Ερντογάν εναντίον Ισραήλ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύνθετη κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ και τις επακόλουθες συνέπειες (απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν, μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και αιματοχυσία στη Γάζα), ήρθε να εκμεταλλευτεί η Αγκυρα εγκαινιάζοντας νέα ρήξη στις σχέσεις της με το Ισραήλ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει τα γεγονότα στη Γάζα, εμφανιζόμενος ως ηγέτης του ισλαμικού κόσμου. Με σαφή προεκλογικά κίνητρα ο Ερντογάν στάθηκε στο πλευρό των Παλαιστινίων, αποκάλεσε τη Χαμάς «αντιστασιακό κίνημα που υπεραμύνεται της πατρίδας των Παλαιστινίων από τη δύναμη κατοχής» και χαρακτήρισε κράτος-απαρτχάιντ το Ισραήλ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταφεύγει σε τέτοιου είδους ρητορική για ψηφοθηρικούς λόγους. Το 2009, λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Ερντογάν ήταν ο πρωταγωνιστής σε ένα καλοσχεδιασμένο επεισόδιο κατά του Ισραήλ. Στη διάρκεια του φόρουμ του Νταβός εξερράγη εναντίον του βραβευμένου με Νομπέλ Ειρήνης πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον αποκάλεσε δολοφόνο. Εκατοντάδες Τούρκοι τού επιφύλαξαν υποδοχή ήρωα στην Κωνσταντινούπολη μετά το περιστατικό.

Απελάσεις

Η πιο πρόσφατη κρίση στις διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ κορυφώθηκε με τις αμοιβαίες απελάσεις πρέσβεων και ειδικά την ταπεινωτική αντιμετώπιση του Ισραηλινού διπλωμάτη στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ», που καλύφθηκε τηλεοπτικά. Πάντως, ούτε το Ισραήλ απείχε από την ένταση. Ο ίδιος ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απάντησε οργισμένα στις αιτιάσεις του Ερντογάν. «Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγαλύτερων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν χωρά αμφιβολία ότι καταλαβαίνει την τρομοκρατία και τη σφαγή. Προτείνω να μη μας κάνει μαθήματα ηθικής», έγραψε χαρακτηριστικά στο τουίτερ. Ο γιος του Ισραηλινού πρωθυπουργού πόσταρε εξάλλου στα σόσιαλ μίντια την τουρκική σημαία με το σύνθημα «Γ….. η Τουρκία». Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι αυτήν την εβδομάδα ήρθε στην Κνεσέτ το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ένα ζήτημα-ταμπού για την Τουρκία.

Μετά τη φονική επιδρομή των Ισραηλινών στο Μαβί Μαρμαρά το 2010, οι διμερείς σχέσεις είχαν φτάσει στο ναδίρ, για να αποκατασταθούν μετά την καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων και την επίσημη συγγνώμη για τους εννέα Τούρκους νεκρούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή