Ο αντίπαλος του Τσέφεριν για τον… θρόνο της UEFA

Ο αντίπαλος του Τσέφεριν για τον… θρόνο της UEFA

Ποιος είναι ο Ρουμάνος, Ραζβάν Μπουρλεάνου, που αναμένεται να διεκδικήσει την προεδρία της Ομοσπονδίας από τον Σλοβένο παράγοντα

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν δεν αισθάνεται πλέον τόσο άνετα στην καρέκλα του στο αρχηγείο της UEFA στη Νιόν. Η κίνηση του Σλοβένου προέδρου να ζητήσει να επικυρωθεί από το Κογκρέσο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο στο Παρίσι το δικαίωμα του για μια τέταρτη θητεία στην προεδρεία (παρότι το ανώτατο όριο είναι τρεις) έχει προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στους κύκλους της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, κυρίως στις χώρες που προέρχονται από το πρώην ανατολικό μπλοκ.

Πριν από λίγες μέρες στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, ο Τσέφεριν ζήτησε να μην του χρεωθεί ως θητεία το διάστημα των περίπου 2,5 ετών στο οποίο αντικατέστησε τον Μισέλ Πλατινί, ζητώντας την αλλαγή της διατύπωσης στο καταστατικό και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει την ψήφο του Κονγκρέσου όπου απαιτούνται 28 από τις 55 ψήφους, για να μπορέσει να διεκδικήσει το αξίωμα μέχρι το 2031.

Από τους πρώτους που αντέδρασαν στην πρόταση του Τσέφεριν και στην αλλαγή, ήταν ο Ντέιβιντ Γκιλ. Ο πρώην πρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, υποστήριξε ότι ο Σλοβένος πρόεδρος της UEFA έχει ολοκληρώσει το χρονικό όριο και δεν θα πρέπει να του επιτραπεί να διεκδικήσει και τέταρτη θητεία.

Το άρθρο της UEFA κατά του οποίου ο Γκιλ ηγείται της διαμαρτυρίας, ισχύει ως προσωρινό από το 2021 και θα ο Τσέφεριν θέλει να το επαναβεβαιώσει τον Φεβρουάριο. Λέει: «Οι θητείες που ολοκληρώθηκαν πριν από την 1η Ιουλίου 2017 δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τους σκοπούς των ορίων θητείας που ορίζονται στο άρθρο 22.1».

Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη θητεία των δυόμισι ετών δεν θα υπολογίζεται για τον Τσέφεριν και θα μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Μέχρι τότε ο Σλοβένος θα έχει να αντιμετωπίσει τις φιλοδοξίες της FIFA που πιέζει για να πάρει μέρος από τα εμπορικά έσοδα της UEFA και τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης, των οποίων η αδηφάγος όρεξη για χρήματα φαίνεται να μεγαλώνει.

Ο Τσέφεριν εκλέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 ως πρόεδρος της UEFA για να συνεχίσει τη θητεία του Μισέλ Πλατινί που είχε παραιτηθεί μετά τις κατηγορίες για χρηματισμό και στη συνέχεια επανεξελέγη για πλήρεις θητείες το 2019 και το 2023.

Πλέον φαίνεται πάντως ότι έχει αποκτήσει αρκετούς «εχθρούς» ακόμα και μέσα στους κόλπους της Ομοσπονδίας, κυρίως μετά την κίνηση μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων να αποσχιστούν από την αγκαλιά της UEFA. Οι αντίπαλοί τον θεωρούν πλέον αδύναμο στο να πάρει θαρραλέες αποφάσεις στο θέμα της πολυ-ιδιοκτησίας, αλλά και στο να ελέγξει την ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή του αραβικού χρήματος στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ένας από τους διεκδικητές της θέσης θα είναι πιθανότατα ο Ρουμάνος Ραζβάν Μπουρλεάνου, ο οποίος ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις της Ομοσπονδίας με ένα μπλοκ υποστήριξης από την Ανατολική Ευρώπη. Σε ηλικία 39 ετών, ο Μπουρλεάνου είναι πρόεδρος της ρουμανικής ομοσπονδίας από το 2014 και από το 2021 είναι εκπρόσωπος της UEFA στο Συμβούλιο της FIFA.

Ο Ραζβάν Μπουρλεάνου είναι πρόεδρος της Ρουμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από τις 5 Μαρτίου 2014. Ποδόσφαιρο έπαιξε μόνο στις μικρές ηλικίες και στη συνέχεια φοίτησε στη Σχολή Διαιτητών, όμως και εκεί δεν μακροημέρευσε, καθώς στα 19 του εγκατέλειψε τον αθλητισμό για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στην Εθνική Σχολή Πολιτικών και Διοικητικών Σπουδών στο Βουκουρέστι, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του με μαθήματα εξειδίκευσης στις πολιτικές και στρατηγικές ασφαλείας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Aμυνας.

Εργάστηκε στο δημαρχείο του Bacau, στη Νομική Επιτροπή του ρουμανικού κοινοβουλίου και ήταν σύμβουλος του προέδρου στο Τμήμα Μειονοτήτων. Στις 17 Δεκεμβρίου 2009 παρασημοφορήθηκε από τον πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου με το Εθνικό Τάγμα Πιστής Υπηρεσίας, με τον βαθμό του Ιππότη. Εχει διατελέσει πρόεδρος της Ρουμανικής Ομοσπονδίας Μίνι Ποδοσφαίρου, στην οποία ανήκουν περισσότερες από 2000 ομάδες από 37 νομούς και, από το 2012, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μίνι Ποδοσφαίρου.
Το 2013 έγινε αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μίνι Ποδοσφαίρου. Με αυτόν επικεφαλής αυτής της ομοσπονδίας, η Ρουμανία κατέκτησε τέσσερις συνεχόμενες φορές το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μίνι Ποδοσφαίρου.

Στις 5 Μαρτίου 2014 κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές στην Ρουμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Μιρτσέα Σάντου ο οποίος ήταν στη θέση για 24 ολόκληρα χρόνια. Σε ηλικία μόλις 29 ετών έγινε ο νεότερος πρόεδρος της FRF.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή