Φάβα σαντορινιά

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 1 – 1½ ώρα

Το κλασικό πιάτο της Σαντορίνης «απογειώνεται», όπως μάς λέει η Νένα Ισμυρνόγλου, «συνοδεία ψητού χταποδιού. Ενα πιάτο που μυρίζει ελληνικό καλοκαίρι». 

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1½ φλιτζ. τσαγιού φάβα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ολόκληρο + 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml χυμός λεμονιού (ή όσο μας αρέσει)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης (ή 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού)

Διαδικασία

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα με 6 φλιτζ. τσαγιού νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε σχολαστικά για τα πρώτα 10 λεπτά.

Στην συνέχεια, προσθέτουμε το ολόκληρο κρεμμύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει απαλά το υγρό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας πότε πότε, για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά η φάβα, να μην ξεχωρίζουν οι κόκκοι της και να έχει χυλώσει, έχοντας απορροφήσει όλο το νερό.

Οταν είναι έτοιμη, ρίχνουμε, όσο είναι ακόμα ζεστή, αρκετό αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει σαν πουρές. Για πιο φίνο αποτέλεσμα, την πολτοποιούμε στο μπλέντερ. 

Σερβίρουμε σε μια πιατέλα και γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα φρέσκα μυρωδικά.  

Τι πίνουμε: Οταν έχουμε φάβα σε οποιαδήποτε μορφή της, ακολουθούμε τον χρυσό κανόνα της εντοπιότητας και σερβίρουμε στα ποτήρια λευκά, ροζέ ή κόκκινα κρασιά από τη γη του ηφαιστείου. Η Σαντορίνη στο μεγαλείο της!

Η «παντρεμένη» Στη Σαντορίνη το κρεμμύδι, με το οποίο συνήθως γαρνίρουμε τη φάβα, τσιγαρίζεται σε λάδι και το όλον (ή μέρος του) αναμειγνύεται («παντρεύεται») με τη φάβα. Σε άλλες περιπτώσεις το τσιγαριαστό κρεμμύδι με το λάδι του περιχύνεται πάνω στη φάβα. Για την ποσότητα φάβας που σας δίνουμε στη διπλανή σελίδα, η διαδικασία είναι η εξής: Βάζουμε 100 ml ελαιόλαδο σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ή σε άλλο σκεύος και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά 2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες, μέχρι να μαλακώσουν και να γλυκάνουν, για περίπου 10 λεπτά. Ρίχνουμε τη φάβα, έτοιμη μαγειρεμένη, και την ανακατεύουμε για 3 – 4 λεπτά. Τη σερβίρουμε σε βαθιά πιατέλα με ψιλοκομμένη ντομάτα, κάππαρη και ρίγανη. Μια άλλη εκδοχή για παντρεμένη φάβα θέλει στο «παντρολόγημα» να μπαίνουν και κυβάκια ντομάτας και σε κάποιες περιπτώσεις και κάππαρη, οπότε προκύπτει μια ελαφρομαγειρεμένη σάλτσα με την οποία γαρνίρουμε τη φάβα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή