ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πίτσα Μαργαρίτα

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ζύμες / Πίτες / Τάρτες, Πίτσες, Σάλτσες / Ζωμοί, Κυρίως Πιάτο, Συνταγές

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 50΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 40΄

Υλικά (για 1 πίτσα 38 εκ.)
  • 300 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, σε φέτες πάχους περίπου 1 εκ.
  • 4 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα (ή δυόσμος)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λάδι για το ταψί

Για τη ζύμη

  • 7 - 8 γρ. (1 φακελάκι) ξερή μαγιά
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 70 ml νερό χλιαρό
  • 250 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 50 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το λάδωμα της ζύμης

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 3 - 4 μέτριες ντομάτες, τριμμένες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκος βασιλικός ή ρίγανη ή δυόσμος, ψιλοκομμένα (τα φύλλα)
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Ζύμη: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη είναι πιο σφιχτή από όσο θα θέλαμε, ρίχνουμε 1 - 2 κουτ. σούπας χλιαρό νερό. Αν όμως είναι πιο υδαρής, προσθέτουμε 1 - 2 κουτ. σούπας αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη λαδώνουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ξεσκεπάζουμε, την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για άλλα 20 λεπτά, να ξαναφουσκώσει.

Σάλτσα: Στο μεταξύ, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 15 δευτερόλεπτα, ίσα να αρωματίσει το λάδι. Ρίχνουμε την ντομάτα, το μυρωδικό και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα.

Πίτσα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C στον αέρα. Ανοίγουμε το ζυμάρι με τα δάχτυλα ή με τον πλάστη σε διάμετρο περίπου 38 εκ. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί (ρηχό, ειδικό για πίτσα, ή τη λαμαρίνα του φούρνου) και απλώνουμε πάνω του τη ζύμη.

Καλύπτουμε τη ζύμη ομοιόμορφα με τη σάλτσα, απλώνουμε το τυρί και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 15  -  20 λεπτά στη χαμηλότερη θέση του φούρνου, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί η ζύμη και από κάτω. Ξεφουρνίζουμε και σκορπίζουμε τον φρέσκο βασιλικό.

* Μυστικό
Στην αγορά βρίσκουμε μοτσαρέλα φρέσκια, από αγελαδινό γάλα, σε μπάλες, αλλά και μοτσαρέλα κίτρινη, πιο οικονομική, σε πλακέ κομμάτια, για πίτσες. Προτιμάμε την πρώτη, γιατί είναι πιο ποιοτική και νόστιμη. Αν, μάλιστα, βρούμε από βουβαλίσιο γάλα (di bufala, προϊόν ΠΟΠ), την επιλέγουμε καθότι εκλεκτής νοστιμιάς προϊόν, με εξαίσιο άρωμα και βουτυράτη υφή.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ