ΑΓΟΡΑ

Ραντεβού στo Kilikio

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΟΥ

Φωτογραφία: Anne Loriot

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΜΑΓΑΖΙΑ, Ντελικατέσεν, Παντοπωλεία, Εκτός Ελλάδος

Ελληνικά προϊόντα δίπλα στον Σηκουάνα

Ρίγανη από τον Ταΰγετο, ελιές Καλαμάτας και καππαρόφυλλα απ’ τις Κυκλάδες στο τρίτο διαμέρισμα των Παρισίων, μια ανάσα από το Λούβρο και το κέντρο Ζορζ Πομπιντού; Μη σας ξενίσει αν διαπιστώσετε ότι οι Παριζιάνοι ξέρουν κι άλλες ελληνικές λέξεις εκτός από ελαιόλαδο, μέλι και φέτα.

Από τον Οκτώβρη του ’14, οι δύο νεαροί Αθηναίοι συνέταιροι στο ελληνικό μπακάλικο Kilikio, ο Κρίτωνας Πουλής και ο Σταύρος Σερέτης, μαθαίνουν στους Γάλλους... ελληνικά με ταχύρρυθμα γαστρονομικά σεμινάρια! Οι πιο διαβασμένοι Παριζιάνοι ξέρουν πλέον τι πάει να πει ντακάκι, ταχίνι (κι ας μην προφέρουν το χ) και γαλομυζήθρα.



Η άμεση επαφή των ιδιοκτητών με τους Ελληνες παραγωγούς είναι αυτή που διαφοροποιεί το Kilikio, προσφέροντας νέες γαστρονομικές εμπειρίες στη γαλλική παλέτα. Σύγχρονο μαγαζί, αντιφολκλόρ, τοίχοι επενδεδυμένοι με ψηφιδωτό γουστόζικο πλακάκι, ξύλινο δάπεδο και μεταλλικά, μίνιμαλ ράφια.

Εδώ ντεμπουτάρει στη γαλλική αγορά το σερραϊκό φιστικοβούτυρο και το γλυκό του κουταλιού με ελιές Καλαμών, αλλά και χαρουποπαξίμαδα Κρήτης και ντοματοπιπεριά Φλωρίνης, καπνιστή πέστροφα Λακωνίας και σιφναίικη μανούρα, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από ελαιόλαδα από διαφορετικές ποικιλίες και terroirs, και αντίστοιχα εντυπωσιακή γκάμα σε μέλια.



Αυτή η μικρή ελληνική γαστρονομική πρεσβεία, μόλις μερικά τετράγωνα από τον Σηκουάνα, φέρνει πρώτη φορά τα προϊόντα των μικρών Ελλήνων παραγωγών βιζαβί με το βαρύ πυροβολικό της γαλλικής μαγειρικής κοινότητας.

34 Rue Notre Dame de Nazareth, Παρίσι, Γαλλία, 0033-98333 8824
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ