ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Προδημοσίευση: Μύδια αχνιστά με φέτα

ΝΙΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ

Φωτογραφία: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Μύδια, Φέτα, Θαλασσινά, Συνταγές, Ορεκτικά, Πιπεριές

Αφθονούν τα μύδια στη Θάλασσα του Μαρμαρά, όπως και οι συνταγές για το μαγείρεμά τους. «Νεαρά κορίτσια, θυμάμαι, κατεβαίναμε στις παραλίες, βγάζαμε τα παπούτσια και μαζεύαμε μύδια από τα ρηχά, στα “πάρτι μυδιού”, όπως τα λέγαμε», ανακαλεί η Σούλα Μπόζη. «Μύδια κατά χιλιάδες, που τα ξεχωρίζαμε ανά μέγεθος σε ξεχωριστά τενεκεδάκια και τα καθαρίζαμε επιτόπου, με γέλια και κουβέντα. Τα πιο μεγάλα για το τηγάνι, μαζί με σκορδαλιά, τα υπόλοιπα για όλες τις άλλες συνταγές», συμπληρώνει. Τα μύδια ήταν δώρο της θάλασσας από τα λίγα: πάμφθηνα, άφθονα, πεντανόστιμα, μαγειρεύονταν ταχύτατα. Σερβίρονται και ως μεζές και ως κύριο πιάτο, αν και τις τελευταίες δεκαετίες τείνει να εγκαταλειφθεί η κατανάλωσή τους, λόγω της ευρείας ρύπανσης της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Εύκολο / Προετοιμασία: 45΄, Μαγείρεμα: 10΄
 

Υλικά (για 5-6 μερίδες)
  • 30 μεγάλα μύδια φρέσκα, με το κέλυφος, κλειστά (πετάμε όσα είναι λιγάκι ανοιχτά)
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
  • 150 γρ. φέτα, χοντροτριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μύδια όπως περιγράφουμε στη σελ. 128. Τα βάζουμε σε μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα, χωρίς υγρό ή λάδι, την κλείνουμε με το καπάκι της και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά, μέχρι τα κελύφη να ανοίξουν.

Ανοίγουμε το καπάκι, ελέγχουμε αν άνοιξαν όλα τα μύδια και πετάμε όσα δεν άνοιξαν.

Προσθέτουμε το λάδι, τον χυμό, την πιπεριά, τη φέτα, τη ρίγανη και πιπέρι, μετριάζουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά ακόμα, μέχρι να ζεσταθούν καλά τα υλικά.

Αδειάζουμε σε πιατέλα, μαζί με τα ζουμιά, και σερβίρουμε αμέσως συνοδεία ψωμιού.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ