Αυτό θα είναι το Τσάμπιονς Λιγκ της νέας σεζόν

Αυτό θα είναι το Τσάμπιονς Λιγκ της νέας σεζόν

Κομβικές αλλαγές από την UEFA στη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση του πλανήτη

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τίτλοι τέλους για το Τσάμπιονς Λιγκ έτσι όπως το ξέραμε τα τελευταία 20 χρόνια με τη φάση των ομίλων και εν συνεχεία με τα πλέι οφ, έπεσαν οριστικά την Τετάρτη το βράδυ. Ηταν η τελευταία φορά με το φορμάτ των 32 ομάδων, χωρισμένων σε 8 ομίλους των τεσσάρων.

Από την επόμενη περίοδο, το Τσάμπιoνς Λιγκ αλλά και οι άλλες δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα διεξαχθούν με εντελώς νέο σύστημα, που στην αρχή μάλλον θα μπερδέψει τους φιλάθλους, αλλά στην πορεία υπάρχει η αίσθηση ότι θα τους κερδίσει και θα τονώσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον.

Η αλήθεια είναι ότι με το υπάρχον φορμάτ που εμπλουτίστηκε αρχικά με το Γιουρόπα Λιγκ και εν συνεχεία με το Conference League, το ενδιαφέρον παρέμεινε πολύ ζωηρό, όπως αποδεικνύεται από τα γεμάτα γήπεδα, τις πολύ υψηλές τηλεθεάσεις και τα τεράστια συμβόλαια με τους τηλεοπτικούς παρόχους και τους χορηγούς.

Η πίεση όμως των πιο πλούσιων ομάδων που είχαν πρωτοστατήσει στην (αποτυχημένη προς το παρόν) προσπάθεια δημιουργίας μιας Σούπερ Λίγκας στα πρότυπα της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ, ανάγκασε την UEFA να φέρει τροποποιήσεις που υπόσχονται περισσότερα παιχνίδια και περισσότερα κέρδη.

Το νέο φορμάτ του Τσάμπιονς Λιγκ θα περιλαμβάνει έναν ενιαίο όμιλο 36 (αντί 32) ομάδων, που εξασφαλίζει 64 παραπάνω παιχνίδια ετησίως. Το ένα από τα τέσσερα παραπανίσια εισιτήρια το παίρνει η 5η χώρα στο ράνκινγκ της UEFA, το δεύτερο θα κριθεί στα προκριματικά και τα άλλα δύο θα δοθούν στις δύο χώρες με την καλύτερη βαθμοθηρία στην τελευταία περίοδο και όχι στις προηγούμενες πέντε όπως ίσχυε.

Η κατανομή των 36 θέσεων:

  • 1 στον νικητή του Τσάμπιονς Λιγκ 2023-2024.
  • 1 στον νικητή του Γιουρόπα Λιγκ 2023-2024.
  • 10 στους πρωταθλητές των πρωταθλημάτων από θέση 1-10 στην κατάταξη της UEFA.
  • 6 στους δεύτερους των πρωταθλημάτων από θέση 1-6 στην κατάταξη της UEFA.
  • 5 στους τρίτους των πρωταθλημάτων από θέση 1-5 στην κατάταξη της UEFA.
  • 4 στους τέταρτους των πρωταθλημάτων από θέση 1-4 στην κατάταξη της UEFA.
  • 5 στους νικητές των πλέι οφ στο μονοπάτι των πρωταθλητών.
  • 2 στους νικητές των πλέι οφ στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών.
  • 1 στο πρωτάθλημα με τον καλύτερο συντελεστή UEFA της προηγούμενης σεζόν.
  • 1 στο πρωτάθλημα με τον δεύτερο καλύτερο συντελεστή UEFA της προηγούμενης σεζόν.

Μ’ αυτό το σενάριο των δύο ελεύθερων εισιτηρίων, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι ο πρωταθλητής της θα μπει απευθείας στους ομίλους μόνο εάν η πορεία των 4 ομάδων μας είναι εκπληκτική στη συνέχεια του Conference League και φτάσουν όλες πολύ μακριά.

Οι 36 ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερις υπο-ομίλους των 9 με βάση τον συντελεστή τους από τους βαθμούς που κέρδισαν στις τελευταίες 5 περιόδους. Το πρώτο γκρουπ θα περιλαμβάνει τον κάτοχο του τίτλου και τις οκτώ πρώτες ομάδες στην κατάταξη της UEFA, ενώ τα γκρουπ 2, 3 και 4 όλες τις υπόλοιπες ομάδες, ανάλογα με την κατάταξή τους.

Κάθε ομάδα θα κληρωθεί με δύο αντιπάλους από τα τέσσερα γκρουπ, παίζοντας έναν αγώνα εντός έδρας κι έναν εκτός. Στην ενιαία βαθμολογία, οι 8 πρώτοι προκρίνονται απευθείας στη φάση των 16 και οι άλλες 8 θέσεις θα κριθούν σε διπλούς αγώνες μεταξύ των ομάδων 9-16 και 17-24. Ο 9ος θα παίξει με τον 24ο, ο 10ος με τον 23ο κλπ, κλπ. Οι ομάδες από τις θέσεις 25-36 αποκλείονται, χωρίς μετάθεση σε άλλες διοργανώσεις.

Με τα 64 παραπάνω παιχνίδια, το χρονοδιάγραμμα θα είναι πολύ σφικτό, με τις 8 αγωνιστικές του ενιαίου ομίλου να διεξάγονται από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο. Αντίστοιχες αλλαγές θα γίνουν και στις άλλες δύο διοργανώσεις, με χαρακτηριστικό ότι θα υπάρχει από μία εβδομάδα «αποκλειστική» για καθεμία τους, δηλαδή μια αγωνιστική μόνο με Τσάμπιονς Λιγκ, μία μόνο με Γιουρόπα Λιγκ και μία μόνο με παιχνίδια Conference League.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή