ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παστουρμαδόπιτα με λιαστή ντομάτα και φέτα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΙΝΟ ΚΙΟΥΣΗ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ζύμες / Πίτες / Τάρτες, Παστουρμάς, Συνταγές, Ορεκτικά, Φέτα, Λιαστή ντομάτα, Τραχανάς

Εκλεκτός μεζές για μερακλήδες, ιδανικός για ούζο ή τσίπουρο, αλλά και για μπίρα.

Προετοιμασία: 10΄ Μαγείρεμα: περίπου 15΄

Υλικά (για 4 άτομα)
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο (κατά προτίμηση αιγοπρόβειο)
  • 12 φέτες παστουρμάς, κομμένες σε μικρά κομμάτια (σε μπακάλικα και παντοπωλεία ζητάμε να μας κόψουν όσο θέλουμε)
  • 6 λιαστές ντομάτες, συντηρημένες στο ελαιόλαδο, καλά στραγγισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 2 φύλλα ζύμης σφολιάτας
  • 250 γρ. φέτα, κομματιασμένη
  • 1 κουτ. σούπας γεμάτη ξινός τραχανάς
  • τα φύλλα από 4 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • αλάτι κατά βούληση


Διαδικασία

Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά τις λιαστές ντομάτες με 100 ml κρύο νερό, το πιπέρι και τον τραχανά. Οταν πάρει βράση, προσθέτουμε τη φέτα, τον παστουρμά και το αλάτι. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 7 - 8 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού.

Αν το μείγμα πήξει πριν γίνει ο τραχανάς, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.

Είναι σημαντικό στο τέλος του βρασίματος να μην υπάρχουν υγρά. Βάζουμε τη 1 κουτ. σούπας βούτυρο σε ένα κατά προτίμηση αντικολλητικό τηγάνι 28 - 32 εκ. σε μέτρια φωτιά και, όταν λιώσει, καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του τηγανιού με το ένα φύλλο σφολιάτας.

Κόβουμε ό,τι περισσεύει, στρώνουμε πάνω στο φύλλο το μείγμα από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το μαϊντανό και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο σφολιάτας.

Κόβουμε ό,τι περισσεύει και από αυτό το φύλλο, γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες και τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο από κάτω.

Με μια μεγάλη σπάτουλα ανασηκώνουμε την πίτα, βάζουμε την άλλη 1 κουτ. βούτυρο στο τηγάνι και, όταν λιώσει, αναποδογυρίζουμε προσεκτικά την πίτα, ώστε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Οταν είναι έτοιμη, την κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τη σερβίρουμε με ντάκο κρητικό.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ