Η Τζιρόνα «εξωθεί» την UEFA να ανοίξει τον δρόμο για τις «ομόσταβλες» ομάδες στην ίδια διοργάνωση

Η Τζιρόνα «εξωθεί» την UEFA να ανοίξει τον δρόμο για τις «ομόσταβλες» ομάδες στην ίδια διοργάνωση

Επί τάπητος η διαμόρφωση ενός πιο καθαρού νομικού πλαισίου, με δικλείδες ασφαλείας που θα εγγυώνται ότι τα παιχνίδια θα παίζονται στο γήπεδο και όχι κάτω από το τραπέζι

7' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρεκόρ 14 νίκες, δύο ισοπαλίες και μόλις μία ήττα σε 17 παιχνίδια που μεταφράζονται σε 44 βαθμούς, η Τζιρόνα συνεχίζει με σπασμένα τα φρένα μια απίστευτη κούρσα, που τη διατηρεί μόνη πρώτη στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος, 2 βαθμούς πιο ψηλά από τη Ρεάλ Μαδρίτης, 7 από την Μπαρτσελόνα και 10 από την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Στην αρχή αυτής της τρελής κούρσας, ελάχιστοι πίστεψαν ότι η μικρή ομάδα της Καταλονίας θα καταφέρει να αντέξει στην πίεση και τον ανταγωνισμό. Τα στοιχήματα έπεφταν βροχή για το πότε θα κλατάρει το λάστιχο για να αρχίσει η θορυβώδης κατάρρευσή της, με ελάχιστους «ειδικούς» να της δίνουν την δέουσα σημασία.

Ενας απ’ αυτούς είναι ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού, Λουίς Γκαρσία, ο οποίος πήρε δημόσια θέση και χαρακτήρισε την Τζιρόνα «Λέστερ της Ισπανίας», θεωρώντας πολύ πιθανό το σενάριο να αντέξει σε βάθος χρόνου και να κόψει πρώτη το νήμα.

Πολλοί θυμήθηκαν τα λόγια του Λουίς Γκαρσία πριν δέκα μέρες, όταν η Τζιρόνα πέρασε σαν σίφουνας από τη Βαρκελώνη όπου συνέτριψε με 4-2 την Μπαρτσελόνα.

Ηταν η πιο πειστική απάντηση σε όλους όσοι πίστευαν ότι η «μικρή σταχτοπούτα» θα καταρρεύσει στα δύσκολα και μια μεγάλη απόδειξη ότι έχει τη στόφα να πετύχει κάτι που λίγους μήνες νωρίτερα έμοιαζε απίθανο. Μην ξεχνάμε ότι η φετινή είναι μόλις η 4η παρουσία της Τζιρόνα στη La Liga και ότι δεν έχει περάσει καιρός από τότε που έδινε μάχη για να κρατηθεί στη 2η κατηγορία της Ισπανίας

Τα κατάφερε τελικά και την επόμενη χρονιά κέρδισε την άνοδο, για να κάνει ξανά ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα πέρυσι, χωρίς να καταφέρει τελικά να πετύχει τον μεγάλο της στόχο, να κερδίσει δηλαδή ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Το περσινό της εγχείρημα δίνει με το δικό του τρόπο μια απάντηση στη μεγάλη αναστάτωση που προκάλεσε το σενάριο να κατακτήσει τελικά η Τζιρόνα το πρωτάθλημα στην Ισπανία. Η συνθήκη αυτή σε συνδυασμό με την πιθανότητα να μη βγει πρωταθλήτρια η Μάνστεστερ Σίτι στην Αγγλία, σκόρπισε πανικό. Οι δύο ομάδες έχουν κοινές καταβολές σε ιδιοκτησιακό επίπεδο και υπάρχει μια αμφιβολία για το αν μπορούν να συμμετάσχουν στην ίδια ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Με βάση το αυστηρό γράμμα του νόμου, εάν κριθεί ότι μόνο η μία τους μπορεί να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, αυτή θα είναι η ταπεινή και αντιεμπορική Τζιρόνα, διότι θα είναι πρωταθλήτρια! Αν προκύψει τέτοιο θέμα και η λαμπερή Μάντσετσερ Σίτι δεν έχει κερδίσει την Πρέμιερ Λιγκ, υπό μία ερμηνεία των κανονισμών κινδυνεύει αντί για το Τσάμπιονς Λιγκ, να παίξει στο Conference League!

Ολα αυτά είναι σενάρια που απασχόλησαν πολύ έντονα την κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες και γέννησαν αμέτρητους προβληματισμούς. Ολοι εξιτάρονται στην ιδέα να γράψει η μικρούλα Τζιρόνα μια τόσο φανταχτερή ιστορία σαν εκείνη της Ελλάδας στο Euro 2004, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν θέλουν κατά βάθος να τη δουν να τρυπώνει σαν παρείσακτη στον λαμπερό κόσμο του Τσάμπιονς Λιγκ πετώντας έξω τη Μάντσεστερ Σίτι. Προτιμούν ξεκάθαρα να δουν εκεί την αρμάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Κατά μία παράξενη σύμπτωση, ο Καταλανός προπονητής είναι το (εξ αγχιστείας) κοινό πρόσωπο ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ο αδελφός του, Πέρε Γκουαρδιόλα, είναι αυτός που «τρέχει» σε όλα τα επίπεδα την Τζιρόνα και η συνεργασία του με τη Μάντσεστερ Σίτι είναι ακόμα πιο στενή απ’ όσο επιβάλλει η κοινή στέγη των δύο ομάδων. 

Ανήκουν αμφότερες στο City Football Group (CFG), ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο «παγκόσμιων ποδοσφαιρικών συμφερόντων» κάτω από την ομπρέλα του Ομίλου Abu Dhabi United (ADUG), που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η CFG έχει συνολικά 14 ομάδες σε διάφορες κατηγορίες ξεχωριστών πρωταθλημάτων ανά ήπειρο και έχει εξελιχθεί σε έναν παίκτη παγκόσμιας εμβέλειας με αιχμή του δόρατος τη Μάντσεστερ Σίτι, μια από τις κορυφαίες (αν όχι την κορυφαία) ομάδες στον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Με την πρόσφατη εξαγορά της βραζιλιάνικης Μπαΐα, το ποδοσφαιρικό «χαρτοφυλάκιο» της CFG περιλαμβάνει συνολικά 13 ομάδες και είναι πραγματικά πολυσυλλεκτικό και πολύχρωμο:

1) Μάντσεστερ Σίτι Πρέμιερ Λιγκ (Αγγλία) 2008 100%
2) New York City FC Major League Soccer (ΗΠΑ) 2013 80%
3) Melbourne City FC A League (Αυστραλία) 2014 100%
4) Yokohama F. Marinos FC J League (Ιαπωνία) 2014 20%
5) Montevideo City Torque Liga Profesional de Primera División (Ουρουγουάη) 2017 100%
6) Girona La Liga (Ισπανία) 2017 47%
7) Sichuan Jiuniu FC Κινεζική Super League (Κίνα) 2019 28%
8) Mumbai City FC Indian Super League (Ινδία) 2019 65%
9) Lommel SK Βελγική Πρώτη Κατηγορία Β (Βέλγιο) 2020 100%
10) ES Troyes AC Ligue 1 (Γαλλία) 2020 100%
11) Club Bolivar Bolivian Primera División (Βολιβία) 2021 Partner Cub
12) Vannes OC Championnat National 3 (Γαλλία) 2021 Partner Cub
13) Palermo FC Serie B (Ιταλία) 2022 80%
14) Bahia Campeonato Brasileiro Série A (Βραζιλία) 2023 90%

Κρίσιμο ερώτημα

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, το κρίσιμο ερώτημα είναι το εάν η κοινή στέγη Μάντσεστερ Σίτι και Τζιρόνα προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό και σύγκρουση συμφερόντων, με πιθανή εξέλιξη την απαγόρευση της συμμετοχής τους στην ίδια ευρωπαϊκή διοργάνωση. 

Είναι ένα θέμα που το είχε αντιμετωπίσει παλαιότερα πρώτη η ΑΕΚ και της είχε στοιχίσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο το 1998, όταν ανήκε τότε στην ENIC η οποία είχε κάτω από την ίδια στέγη τη Σλάβια Πράγας και τη Βιτσέντζα.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έθεσε από την αρχή θέμα μη συμμετοχής δύο «ομόσταβλων» ομάδων στην ίδια διοργάνωση και παρά τη δικαστική προσφυγή της ENΙC, το μάρμαρο το πλήρωσε τελικά η ΑΕΚ καθώς είχε μικρότερη βαθμολογία από τη Σλάβια Πράγας και αποκλείστηκε χωρίς αγώνα από το Κύπελλο UEFA.

Ηταν η εποχή που η UEFA ήθελε να σταματήσει εν τη γενέσει του το φαινόμενο της πολυιδιοκτησίας και πολεμούσε κάθε προσπάθεια ένταξης πολλών ομάδων στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο, θεωρώντας το πλαίσιο αυτό βόμβα στα θεμέλια του ποδοσφαίρου. Από τότε μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι και τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά. 

Η UEFA δεν αποθαρρύνει πλέον τέτοιες συνεργασίες. Αντίθετα, τις χαρακτηρίζει «φαινόμενο της εποχής» και θεωρεί ότι μπορεί να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα και την άνθηση ομάδων που υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο.

Τι ζητάει η UEFA;

Να διαμορφωθεί ένα πιο καθαρό νομικό πλαίσιο, με δικλείδες ασφαλείας που θα εγγυώνται ότι τα παιχνίδια θα παίζονται στο γήπεδο και όχι κάτω από το τραπέζι. Το σενάριο να δημιουργηθεί αναστάτωση και να προκύψουν εμπλοκές νομικής φύσης στην περίπτωση που τεθεί θέμα για τη συνύπαρξη της Τζιρόνα και της Μάντσεστερ Σίτι στο Τσάμπιονς Λιγκ, μάλλον θα επιταχύνει τις εξελίξεις. Τα νομικά επιτελεία όλων των εμπλεκόμενων μερών έχουν πιάσει φωτιά και προετοιμάζουν το έδαφος για μια καθοριστική σύσκεψη μέσα στον Ιανουάριο όπου θα μπουν νέοι κανόνες σε πιο ξεκάθαρο πλαίσιο, πάντα στον δρόμο της ενίσχυσης τέτοιων συνεργασιών και όχι στην αποτροπή τους.

«Υπάρχει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για το θέμα της κοινής ιδιοκτησίας πολλών συλλόγων και δεν πρέπει να λέμε όχι σε τέτοιες επενδύσεις. Πρέπει, όμως, να δούμε τι είδους κανόνες θέτουμε σε αυτήν την περίπτωση, γιατί οι κανόνες πρέπει να είναι αυστηροί» είναι η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος έσπευσε να σβήσει τη φωτιά που πήγαινε να ανάψει η Τζιρόνα με την τρελή της πορεία. Είναι σίγουρο πλέον ότι οι κανονισμοί θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και δεν θα επιτρέπουν, υπό κάποιους όρους και προϋποθέσεις, τη «θυσία» ομάδων του βεληνεκούς της Μάντσεστερ Σίτι.

Το θέμα της Τζιρόνα είχε συζητηθεί και πέρυσι, όταν η ίδια είχε ζητήσει από νωρίς το «πράσινο φως» της UEFA για την περίπτωση που θα εξασφάλιζε ευρωπαϊκό εισιτήριο. Το νομικό επιτελείο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας μελέτησε την υπόθεση και εισηγήθηκε να επιτραπεί η συμμετοχή της Τζιρόνα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εάν κέρδιζε το εισιτήριο, με το σκεπτικό ότι η CFG κατείχε μόνο το 47% του μετοχικού κεφαλαίου της και όχι το 51% που θα την καθιστούσε απόλυτα κυρίαρχο.

Στην πραγματικότητα, όλοι γνωρίζουν ότι σε τέτοια εταιρικά σχήματα το 47% δίνει την απόλυτη εξουσία στον κάτοχό τους, όταν δεν υπάρχει απέναντί του μόνο ένας άλλα πολλοί άλλοι μικρότεροι συνεταίροι που μοιράζονται το υπόλοιπο 53%. Είναι πολύ πιθανό, μάλιστα, το σενάριο να βρίσκονται ανάμεσα στους άλλους ιδιοκτήτες με μικρότερα ποσοστά, εταιρείες που ανήκουν στον μεγαλομέτοχο, με άλλο νομικό σχήμα.

Με ένα αντίστοιχο νομικό τρικ επιτράπηκε πριν μερικά χρόνια να παίξουν στον ίδιο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ η Λειψία με τη Ζάλτσμπουργκ, οι οποίες ανήκουν στη Red Bull. Κάποια τρικ με τη μετοχική σύνθεση και τα πρόσωπα που διοικούν, κάποια άλλα με βάση το όνομα (το RB Salzburg σημαίνει Red Bull Salzburg αλλά το RB Leipzig σημαίνει… Rasen Ballsport Leipzig και όχι Red Bull Leipzig), δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι δεν υπάρχει κοινή ιδιοκτησία κι ας γνωρίζουν άπαντες την πραγματικότητα.

Είναι σημεία των καιρών όλα αυτά, σε ένα τοπίο που θυμίζει κινούμενη άμμο με τα δεδομένα που αλλάζουν συνεχώς, ανάλογα με τις επιταγές και τις ανάγκες κάθε εποχής. Ενα είναι απολύτως ξεκάθαρο: το πολύ χρήμα και οι μεγάλες επενδύσεις είναι καλοδεχούμενα και όλοι όσοι παίρνουν τις αποφάσεις είναι πρόθυμοι να κάνουν μερικές «εκπτώσεις» σε θέματα ηθικής τάξης αρκεί να εξασφαλίσουν την ανεμπόδιστη εισροή κεφαλαίων που δίνουν ασφάλεια και μεγαλύτερη λάμψη στο προϊόν. Απ’ αυτό, άλλωστε, τρέφονται όλοι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή