματοδότηση των αμβλώσεων και είναι ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στο Ισλάμ.

Είναι εξαιρετικά δημοφιλής στις τάξεις της παραδοσιακής ακροδεξιάς εκλογικής βάσης και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να «μαλακώσει» τις θέσεις του το Εθνικό Μέτωπο. Η Μαρεσάλ Λεπέν θεωρείται πιθανή ηγέτις του κόμματος και αποτελεσματικός μαγνήτης για την ακροδεξιά ψήφο στη Γαλλία, αλλά η αυστηρή οικογενειακή ιεραρχία καθιστά δύσκολη την αρπαγή της ηγεσίας από τη θεία της, Μαρίν.

Πάντως, η ομιλία της στην Ουάσιγκτον αποτελεί την επιστροφή της στην πολιτική μετά την περυσινή ανακοίνωσή της ότι δεν πρόκειται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Εθνοσυνέλευση. Υπενθυμίζεται πως η Μαρίν Λεπέν ηττήθηκε πέρυσι τον Μάιο στις προεδρικές εκλογές από τον Εμανουέλ Μακρόν κι έχει εξαγγείλει ότι θα αποσυρθεί για προσωπικούς και πολιτικούς λόγους. Κέρδισε πάντως πάνω από 10 εκατ. ψήφους στον δεύτερο γύρο, μετά την προσπάθειά της να αποσυνδέσει ιδεολογικά το κόμμα από τον αντισημιτισμό και την ξενοφοβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή