ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπακλαβάς με σοκολάτα

ΤΑΣΟΣ ΤΥΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτογραφία: ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γλυκά, Σοκολάτα, Ζάχαρη και Αλεύρι, Μπακλαβάδες, Ζύμες / Πίτες / Τάρτες

Προετοιμασία: 35΄, Αναμονή: 45΄, Ψήσιμο: 2½ ώρες

Ένα από τα πολύ αγαπημένα γλυκά του ταψιού, υποκύπτει στη γοητεία του πιο εθιστικού υλικού της παγκόσμιας ζαχαροπλαστικής.

Υλικά (9 μερίδες)
  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 200 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο, ψιλοκομμένη
  • 350 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 350 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο, για τα φύλλα
  • 9 καρφάκια γαρίφαλο


Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • 1 λεμόνι ακέρωτο, κομμένο στη μέση
  • 50 γρ. κακάο (προαιρετικά)
  • 50 γρ. γλυκόζη


Διαδικασία

Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία, κόβουμε τα φύλλα ακριβώς στο μέγεθος του ταψιού, δηλαδή 15x22 εκ. Θα χρησιμοποιήσουμε και τα κομμένα κομμάτια, οπότε δεν τα πετάμε.

Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ την κουβερτούρα, τα καρύδια και την κανέλα.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα ένα φύλλο. Πασπαλίζουμε με γέμιση, καλύπτουμε με λίγα από τα κομμένα κομμάτια φύλλου, βουτυρώνουμε και από πάνω βάζουμε ένα ολόκληρο φύλλο. Το βουτυρώνουμε και αυτό.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να μας μείνουν 5 φύλλα και καθόλου γέμιση. Αυτά τα φύλλα τα στρώνουμε πάνω στον μπακλαβά, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Βάζουμε το γλυκό για 30 λεπτά στο ψυγείο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C. Κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια και καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι ένα γαρίφαλο. Βρέχουμε την επιφάνεια του μπακλαβά με νερό, τον σκεπάζουμε με ένα μεγαλύτερο ταψί και τον ψήνουμε για περίπου 2 ώρες.

Στη συνέχεια τον ξεσκεπάζουμε και τον αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα, για περίπου 30 λεπτά.

Σιρόπι

Λίγο πριν βγάλουμε τον μπακλαβά από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι και το κακάο σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά.

Οταν αρχίσει να βράζει το μείγμα, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και με ένα βρεγμένο πινέλο καθαρίζουμε τα τοιχώματα της κατσαρόλας ώστε να μη μείνει ίχνος ζάχαρης. Προσθέτουμε τη γλυκόζη, ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε να βράσει για 2 - 3 λεπτά.

Μόλις ξεφουρνίσουμε τον μπακλαβά, τον σιροπιάζουμε με καυτό σιρόπι και σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 15 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και συμπληρώνουμε σιρόπι, αν χρειαστεί.
 

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ