Η μεγάλη ευκαιρία για ένα νέο limit up

Η μεγάλη ευκαιρία για ένα νέο limit up

Το Euro ανεβάζει την αξία του ρόστερ

6' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την είσοδο του Δεκεμβρίου και τη χθεσινή κλήρωση των ομίλων του Euro 2024, άρχισε ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο καλοκαιρινό ραντεβού του ποδοσφαίρου.

Η εθνική ομάδα, μέσω των μπαράζ του Μαρτίου, θα δώσει μάχη προκειμένου να βρεθεί ανάμεσα στις 24 χώρες που θα συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό, μια παρουσία που την έχει ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο, στη συμπλήρωση των 20 ετών από το «έπος» του 2004. Από τότε μέχρι και σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει στην ποδοσφαιρική αγορά, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.

Αρκεί κανείς να σκεφτεί πως τη χρονιά που η χώρα μας σήκωνε το βαρύτιμο τρόπαιο στην Πορτογαλία, η Ευρωπαϊκή Ενωση διευρυνόταν με 10 ακόμη χώρες, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ παρουσίαζε το Facebook και ο Ελον Μασκ αποφάσιζε να επενδύσει στην Tesla

Κάπου εκεί, οι χρηματιστηριακές αξίες των Ελλήνων ποδοσφαιριστών άρχισαν να εκτινάσσονται και τα σύνορα να ανοίγουν διάπλατα για τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ωσπου φτάσαμε στο σήμερα, όπου από τους 32 διεθνείς που ήταν στη διάθεση του Γκουστάβο Πογιέτ σε όλη την προκριματική φάση, μόλις οι 13 αγωνίζονται στην ελληνική λίγκα.

26η στην Ευρώπη

Σύμφωνα με το Transfermarkt, που θεωρείται ό,τι πιο εμπεριστατωμένο σχετικά με το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, η χώρα μας διαθέτει αυτή τη στιγμή το 26ο ακριβότερο ρόστερ μεταξύ των ευρωπαϊκών ομάδων, με τη συνολική αξία των παικτών που αγωνίστηκαν στα προκριματικά του Euro να αποτιμάται στα 146,70 εκατ. ευρώ.

Πιο πάνω από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημά μας υπάρχουν ομάδες που αποκλείστηκαν από τα τελικά όπως η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ιρλανδία ή η Ρωσία, που δεν μετείχε καν στα προκριματικά, αλλά και οι Σλοβακία, Γεωργία και Ουγγαρία, οι οποίες θα υπολείπονταν σε αξία αν δεν είχαν έστω κι έναν παίκτη που να κάνει τη διαφορά, όπως για παράδειγμα οι Σκρίνιαρ, Κβαρατσκέλια και Σομποζλάι αντίστοιχα.

Στο γαλανόλευκο ρόστερ που σε σχέση με τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα ισορροπημένο, ο πιο «ακριβός» ποδοσφαιριστής του είναι ο 25χρονος Βαγγέλης Παυλίδης, ο οποίος κοστολογείται στα 20 εκατ. ευρώ. Μπορεί στα τέσσερα χρόνια που αγωνίζεται με την εθνική ανδρών να έχει μόλις έξι γκολ, όμως στο ολλανδικό πρωτάθλημα σκοράρει συνεχώς (14 γκολ σε 12 ματς) με τη φανέλα της Αλκμααρ.

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν το 2019 ο Τζον φαν Σιπ τού έδωσε την ευκαιρία, αγωνιζόταν στη Βίλεμ και η αξία του ανερχόταν μόλις σε 150.000 ευρώ.

Πλέον, βρίσκεται στο στόχαστρο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών συλλόγων ενόψει και της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, πιθανότατα όμως, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, δεν θα αλλάξει «στέγη».

Από τους 32 διεθνείς που ήταν στη διάθεση του Πογιέτ στην προκριματική φάση, μόλις οι 13 αγωνίζονται στην ελληνική λίγκα, με την Εθνική να αποτιμάται στα 146,70 εκατ. ευρώ.

Ο «κόκκινος»

Στη 2η θέση βρίσκει κανείς τον άσο της Λίβερπουλ Κώστα Τσιμίκα (18 εκατ.), που διάγει την τέταρτη σεζόν στους «Reds» και μέχρι στιγμής είναι στις βασικές επιλογές του Γιούργκεν Κλοπ. Με δεδομένο και τον τραυματισμό του Αντι Ρόμπερτσον, που θα επιστρέψει στην ενεργό δράση από τον νέο χρόνο, δίνεται η ευκαιρία στον 27χρονο διεθνή να κάνει ρεκόρ συμμετοχών. Υπενθυμίζεται πως, δέκα χρόνια πριν, ο Ολυμπιακός έδωσε ένα μικρό «δώρο» 30.000 ευρώ στον Πανσερραϊκό για να τον αποκτήσει.

Στην Πρέμιερ Λιγκ επέστρεψε και ο Ντίνος Μαυροπάνος, ο οποίος από τη Στουτγάρδη το καλοκαίρι μεταπήδησε στη Γουέστ Χαμ. Ο 25χρονος κεντρικός αμυντικός βρίσκεται στην 3η θέση, με αξιολόγηση από το Transfermarkt στα 15 εκατ. ευρώ. Τα «σφυριά» δαπάνησαν 20 εκατ. για να τον πάρουν στο Λονδίνο. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τον Ντέιβιντ Μόγες να τον εμπιστευθεί στα παιχνίδια πρωταθλήματος, σε αντίθεση με τα ματς του Γιουρόπα Λιγκ.

Οδυσσέας Βλαχοδήμος και Τάσος Μπακασέτας ακολουθούν, κλείνοντας την πρώτη πεντάδα με 10 εκατ. ευρώ έκαστος.

Ο πρώτος αποχώρησε από την Μπενφίκα ύστερα από μια πενταετία, δύο πρωταθλήματα και ισάριθμα Σούπερ Καπ, μετακομίζοντας στη Νότιγχαμ Φόρεστ, μια μετακίνηση που προκάλεσε limit-down στην μετοχή του η οποία τον Ιούνιο βρισκόταν στα 16 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, σταθερές τάσεις έχει αυτή του αρχηγού της Εθνικής, ο οποίος το ερχόμενο καλοκαίρι θα αποχαιρετήσει την Τουρκία και την Τραμπζονσπόρ αρνούμενος προσφορά ανανέωσης συμβολαίου κοντά στα 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στην πρώτη πεντάδα θα ήταν υπό άλλες συνθήκες και ο Τάσος Δουβίκας, που είναι ο τέταρτος πιο ακριβός Ελληνας ποδοσφαιριστής, αλλά δεν βρίσκεται στα πλάνα του ομοσπονδιακού τεχνικού. Ο 24χρονος επιθετικός της Θέλτα εκτίναξε την αξία του στα 12 εκατ. ευρώ, με την περυσινή σεζόν στην Ουτρέχτη (32 συμμ. – 19 γκολ).

Επίσης, στην πρώτη δεκάδα θα βρισκόταν και ο Χρήστος Τζόλης, ο οποίος προς το παρόν ενισχύει την εθνική ελπίδων. Το «ταμπλό» για τον 21χρονο πρώην άσο του ΠΑΟΚ έγραφε 12 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2021. Σχεδόν 1,5 χρόνο μετά κι ενώ αγωνίζεται δανεικός στη Φορτούνα Ντίσελντορφ από τη Νόριτς, έχει πέσει στα 5 εκατ.

Το πρώτο εμπόδιο που καλείται να υπερπηδήσει η ελληνική ομάδα για να συνεχίσει τον προορισμό της για το Euro 2024 είναι το Καζακστάν στις 21 Μαρτίου, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Βρίσκεται στη 42η θέση της σχετικής λίστας, με την αξία των διεθνών του να εκτιμάται στα 21,48 εκατ. ευρώ.

Ο 25χρονος αριστεροπόδαρος μεσοεπιθετικός της Μπεσίκτας, Μπακτιγιάρ Ζαϊνουντίνοφ, πρώτος σκόρερ στα προκριματικά με τέσσερα γκολ, είναι με διαφορά το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της (6,5 εκατ.).

Το ζευγάρι Γεωργία – Λουξεμβούργο, από το οποίο θα προκύψει ο πιθανός αντίπαλος της Ελλάδας στον τελικό πρόκρισης, το χωρίζει μια απόσταση 16 ολόκληρων θέσεων. Και αυτό κυρίως λόγω της παρουσίας της «καυτής» τριάδας των Κβαρατσχέλια (Νάπολι, 85 εκατ.), Μαμαρντασβίλι (Βαλένθια, 30 εκάτ.), Μικαουτατζέ (Αγιαξ, 10 εκάτ.), που ανεβάζει το συνολικό market value των Γεωργιανών στα 155,70 εκατ. και τους κατατάσσει στην 24η θέση.

Το Λουξεμβούργο σύμφωνα με το Τransfermarkt είναι στο Νο 40 με αξία 30,80 εκατ. και τον 23χρονο αμυντικό μέσο με καταγωγή από την Ανγκόλα Λεάντρο Μπαρέιρο (Μάιντς, 14 εκατ.) να είναι το μεγάλο αστέρι του.

Η αξία του Κωνσταντέλια θα ήταν άλλη στο εξωτερικό

Οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθέναν την ποδοσφαιρική αγορά είναι οι διαμεσολαβητές μεταγραφών.

Στο «Τransfermarkt» μπορεί να βρει κάποιος και τη δική τους αξιολόγηση, η οποία γίνεται με βάση τον αριθμό των ποδοσφαιριστών που εκπροσωπούν, τη συνολική αξία τους και τα επιτυχημένα deal που κάνουν κάθε χρόνο. Στην 3η θέση της σχετικής λίστας για το 2022 βρίσκεται η «Target Sport» με 24 παίκτες, συνολικής αξίας 14,3 εκατ., προεξάρχοντος του άσου του Ολυμπιακού Γιώργου Μασούρα, ο οποίος βρίσκεται και στο Top-10 των διεθνών.

«Τα κριτήρια με τα οποία καθορίζεται η αξία ενός ποδοσφαιριστή είναι ο βαθμός ανταγωνιστικότητας του πρωταθλήματος στο οποίο αγωνίζεται, η ηλικία του, το μέγεθος και το επίπεδο του κλαμπ στο οποίο ανήκει, και φυσικά η προοπτική ανέλιξης που έχει», αναφέρει στην «Κ» ο FIFA Agent και CEO της εταιρείας, Χρήστος Γάτσης.

Ο κ. Γάτσης, διδάκτωρ στο αθλητικό μάνατζμεντ και μάρκετινγκ, θεωρεί πως σε μεγάλο βαθμό πλατφόρμες όπως το «Τransfermarkt» ή ακόμη καλύτερα το «CIES» αποτυπώνουν την πραγματικότητα της αγοράς. «Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Παυλίδη. Θεωρώ πως τον έχει κοστολογήσει σωστά στα 20 εκατ. ευρώ. Είναι ένα παιδί που βάζει συνεχώς γκολ στο ολλανδικό πρωτάθλημα και το τάιμινγκ είναι το ιδανικό για να κάνει το παραπάνω βήμα. Αλλωστε και η Αλκμααρ νομίζω πως σε αυτό το ποσό κινείται στις προτάσεις που της έχουν γίνει».

Στο ερώτημα γιατί υπάρχει η διαφορά των 12 εκατ. ευρώ με τον Κωνσταντέλια, για τον οποίο οι προοπτικές είναι σαφώς καλύτερες, τονίζει: «Γιατί το πρωτάθλημά μας είναι χαμηλότερης δυναμικότητας και γιατί πάντα οι επιθετικοί κοστίζουν παραπάνω. Αν ο Κωνσταντέλιας αγωνιζόταν στο ολλανδικό πρωτάθλημα, θα τον πλησίαζε. Αυτή τη στιγμή θεωρώ πως μαζί με τους Δουβίκα, Ιωαννίδη και Τζόλη είναι οι πιο εξελίξιμοι, ενώ Τσιμίκας και Γιαννούλης μπορούν να επιτύχουν υψηλότερο ranking. Σαφώς υπάρχουν και αστοχίες στις τιμές, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτές έχουν διαμορφωθεί με βάση το τι κάνουν στους συλλόγους τους. Οι εθνικές ομάδες, όμως, είναι κάτι διαφορετικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή