Καλαμάρια γεμιστά με φέτα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 30΄

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • περίπου 1 κιλό καλαμάρια, κατά προτίμηση μεγάλα, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα
  • 250 γρ. φέτα, της αρεσκείας μας, χοντροτριμμένη
  • 100 γρ. γραβιέρα γλυκιά ή κεφαλοτύρι (της αρεσκείας μας), τριμμένο
  • 2 μέτριες ντομάτες, καθαρισμένες από φλούδες και σπόρια, κομμένες σε κυβάκια  
  • 3 πιπεριές κέρατο, καθαρισμένες από σπόρια, κομμένες σε κυβάκια
  • 2 – 3 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας μαντζουράνας ή ριγάνης, ψιλοκομμένα (σε γλαστράκια, σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • ή 2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, προτιμότερο ακέρωτου
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml χυμός λεμονιού
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ελαφρώς τσακισμένη

Για τη σάλτσα:

  • 20 ml χυμός λεμονιού
  • 60 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Πλένουμε καλά τα καλαμάρια και τα στραγγίζουμε. Βάζουμε τα πλοκάμια σε μια κατσαρόλα με νερό, να τα καλύπτει, και τα βράζουμε για 2 – 3 λεπτά.

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο το σκόρδο για 1/2 λεπτό. Βγάζουμε το σκόρδο από το τηγάνι και το κρατάμε στην άκρη. Προσθέτουμε στο τηγάνι τις πιπεριές και τις σοτάρουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Με τρυπητή κουτάλα τις παίρνουμε και τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τις ντομάτες σε δόσεις, αραιά μεταξύ τους σε μία στρώση, ώστε να τηγανιστούν, χωρίς να βράσουν, για περίπου 4 – 5 λεπτά, ίσα να γλυκάνουν. Με τρυπητή κουτάλα τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις βάζουμε στο μπολ με τις πιπεριές.

Οταν κρυώσει το μείγμα στο μπολ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα σουρωτήρι στερεωμένο σε ένα βαθύ πιάτο, ώστε να κρατήσουμε τα ζουμιά που θα βγάλει. Μετά από λίγα λεπτά, αδειάζουμε το μείγμα πάλι στο μπολ και προσθέτουμε τα τυριά, τη μαντζουράνα ή τη ρίγανη, το ξύσμα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μείγμα, κλείνουμε το άνοιγμα με τα βρασμένα πλοκάμια, στερεώνοντάς το με μια οδοντογλυφίδα.

Βάζουμε τα καλαμάρια σε ένα ταψάκι που να τα χωράει άνετα σε μία στρώση, τα λαδώνουμε καλά και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, γυρίζοντάς τα στο ενδιάμεσο και από την άλλη πλευρά.

Οταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο και κρατάμε το ζουμί που έχουν βγάλει στο ταψί. Ανακατεύουμε το ζουμί που κρατήσαμε (από τα σοταρισμένα λαχανικά), μαζί με το ζουμί από το ταψάκι όπου ψήσαμε τα καλαμάρια, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο, περιχύνουμε τα καλαμάρια και σερβίρουμε.

Μυστικό: Μπορούμε να ψήσουμε τα καλαμάρια στη σχάρα, στο γκριλ (βάζοντας ένα ταψάκι από κάτω για να τρέχουν τα ζουμιά τους) για περίπου 5 – 6 λεπτά από κάθε πλευρά (εξαρτάται από το πόσο τραγανά μάς αρέσουν).

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή