Το «χρυσό» καλοκαίρι του ελληνικού αθλητισμού

Το «χρυσό» καλοκαίρι του ελληνικού αθλητισμού

Οι Έλληνες αθλητές πέτυχαν σημαντικές επιτυχίες μέσα στον Αύγουστο

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πέντε μετάλλια ολοκληρώθηκε η παρουσία της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου. Επρόκειτο για τον επίλογο ενός ιδιαίτερου Αυγούστου, που πρόσφερε μεγάλες επιτυχίες στον ελληνικό αθλητισμό.

Η ελληνική συγκομιδή ξεκίνησε με την κωπηλασία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου. Τα «γαλανόλευκα» κουπιά κατέκτησαν στη γερμανική πόλη τέσσερα μετάλλια (ένα χρυσό, τρία ασημένια) καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση ανάμεσα σε 33 χώρες που πήραν μέρος στη διοργάνωση.

Ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο σκιφ ελαφρών βαρών. Ο 23χρονος πρωταθλητής τερμάτισε σε 7:24.21 αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ιταλό Σοάρες και τρίτο τον Ελβετό Στρούζινα.

Η Ζωή Φίτσιου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών. Η κωπηλάτισσα από τη Θεσσαλονίκη έκανε εντυπωσιακό τερματισμό και ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου με χρόνο 8:09.21. Το χρυσό πήρε η Ρουμάνα Κοζμιουκ με 8:04.41 και το χάλκινο η Ολλανδέζα Βελντουις με 8:10.20.

Το ασημένιο μετάλλιο κρέμασε στο στήθος της και η Ευαγγελία Αναστασιάδου στο σκιφ γυναικών. Η νεαρή αθλήτρια τερμάτισε σε 8:08.20. Η Φλορίν από την Ολλανδία ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και η Γερμανίδα Φόστερ συμπλήρωσε την τριάδα του βάθρου.

Ο Στέφανος Ντούσκος, στον πρώτο του αγώνα μετά από έναν σχεδόν χρόνο κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο σκιφ ανδρών. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο τερμάτισε σε 7:15.01 ελάχιστα πίσω (7:14.72) από τον Ολλανδό Τβέλαρ που ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο Βούλγαρος Βασίλεφ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Από το κουπί στον στίβο

Οι ελληνικές επιτυχίες συνεχίστηκαν στον στίβο. Την αρχή έκανε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στα 35 χλμ. βάδην. Η αθλήτρια, που προπονείται με τον Ναπολέοντα Κεφαλόπουλο, τερμάτισε σε 2:46.58 και πανηγύρισε τυλιγμένη με την ελληνική σημαία. Δεύτερη τερμάτισε η Ισπανίδα Ρακέλ Γκονσάλες και τρίτη η Βικτόρια Μαντάραζ από την Ουγγαρία.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Μίλτος Τεντόγλου ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο μήκος. Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι σημείωσε 8,52 μέτρα, που ήταν ρεκόρ αγώνων, και επιβεβαίωσε τον ρόλο του φαβορί. Ο Σουηδός Τομπίας Μόντλερ κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και ο Γάλλος Ζιλ Πομερί συμπλήρωσε την τριάδα του βάθρου.

Σπουδαία εμφάνιση έκανε η Κατερίνα Στεφανίδη στον τελικό του άλματος επί κοντώ. Η αθλήτρια του Μιτς Κριρ, πέρασε με επιτυχία τα 4,75 μέτρα και κρέμασε στο στήθος της το ασημένιο μετάλλιο. Η έμπειρη αθλήτρια ανέβηκε στο βάθρο για τέταρτο διαδοχικό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Βίλμα Μούρτο από τη Φινλανδία και το χάλκινο η Τίνα Σουτέι από τη Σλοβενία.

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη ξεπέρασε τον εαυτό της και τα ανθρώπινα όρια στον τελικό των 20 χλμ. βάδην. Η 38χρονη αθλήτρια κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και έγινε η πρώτη Ελληνίδα που έκανε νταμπλ σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η βαδίστρια από την Καρδίτσα τερμάτισε σε 1:29.03 αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Καταρζίνα Ζντιζιέμπλο από την Πολωνία και στην τρίτη την Σάσκια Φάιγκε από τη Γερμανία.

Η Ελίνα Τζένγκο ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στον ακοντισμό γυναικών. Η αθλήτρια, που σε λίγες μέρες γίνεται 20 ετών, έστειλε το ακόντιο στα 65,81 μέτρα στη δεύτερή της προσπάθεια αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Αντριάνα Βιλάγκρος από τη Σερβία και το χάλκινο η Μπάρμπορα Σποτάκοβα από την Τσεχία.

Επιτυχίες και στην πισίνα

Οι Έλληνες αθλητές εντυπωσίασαν και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που διεξήχθη στη Ρώμη. Η ομάδα της καλλιτεχνικής κολύμβησης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο κόμπο. Η ελληνική ομάδα, αποτελούμενη από τις Ζωή Αγραφιώτη, Μαρία-Ελλη Αλζιγκούζη, Ελενα Φραγκάκη, Κρυσταλένια Γιαλαμά, Ζωή Καράγγελου, Μαρία Καραπαναγιώτου, Δανάη Καριώτη, Ιφιγένεια Κρομμυδάκη, Σοφία Μαλκογεώργου και Αντριάνα Μισίκεβιτς, συγκέντρωσε 89,4000 βαθμούς και κατέλαβε την τρίτη θέση. Νικήτρια αναδείχτηκε η Ουγγαρία ενώ η Ιταλία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.

Οι επιτυχίες όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Ο Απόστολος Χρήστου αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης στα 50 μέτρα ύπτιο. Ο Έλληνας κολυμβητής, που προπονείται με τον Γιώργο Βελέντζα, τερμάτισε σε 24,36 δευτερόλεπτα σημειώνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Ιταλός Τόμας Τσεκόν και στην τρίτη ο Γερμανός Όλε Μπράουνσβαϊχ.

Ο Απόστολος Χρήστου ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στα 100 μέτρα ύπτιο. Ο αθλητής του Παναγιώτη Βελέντζα τερμάτισε σε 52.24 δευτερόλεπτα. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Ιταλός Τόμας Τσεκόν και ο Γάλλος Γιοχάν Εντογιέ συμπλήρωσε την τριάδα του βάθρου.

Το χάλκινο μετάλλιο στα 50 μέτρα ελεύθερο κατέκτησε ο Κριστιάν Γκολομέεβ. Ο κολυμβητής του Άκη Οικονόμου τερμάτισε σε 21.75 δευτερόλεπτα και ανέβηκε στο βάθρο για τρίτη διαδοχική διοργάνωση. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Βρετανός Μπέντζαμιν Πράουντ και το ασημένιο ο Ιταλός Λεονάρντο Ντεπλάνο.

Έγραψε ιστορία ο Λευτέρης Πετρούνιας

Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου. Ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη με 15,133 βαθμούς αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης για έκτη φορά στην καριέρα του.

Ο Πετρούνιας έφτασε σε ένα σπανιότατο κατόρθωμα, καθώς έγινε ο κορυφαίος σπεσιαλίστας στην ιστορία της ευρωπαϊκής ενόργανης γυμναστικής. Ο Έλληνας αθλητής ισοφάρισε τον Ούγγρο σπεσιαλίστα του πλάγιου ίππου Κρίστιαν Μπέρκι, ο οποίος κατείχε μόνος του το απόλυτο ρεκόρ με έξι τίτλους στο ίδιο όργανο (2005, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012).

Ο Τούρκος Αντέμ Ασίλ κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Ο Κέρτνεϊ Τάλοχ από τη Μ. Βρετανία συμπλήρωσε την τριάδα του βάθρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή