Σερένα Γουίλιαμς: Μία σπουδαία αθλήτρια, μία μεγάλη προσωπικότητα

Σερένα Γουίλιαμς: Μία σπουδαία αθλήτρια, μία μεγάλη προσωπικότητα

Η Σερένα Γουίλιαμς ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το τένις σε ηλικία 41 ετών. Η θρυλική Αμερικανίδα κρεμάει τη ρακέτα της μετά από 23 Grand Slam τίτλους και 319 εβδομάδες στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης

6' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι από τις φορές που οι λέξεις δεν αρκούν για να δείξουν το αποτύπωμα που αφήνει η Σερένα Γουίλιαμς ανακοινώνοντας την απόφασή της να αποχωρήσει από το επαγγελματικό τένις. Η θρυλική Αμερικανίδα τενίστρια μέσω της Vogue έβαλε τους τίτλους τέλους μίας καριέρας γεμάτης τίτλους, χρήματα και σπουδαίες στιγμές.

Η Σερένα Γουίλιαμς γεννήθηκε στη Φλόριντα των ΗΠΑ στις 26 Σεπτεμβρίου του 1981. Ξεκίνησε να παίζει τένις σε ηλικία 4 ετών μετά από προτροπή του πατέρα της, Ρίτσαρντ. Μαζί με την αδερφή της Βίνους έγραψαν ξεχωριστή ιστορία στο άθλημα.

Η Αμερικανίδα τενίστρια θεωρείται, όχι άδικα, από τις κορυφαίες προσωπικότητες του τένις όλων των εποχών. Δεν είναι μόνο οι τίτλοι που κατέκτησε αλλά και το στίγμα της στο άθλημα.

Το 1990 η οικογένεια Γουίλιαμς εγκατέλειψε το Κόμπτον της Καλιφόρνια προκειμένου να μετακομίσει στο Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Ο πατέρας πήρε αυτή την απόφαση προκειμένου οι κόρες του να μάθουν από τον κορυφαίο προπονητή Ρικ Μάκι και να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα στο τένις.

Έναν χρόνο αργότερα, ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς αποφάσισε να μην στείλει τις κόρες του στα εθνικά πρωταθλήματα. Ο λόγος ήταν ότι οι κόρες του δέχονταν πολλά ρατσιστικά σχόλια αλλά και γιατί ήθελε να αφοσιωθούν στα μαθήματα του σχολείου.

Σερένα Γουίλιαμς: Μία σπουδαία αθλήτρια, μία μεγάλη προσωπικότητα-1
AP Photo/Dita Alangkara, File

Γύρω στο 1994, τόσο η Βίνους όσο και η Σερένα σταμάτησαν να πηγαίνουν στην ακαδημία του Μάκι και ξεκίνησαν να προπονούνται με τον πατέρα τους. Το 1995 στο τουρνουά του Κεμπέκ η Σερένα έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο επαγγελματικό τουρ.

Τότε έχασε από τη 18χρονη Αμερικανίδα Άνι Μίλερ έχοντας κατακτήσει δύο γκέιμ. Ήταν, όμως, το ξεκίνημα μίας μεγαλειώδους πορείας στο τένις.

Η Σερένα Γουίλιαμς κατέκτησε τον πρώτο (από τους 23) Grand Slam τίτλο της στη Νέα Υόρκη το 1999. Στον τελικό είχε επικρατήσει με 2-0 σετ της Μαρτίνα Χίνγκις.

Στις 8 Ιουλίου 2002, η Σερένα Γουίλιαμς ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Το 2013, σε ηλικία 32 ετών, έγινε η μεγαλύτερη ηλικιακά τενίστρια που ήταν στο Νο.1 του κόσμου.

Η θρυλική Αμερικανίδα τενίστρια έχει παραμείνει στην κορυφή του κόσμου για 186 διαδοχικές εβδομάδες, όσες και η Στέφι Γκραφ. Συνολικά έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση για 319 και έρχεται τρίτη πίσω από την Γκραφ (377) και τη Μαρτίνα Ναβρατίλοβα (332).

Το 2012 ξεκίνησε η καριέρα με τον Πατρίκ Μουράτογλου. Ο σπουδαίος προπονητής βοήθησε την Σερένα να κατακτήσει ακόμη 10 Grand Slam τίτλους και είναι από τα πιο επιτυχημένα δίδυμα στην ιστορία.

Το δίδυμο των αδερφών Γουίλιαμς που έγραψε ιστορία

Μαζί με την αδερφή της Βίνους έγραψαν λαμπρές σελίδες στην ιστορία του τένις. Θεωρείται από τις κορυφαίες κόντρες όλων των εποχών ενώ αγωνίστηκαν και ως δίδυμο.

Αμφότερες ήταν στο Νο.1 του κόσμου και αγωνίστηκαν η μία κόντρα στην άλλη συνολικά 31 φορές. Η Σερένα έχει το πάνω χέρι με 19 νίκες. Έχουν αγωνιστεί σε τέσσερις διαδοχικούς τελικούς Grand Slam από το Roland Garros του 2002 μέχρι και το Australian Open του 2003. Η Σερένα Γουίλιαμς νίκησε και τους τέσσερις τελικούς.

Οι αδερφές Γουίλιαμς έχτισαν και μία εξαιρετική ομάδα στο διπλό. Κατέκτησαν μαζί 22 τίτλους, 14 εκ των οποίων σε Grand Slam. Ανέβηκαν μαζί στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2000, του 2008 και του 2012.

Σερένα Γουίλιαμς: Μία σπουδαία αθλήτρια, μία μεγάλη προσωπικότητα-2
Φωτ: AP Photo/Francois Mori, File

Το «Serena Slam»

Το 2015 η Σερένα Γουίλιαμς με την κατάκτηση του Wimbledon ήταν κάτοχος όλων των Grand Slam τίτλων. Η Αμερικανίδα είχε κατακτήσει το US Open το 2014 στο φινάλε της τενιστική σεζόν, και στη συνέχεια τα τρία επόμενα major.

Ήταν η δεύτερη φορά που κατάφερνε κάτι τέτοιο στην καριέρα της μετά το 2002. Έτσι επινοήθηκε ο όρος «Serena Slam» για τους τενίστες που κατακτούν όλους τους τίτλους, όχι όμως σε μία τενιστική σεζόν (calendar slam).

Η Σερένα Γουίλιαμς δεν ήταν η πρώτη που το κατάφερε αλλά η επινόηση του όρου δείχνει και τη δημοτικότητα της Αμερικανίδας τενίστριας.

Εντυπωσιακά προσόντα

Η 40χρονη τενίστρια ξεχώρισε για την εντυπωσιακή της σωματοδομή. Πολύ γυμνασμένη, η Σερένα είχε δυνατό σερβίς, γεγονός που της επέτρεπε να κυριαρχεί επί των αντιπάλων της.

Εκτιμάται ότι σέρβιρε με ταχύτητα 200 χιλιομέτρων την ώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα χρόνια της ακμής της, ελάχιστες τενίστριες κατάφεραν να σταθούν απέναντί της.

Πέρα από αυτό, η Σερένα Γουίλιαμς διακρινόταν και για την τεχνική της. Ο Ρότζερ Φέντερερ την έχει χαρακτηρίσει μάλιστα ως την κορυφαία τενίστρια όλων των εποχών.

Σερένα Γουίλιαμς: Μία σπουδαία αθλήτρια, μία μεγάλη προσωπικότητα-3
AP Photo/Adam Hunger

Πήρε τίτλο έγκυος

Το 2017 η Σερένα Γουίλιαμς κατέκτησε τον τελευταίο Grand Slam τίτλο της. Η Αμερικανίδα τενίστρια έφτασε στον τελικό του Australian Open αποκλείοντας τις Μπέντσιτς, Σαφάροβα, Γκιμπς, Στρίτσοβα, Κόντα και Λούτσιτς – Μπαρόνι.

Ήταν τέτοια η κυριαρχία της στη Μελβούρνη που δεν έχασε σετ κατά τη διάρκεια εκείνης της πορείας. Στον τελικό επιβλήθηκε με 6-4, 6-4 της Βίνους Γουίλιαμς. Ήταν ο πρώτος τελικός για τις δύο αδερφές μετά το 2009 και τουρνουά του Wimbledon.

Η Σερένα κατέκτησε τον τίτλο και λίγες εβδομάδες αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν έγκυος 8 εβδομάδων κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Η κόρη της, καρπός του έρωτά της με τον Αλέξις Οχάνιαν ιδρυτή του reddit, ήρθε στη ζωή στις 1 Σεπτεμβρίου 2017.

Σερένα Γουίλιαμς: Μία σπουδαία αθλήτρια, μία μεγάλη προσωπικότητα-4
AP Photo/Seth Wenig, File

Δύο μήνες μετά τη γέννηση της κόρης, η Σερένα Γουίλιαμς έστειλε ένα πολύ όμορφο μήνυμα. «Μικρή μου, δεν με ενδιαφέρει εάν δεν παίξεις καλά τένις και δεν θα θυμώσω εάν επιλέξεις να μην αγγίξεις ποτέ ρακέτα. Όμως σε παρακαλώ, σε αυτό το παιχνίδι της ζωής, μην σταματήσεις ποτέ να αγωνίζεσαι.

Το άθλημα, όπως μου δίδαξε εμένα, θα διδάξει και σε εσένα να είσαι δυνατή και να ανακαλύψεις τη δύναμη του σώματός σου. Θα μάθεις να κινείσαι και θα καταλάβεις πώς θα κινηθούν οι άλλοι.

Το άθλημα θα σε διδάξει την δύναμη της ομάδας. Δεν έχει σημασία εάν θα έχετε δεσμούς αίματος ή μόνο μέσα στα αποδυτήρια, δεν θα έχει σημασία αν έχετε το ίδιο χρώμα στο δέρμα ή στη φανέλα, θα βρεις τις αδερφές σου στον αγωνιστικό χώρο.

Κάποιες φορές θα πετύχεις το στόχο σου, άλλες φορές όχι. Όμως όλους τους στόχους θα τους φτάσετε ως ομάδα. Θα βρεις το θάρρος να περπατάς με ψηλά το κεφάλι και για να ουρλιάζεις πάντα πιο δυνατά στο γήπεδο που θα επιλέξεις να αγωνίζεσαι. Οπότε συνέχισε να παίζεις μικρή μου, συνέχισε να παίζεις», ήταν το μήνυμα της Σερένα Γουίλιαμς.

Η επιστροφή

Η Σερένα Γουίλιαμς επέστρεψε στο τένις τον Φεβρουάριο του 2018. Κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο μετά τη γέννηση της κόρης της τον Ιανουάριο του 2020 στο Όκλαντ.

Λίγους μήνες νωρίτερα έφτασε στον τελικό του Wimbledon και του US Open όπου ηττήθηκε από τη Σιμόνα Χάλεπ και τη Ναόμι Οσάκα αντίστοιχα. Η Σερένα Γουίλιαμς αγωνίστηκε στο Wimbledon το 2021 όπου και αποσύρθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα της απέναντι στην Αλιαξάντρα Σάσνοβιτς στον πρώτο γύρο του τουρνουά.

Μετά από αγωνιστική αποχή ενός χρόνου επανήλθε στο τουρνουά του Ίστμπουρν όπου και αγωνίστηκε στο διπλό με παρτενέρ την Ονς Ζαμπέρ. Μετά από λίγες μέρες αγωνίστηκε στο major του Λονδίνου. Αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο από την Άρμονι Ταν.

Πριν από λίγες ώρες, στο τουρνουά του Τορόντο πήρε την πρώτη της νίκη μετά από 14 μήνες επικρατώντας της Νούρια Πάριζας Ντίας.

Οι μεγάλοι τίτλοι της Σερένα Γουίλιαμς

Στο μονό

  • Australian Open 7 (2003, 2005, 2007, 2009, 2010, 2015, 2017)
  • Roland Garros 3 (2002, 2013, 2015)
  • Wimbledon 7 (2002, 2003, 2009, 2010, 2012, 2015, 2016)
  • US Open 6 (1999, 2002, 2008, 2012, 2013, 2014)
  • Ολυμπιακοί αγώνες: Χρυσό μετάλλιο (2012 – Λονδίνο)

Στο διπλό

  • Australian Open 4 (2001, 2003, 2009, 2010)
  • Roland Garros 2 (1999, 2010)
  • Wimbledon 6 (2000, 2002, 2008, 2009, 2012, 2016)
  • US Open 2 (1999, 2009)
  • Ολυμπιακοί αγώνες: Χρυσό μετάλλιο 3 (2000, 2008, 2012)

Στο μικτό διπλό

  • Wimbledon (1998)
  • US Open (1998)

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή