ΚΟΣΜΟΣ

Γιάσα Μουνκ στο Athens Democracy Forum: Η Δύση χάνει την αγάπη της για τη δημοκρατία

Γιάσα Μουνκ στο Athens Democracy Forum: Η Δύση χάνει την αγάπη της για τη δημοκρατία

Ο πληθυσμός των δυτικών κοινωνιών «χάνει την αγάπη του για τη δημοκρατία με ανησυχητικούς ρυθμούς», δήλωσε σήμερα στο πρωί, στην ομιλία του στο Athens Democracy Forum, ο Γιάσα Μουνκ, λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Harvard και συγγραφέας του βιβλίου «The People v. Democracy» (Harvard University Press).

O κ. Μουνκ ανέφερε μάλιστα ότι πολλοί πλέον είναι διατεθειμένοι να δεχθούν αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης, παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των Αμερικανών που δηλώνουν ανοιχτοί σε ένα στρατιωτικό καθεστώς έχει αυξηθεί από ένας στου 16 σε ένας στους έξι.

Ο νεαρός συγγραφέας, γεννηθείς το 1982, μίλησε για μία γενιά που δεν βλέπει τις προοπτικές της να είναι καλύτερες από αυτές της προηγούμενης. Αναφέρθηκε επίσης στη «μεγάλη ένταση» μεταξύ φιλελευθερισμού και δημοκρατίας στη Δύση, καθώς πολλοί νιώθουν να χάνουν τη φωνή τους, εγκλωβισμένοι μεταξύ της επιρροής του χρήματος στην πολιτική και της απώλειας ελέγχου για πολιτικές που έχουν μεταβιβαστεί στα χέρια τεχνοκρατικών οργανισμών και εκτός του δημοκρατικού πεδίου.

Σε αυτό το γόνιμο έδαφος δυσαρέσκειας, εξήγησε ο κ. Μουνκ, αναπτύχθηκαν οι λαϊκιστικές δυνάμεις, των οποίων το εκλογικό ποσοστό στις χώρες της Ε.Ε. έχει αυξηθεί από 8% το 2000 σε 27% σήμερα. Χαρακτήρισε «άστοχη» τη συζήτηση που γίνεται για το αν τα πραγματικά αίτια του λαϊκισμού είναι οικονομικά ή πολιτισμικά. «Ο ένας παράγοντας ενισχύει τον άλλον», τόνισε, σημειώνοντας ότι οι δυτικές κοινωνίες έχουν αλλάξει τρομακτικά τις τελευταίες πέντε-έξι δεκαετίες.

Νωρίτερα, ο Κισόρ Μαμπουμπάνι, καθηγητής Πρακτικής της Δημόσιας Πολιτικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, και συγγραφέας, πιο πρόσφατα, του βιβλίου «Has the West Lost it?», μίλησε για την αποτυχία των φιλελευθέρων στη Δύση να συνειδητοποιήσουν σημαντικές δομικές αλλαγές, με κυριότερη «το τέλος των 200 ετών της τεχνητής δυτικής κυριαρχίας». Ο κ. Μαμπουμπάνι ισχυρίστηκε ότι οι δυτικοί φιλελεύθεροι ζουν μέσα σε μία φούσκα και δεν έχουν ανοχή για άλλες οπτικές. Αναφερόμενος στην Κίνα, τόνισε ότι παρότι οι Κινέζοι δεν έχουν πολιτικές ελευθερίες, παρ’ ολ’ αυτά είναι πολύ πιο ελεύθεροι από ό,τι ήταν πριν από 40 χρόνια. «Κάθε χρόνο 120 εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν ανά τον κόσμο και μετά επιστρέφουν αυτοβούλως στη χώρα τους», είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ευρώπη, προτείνοντας μία «στρατηγική παύση» στην αποδοχή μεταναστών. Η συνεχής εισροή εις το όνομα φιλελεύθερων αξιών, προειδοποίησε, θα οδηγήσει σε αντιφιλελεύθερα καθεστώτα.