ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φαλάφελ με βρασμένα ρεβίθια και κόκκινες φακές, σάλτσα σουσαμιού και τραγανά λαχανικά με σόγια

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Φαλάφελ, Ρεβίθια, Συνταγές, Φακές, Λαχανικά, Σόγια, Μπαχαρικά, Σάλτσες / Ζωμοί, Ψωμιά

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 1 βράδυ (για το μούλιασμα των ρεβιθιών) + 30΄, Τηγάνισμα: περίπου 20΄

Υλικά (για περίπου 16 τμχ.)
  • 90 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα αποβραδίς)
  • 90 γρ. κόκκινες φακές
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 αυγό
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανός
  • + 2 κουτ. σούπας δυόσμος, ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. τσαγιού φρυγανιά, τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι (για το αλεύρωμα των φαλάφελ)

Για τη σάλτσα

  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml μηλόξιδο
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι

Για τα λαχανικά

  • 2 πιπεριές κέρατο + 2 πιπεριές Φλωρίνης, σε μπαστουνάκια
  • 1 μέτριο καρότο, σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  • 1 μεγάλο αβοκάντο, σε φέτες
  • 4-5 αραβικές πίτες
  • τα φύλλα από 4-5 κλωνάρια φρέσκο κόλιανδρο ή δυόσμο

Διαδικασία

Σάλτσα: Χτυπάμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Αδειάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.

Φαλάφελ: Βράζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό τα ρεβίθια για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αδειάζουμε στον πολυκόφτη. Βράζουμε σε μπόλικο νερό τις φακές για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ρίχνουμε και αυτές στον πολυκόφτη.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τις 2 κουτ. σούπας λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον κόλιανδρο και το τζίντζερ για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το κρεμμύδι.

Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και το αδειάζουμε στον πολυκόφτη, μαζί με τις φακές και τα ρεβίθια.

Προσθέτουμε το αυγό, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τη φρυγανιά και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά. Αδειάζουμε σε μπολ και ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια μας.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, για να σφίξει. Βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε περίπου 16 στρογγυλούς κεφτέδες.

Τους πιέζουμε ελαφρώς ώστε να πλατύνουν. Ρίχνουμε σε ένα πιάτο το αλεύρι και «περνάμε» έναν έναν τους κεφτέδες, για να αλευρωθούν καλά. Τινάζουμε να φύγει το περιττό.

Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.

Τηγανίζουμε τα φαλάφελ για 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.

Λαχανικά: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε τη μισή σάλτσα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.

Σερβίρισμα: Ανακατεύουμε την υπόλοιπη σάλτσα με το αβοκάντο. Ζεσταίνουμε στον φούρνο τις αραβικές πίτες (για 2 λεπτά).

Μοιράζουμε σε κάθε πίτα τα λαχανικά (μαζί με λίγο ζουμάκι), τα φαλάφελ, το αβοκάντο και τα μυρωδικά, τυλίγουμε (αν θέλουμε) και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ