Γεμιστά καλαμαράκια από τη Σίκινο

Γεμιστά καλαμαράκια από τη Σίκινο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: περίπου 30΄, Ψήσιμο: περίπου 45΄- 1 ώρα 

Εξαιρετικής νοστιμιάς κυκλαδίτικη συνταγή, από τη συλλογή της αξέχαστης Εύης Βουτσινά. Χρειάζεται να επιλέξουμε μεγαλούτσικα καλαμάρια για πιο εύκολο γέμισμα. Το πιο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που τοποθετούνται στο σκεύος, για να μην ανοίξουν και βγει έξω η γέμιση στο ψήσιμο.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 κιλό καλαμαράκια, καθαρισμένα (ψιλοκόβουμε τα πλοκαμάκια τους για τη γέμιση)
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
  • 4 γεμάτες κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 6 γεμάτες κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 150 γρ. άσπρο ρύζι, πλυμένο
  • 3 ώριμες ντομάτες, πολτοποιημένες
  • λίγο αλάτι μπόλικο μαύρο πιπέρι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1-2 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί για το μαγείρεμα

Διαδικασία

Βάζουμε στο τηγάνι το μισό από το μετρημένο λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια.

Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για λίγο μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι, το ρύζι και περίπου 2/3 φλιτζ. τσαγιού νερό. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε το ρύζι να πιει τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Όταν κρυώσει λίγο, γεμίζουμε τα καλαμαράκια, αλλά όχι μέχρι επάνω, για να έχει χώρο το ρύζι να φουσκώσει και να μη σκάσουν τα καλαμαράκια. Τοποθετούμε το ένα καλαμαράκι μέσα στο άλλο για να μη βγει απέξω η γέμιση, όχι όμως εντελώς στριμωχτά, για να μπορεί να μαγειρευτεί το ρύζι της γέμισης. Τα βάζουμε προσεκτικά σε μια κατσαρόλα που να τα χωράει ακριβώς, σε κυκλική διάταξη, σχηματίζοντας έναν σαλίγκαρο, τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και προσθέτουμε το 1 φλιτζ. τσαγιού κρασί και νερό τόσο, που ίσα να σκεπάζει τα καλαμάρια.

Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά και μετά από περίπου 20 λεπτά προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια, να γίνει το ρύζι και να πήξει η σάλτσα. Αν σωθούν τα υγρά και χρειαστεί υγρό για να μην κολλήσουν πριν μαγειρευτούν τα καλαμάρια και το ρύζι, προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί.

Τι πίνουμε

Επιλέγουμε Μαλαγουζιά, Βιδιανό, Sauvignon blanc, Chardonnay χωρίς βαρέλι.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή