Γεωργία-Ελλάδα: Και τώρα οι δυο τους

Γεωργία-Ελλάδα: Και τώρα οι δυο τους

Το νέο προφίλ της Ελλάδας και η ατομική ποιότητα των Γεωργιανών με φόντο το Euro

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω Τιφλίδας θα ολοκληρωθεί το ταξίδι της Εθνικής μας για τα γήπεδα της Γερμανίας τον ερχόμενο Ιούνιο για το Euro 2024, αρκεί το τελευταίο εμπόδιο της Γεωργίας να μην αποδειχθεί αξεπέραστο. Η «γαλανόλευκη» νίκησε με το εμφατικό 5-0 στην «OPAP Αrena» το Καζακστάν, προκρίθηκε στον τελικό των πλέι οφ της C κατηγορίας του Nations League και την ερχόμενη Τρίτη (19.00) θα διεκδικήσει το ένα από τα τρία τελευταία εισιτήρια για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Αντίπαλος δεν θα είναι κάποιο μεγαθήριο σαν τη Γαλλία ή την Ολλανδία των προκριματικών, αλλά μια ομάδα που «σκούπισε» εύκολα με 2-0 το Λουξεμβούργο και είναι διψασμένη για την πρώτη συμμετοχή της σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης στα 33 χρόνια της ποδοσφαιρικής ιστορίας της.

Οπως δείχνει και το τελικό σκορ, η εθνική μας ομάδα κυριάρχησε απόλυτα, πήρε γρήγορα ασφαλές προβάδισμα και κλείδωσε την πρόκριση από το α΄ ημίχρονο με 4 γκολ έως το 40΄, χωρίς να χρειαστεί να σπαταλήσει στο β΄ μέρος δυνάμεις ή να ρισκάρει με δυναμικό παιχνίδι τραυματισμούς και τιμωρίες. Ο Πογέτ ξεκούρασε τη μισή ομάδα από νωρίς με τις αλλαγές του β΄ ημιχρόνου και αυτό είναι ένα κέρδος που θα το εισπράξει σε φρεσκάδα στο επόμενο παιχνίδι, λίγες ημέρες αργότερα. Πολύ σημαντικό, πέραν του εξαιρετικού κλίματος στις τάξεις της, είναι και ότι η ομάδα μας στηρίχθηκε στο επιθετικό και όχι στο αμυντικό της παιχνίδι για να επιβληθεί, με σχεδόν όλα τα γκολ να είναι απόρροια άψογων ομαδικών και ιδιαίτερα θεαματικών συνεργασιών, αντί μόνο αντεπιθέσεων και στατικών φάσεων, με πολλά γεμίσματα και ατομικές ενέργειες.

H ελληνική ομάδα εγκαταλείπει το αμυντικό, στατικό παιχνίδι που τη χαρακτηρίζει, έχοντας πολύ καλό κλίμα στα αποδυτήρια.

Εξαιρετικό πρόσωπο έδειξε στον δικό της ημιτελικό και η Γεωργία του Χβίτσα Κβαρατσχέλια, η οποία θα στηριχθεί πολύ στη δύναμη της έδρας της: στα τελευταία οκτώ παιχνίδια της μ’ αυτή την ποδοσφαιρική γενιά έχει ηττηθεί στην Τιφλίδα μόνο από την Ισπανία! Σε επίπεδο παράδοσης, όμως, η Ελλάδα έχει το πάνω χέρι καθώς μετράει 7 νίκες και 2 ισοπαλίες στις εννέα αναμετρήσεις τους εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Οι τέσσερις, μάλιστα, ήλθαν με ανατροπή, ενώ η τελευταία σημειώθηκε με 2-0 τον Οκτώβριο του 2021, με γκολ των Μπακασέτα και Πέλκα στις καθυστερήσεις.

Εκτός από τον… Κβαραντόνα, όπως αποκαλείται ο άσος της Νάπολι, η Γεωργία του παλιού Γάλλου διεθνούς Γουιλί Σανιόλ στηρίζεται σε μερικούς πολύ καλούς παίκτες όπως ο Μαμαρντασβίλι, τερματοφύλακας της Βαλένθια, ο Μικαουτάτζε, επιθετικός της Μετς, ή ο Ζιβζιβάτζε, σκόρερ και των δύο τερμάτων της στο παιχνίδι με το Λουξεμβούργο. Διαθέτει, μάλιστα, δύο παίκτες με θητεία στο ελληνικό πρωτάθλημα, τον Λεβάν Σενγκέλια του Παναιτωλικού και τον Γκιόργκι Λόρια, παλιό τερματοφύλακα του ΟΦΗ. Αν και το ποδόσφαιρο στη Γεωργία είναι λιγότερο δημοφιλές από το… ράγκμπι, σε όλα τα σημαντικά παιχνίδια το γήπεδο γεμίζει από 50.000 φιλάθλους, οι οποίοι δημιουργούν μια πιεστική για κάθε αντίπαλο ατμόσφαιρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή