4 πράγματα που μάθαμε για τα ελληνικά αμνοερίφια

4 πράγματα που μάθαμε για τα ελληνικά αμνοερίφια

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι μας είπαν οι ειδικοί.

1. Το ξέρατε ότι υπάρχει αρνί και κατσίκι ΠΟΠ;

ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) είναι τα αμνοερίφια γάλακτος Ελασσόνας ήδη από το 2010. Τρέφονται αποκλειστικά με το γάλα της μητέρας τους και πρέπει να προέρχονται από πληθυσμούς που διαβιούν στην επαρχία Ελασσόνας. Οι ορεινοί φυσικοί βοσκότοποι, η ποικιλία φυτών στην περιοχή, οι κλιματολογικές συνθήκες και οι ντόπιες φυλές έχουν ως αποτέλεσμα ζώα με τρυφερό και χυμώδες κρέας, ελάχιστο στρώμα λίπους και ευχάριστη οσμή. Το αρνάκι και το κατσικάκι Ελασσόνας εξάγονται ως εκλεκτά προϊόντα σε Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο. Τα βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ ΑΒ και σε επιλεγμένα κρεοπωλεία σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Αθήνα, στο «Κρεοπωλείο Γιάννης» στα Εξάρχεια.

2. Ποιο είναι το σωστό χρώμα;

Ζωηρό ροζ η επιδερμίδα, λαμπερά κόκκινα τα εντόσθια και έντονα λευκό το λίπος. Αυτή είναι η χρωματική «παλέτα» του φρέσκου ελληνικού κρέατος. Εξαιρούνται ορισμένα κατσίκια στα νησιά, τα οποία γενικά είναι πιο αδύνατα και το κρέας τους ελαφρώς σκουραίνει, ακόμα και μία ημέρα μετά τη σφαγή. 

3. Συγκρατημένες φέτος οι τιμές

Τα τελευταία χρόνια η χαμηλή ζήτηση, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει συγκρατήσει τις τιμές. Επίσης, και φέτος τα ελληνικά αμνοεριφία επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ και οι τιμές δεν θα είναι υψηλότερες από τις περσινές. Υπενθυμίζουμε ότι καλό είναι να αναζητούμε τις ειδικές σφραγίδες πάνω στο ζώο και να απευθυνόμαστε σε κρεοπώλη που εμπιστευόμαστε. 

4. Τελικά, πίνουν τα κατσίκια στα νησιά θάλασσα;

Ο Α. επέμενε: είχε δει κατσίκι να βουτάει τη μουσούδα του στη θάλασσα σε παραλία στην Ανάφη. Και όμως αυτός είναι ένας μύθος, που καιρός είναι να καταρριφθεί. Τα αιγοπρόβατα στα ελληνικά νησιά δεν πίνουν θαλασσινό νερό. Μερικά, κάποιες φορές, πίνουν υφάλμυρα νερά από πηγάδια και γεωτρήσεις. Όλα βόσκουν χορτάρια και βότανα, τα οποία, λόγω της εγγύτητάς τους στη θάλασσα, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε χλωριούχο νάτριο, δηλαδή σε αλάτι (τα μελτέμια, σε συνδυασμό με την υγρασία, μπορούν να μεταφέρουν «αλμυρά» σταγονίδια μέχρι και 800 μέτρα μακριά, τα οποία σταγονίδια «κάθονται» πάνω σε χόρτα και θάμνους). Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πολυποίκιλη, ιδιαίτερη και μυρωδάτη χλωρίδα των αιγαιοπελαγίτικων νησιών, κάνουν αυτά τα ζώα να έχουν πιο νόστιμο κρέας. Αρκετά μεγάλη παραγωγή, που φτάνει και στην Αθήνα, έχουν η Νάξος, η Αμοργός, η Μυτιλήνη, η Αστυπάλαια, η Λήμνος και άλλα νησιά.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον δρα Παναγιώτη Γούλα, κτηνίατρο, πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας, τον κ. Γιώργο Ρόζο, κτηνίατρο στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Κυκλάδων, τον κ. Αρτέμη Περιστεράκη από το παντοπωλείο «Νάξια Επιλογή», τον κ. Γιάννη Μαρόλη και τη Γεωργία Γιαννακοπούλου από το «Κρεοπωλείο Γιάννης» στα Εξάρχεια και τον κ. Βασίλη Ντεληφιλιππίδη από την Ένωση Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή