Κουτσομούρες στην κατσαρόλα, με λεμόνι και μαϊντανό

Κουτσομούρες στην κατσαρόλα, με λεμόνι και μαϊντανό

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Περικλής Κοσκινάς διαλέγει τις φρεσκότερες από την αγορά και δεν τις τηγανίζει ούτε τις ψήνει. Τις σιγομαγειρεύει για λίγα λεπτά σε ελάχιστο νερό. Το αποτέλεσμα; Συγκλονιστικό!

Προετοιμασία: 10΄, Αναμονή: 20΄, Μαγείρεμα: 10΄

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1 κιλό κουτσομούρες, καθαρισμένες
  • αλάτι, πιπέρι άσπρο
  • 3 – 4 κλωνάρια μαϊντανός (τα κοτσάνια ολόκληρα, τα φύλλα ψιλοκομμένα)
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 2 – 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδου
  • 3 κουτ. σούπας νερό

Διαδικασία:

Πλένουμε τα ψάρια, τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι, τα αλατοπιπερώνουμε καλά και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι για 20 λεπτά να νοστιμίσουν. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το σκόρδο και τα κοτσάνια από το μαϊντανό και στρώνουμε από πάνω τις κουτσομούρες κυκλικά. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά (στο 1½ – 2 για εστίες με κλίμακα μέχρι το 3, στο 5 – 6 για εστίες μέχρι το 9). Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.

Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε μήπως τα ψάρια κολλήσουν, καθότι η ποσότητα είναι μεγάλη, η κατσαρόλα, όταν τα βάζουμε, κρύα και τα ψάρια θα βγάλουν τα υγρά τους μέσα στα οποία θα μαγειρευτούν. Αν παρ’ ελπίδα κινδυνεύσουν να κολλήσουν, ρίχνουμε 1 – 2 κουτ. σούπας νερό κατά το μαγείρεμα.

Στο τέλος, ρίχνουμε το λεμόνι. Βγάζουμε τις κουτσομούρες από την κατσαρόλα προσεκτικά, περιχύνουμε με το λάδι, πασπαλίζουμε με τα φύλλα μαϊντανού και σερβίρουμε. Απλό, αλλά μοναδικής νοστιμιάς πιάτο.

* Το προφίλ του ψαριού

Ορισμένοι θεωρούν πως δεν έχουν τη νοστιμάδα των μπαρμπουνιών (με τα οποία μοιάζουν καταπληκτικά), έχουν όμως γεύση ντελικάτη και φίνα. Είναι κατά κανόνα μικρότερου μεγέθους από τα ξαδέλφια τους -με ορισμένες να μην ξεπερνούν το μέγεθος ψωμωμένου γαύρου- και έχουν τιμή χαμηλότερη (17 – 18 ευρώ το κιλό, έναντι 20 – 25 ευρώ τα μπαρμπούνια).

Η βασική διαφορά τους από τα μπαρμπούνια είναι ότι το κεφάλι τους μοιάζει να είναι κομμένο κάθετα. Από εκεί προκύπτει και το όνομά τους. Ενας τρόπος για να ξεχωρίσουμε τις ντόπιες από τις αλλοδαπές είναι η… μούρη τους: οι εισαγωγής μοιάζουν συνήθως περισσότερο με μπαρμπούνια, έχουν δηλαδή λιγότερο «κοφτό» προφίλ. Του Αμβρακικού οι κουτσομούρες θεωρούνται ότι έχουν ξεχωριστή νοστιμιά – οι Πρεβεζάνοι τις προτιμούν και από τα μπαρμπούνια!

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή