ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Σουβλίτσες» Θεσσαλονίκης

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Κιμάς, Μοσχάρι, Κρέας, Συνταγές, Κυρίως Πιάτο, Ζυμαρικά / Ρύζι, Σάλτσες / Ζωμοί

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 40΄, Ψήσιμο: περίπου 30΄

Οι σουβλίτσες μοιάζουν με σουτζουκάκια, ελαφρώς πιο μακρόστενα, και ψήνονται σε ταψί με ρύζι. Οταν είναι έτοιμα, περιχύνονται με μια πλούσια κρέμα, η οποία απορροφάται από το ρύζι.

Yλικά (για 6 άτομα)
  • 600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (από λάπα ή σπάλα)
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού λάδι
  • 1/2 φλιτζάνι πάγος (τριμμένος στο μούλτι ή κοπανισμένος)
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα καυτερή
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού ή ούζο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 2 φέτες ψωμιού (χωρίς κόρα), μουσκεμένες και στυμμένες (οι κλασικές σουβλίτσες δεν έχουν ψωμί και γίνονται σφιχτές · αν τις θέλουμε πιο αφράτες, τότε το βάζουμε)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πίπερο
  • 1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο
  • λίγο αλεύρι
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι (κατά προτίμηση Καρολίνα)

Για την κρέμα

  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 400 γρ. γάλα φρέσκο
  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμος, ψιλοκομμένος


Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με το λάδι, το δυόσμο, το λεμόνι ή το ούζο, την πάπρικα, το μαϊντανό, το αυγό, το κρεμμύδι, τον πάγο, το ψωμί, αλάτι και πιπέρι, και τα ζυμώνουμε πολύ καλά βρέχοντας τα χέρια μας κάθε τόσο.

Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 15 λεπτά. Σκορπίζουμε το ρύζι σε ένα ευρύχωρο πυρέξ και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Ψήνουμε για 5 λεπτά.

Πλάθουμε τον κιμά σε σχήμα σουβλίτσας (σαν μεγάλα σουτζουκάκια). Τα αλευρώνουμε, τα τινάζουμε να φύγει το περιττό και τα αραδιάζουμε στο ταψί (το τραβάμε λίγο από το φούρνο) πάνω στο ρύζι.

Βάζουμε 1 κουτ. σούπας βούτυρο στο τηγάνι να κάψει και περιχύνουμε τις σουβλίτσες. Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Χτυπάμε όλα τα υλικά της κρέμας καλά.

Τραβάμε το ταψί, περιχύνουμε το φαγητό και ψήνουμε άλλα 10 - 15 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα κάπως και να ροδίσει το φαγητό.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ