Από την έκλειψη ηλίου… στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Από την έκλειψη ηλίου… στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Την ερχόμενη Τρίτη στην Αρχαία Ολυμπία, θα πραγματοποιηθεί η τελετή Αφής προκειμένου να αρχίσει η λαμπαδηδρομία - Ολες οι λεπτομέρειες

από-την-έκλειψη-ηλίου-στην-αφή-της-ολ-562971259

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καινοτομίες, η φωνή της Τζόις ΝτιΝτονάτο, ένα ταξίδι της Φλόγας με… αεροπλάνα και βαπόρια και φυσικά με λαμπαδηδρόμους και εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν την ιστορία και το κάλλος της Ελλάδας, συνθέτουν τη μεγάλη γιορτή που θα αποτελέσει το ταξίδι του Ολύμπιου Φωτός στη χώρα μας.

Οπως αποκάλυψε στην «Κ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Θανάσης Βασιλειάδης, το φετινό πρόγραμμα της λαμπαδηδρομίας είχε μελετηθεί για τη διοργάνωση του Τόκιο αλλά δεν εφαρμόστηκε εξαιτίας της πανδημίας. Ετσι, φέτος και με τις κατάλληλες προσθήκες η Φλόγα θα ταξιδέψει από την Αλεξανδρούπολη στην Κρήτη και από το Καστελόριζο στην Κέρκυρα.

Στην Τελετή Αφής (16/4), παρά την αρχική πληροφορία, δεν θα παραστεί ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν ωστόσο, στην Ολυμπία θα βρεθούν εκπρόσωποι πολλών χωρών, φορέων και χορηγών. Οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα είναι συνολικά 600.

Η φωτιά, με τους εκατοντάδες ανά θρησκείες και έθνη συμβολισμούς, γενεσιουργό στοιχείο του κόσμου, έχει συνδεθεί με τους αρχαίους και τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κατά την αρχαιότητα, η φλόγα που σηματοδοτούσε την έναρξη της μεγάλης αθλητικής γιορτής με τη βοήθεια ενός κοίλου κατόπτρου που φυλασσόταν σε έναν βωμό αφιερωμένο στη θεά Εστία.

Στη σύγχρονη εποχή, η φλόγα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς του Αμστερνταμ, όπου άναψε και έσβησε στη διοργανώτρια πόλη. Η αφή της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία είχε ως εφαλτήριο τη διοργάνωση του Βερολίνου (1936). Αποτελούσε μία ιδέα του αθλητικού παράγοντα Καρλ Ντιμ και περισσότεροι από 3.300 λαμπαδηδρόμοι μετέφεραν το φως από τη γενέτειρα των Ολυμπιακών, για να φωτίσει μία διοργάνωση που δεν ενστερνίστηκε τους συμβολισμούς των Αγώνων και της φωτιάς…

Οι επίσημες εκδηλώσεις στην Αρχαία Ολυμπία θα αρχίσουν στις 15 Απριλίου με τη γενική πρόβα της τελετής. Νέα πρωθιέρεια θα είναι η ηθοποιός Μαίρη Μηνά, ενώ καλλιτεχνική διευθύντρια και χορογράφος, τόσο στην Τελετή Αφής όσο και στην Τελετή Παράδοσης, θα είναι και σε αυτή τη διοργάνωση η Αρτεμις Ιγνατίου.

Το απόγευμα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή Διακήρυξης Ολυμπιακής Εκεχειρίας, μία πράξη με πολλούς συμβολισμούς και ιδιαίτερα σε μία εποχή με πολλές γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Αρχαία Ολυμπία αλλά και στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πρωτόγνωρα αλλά διακριτικά.

«Το επίπεδο ασφαλείας θα είναι το υψηλότερο. Θα υπάρχουν έλεγχοι ακόμα και στα περίχωρα. Στον χώρο δεν θα μπορεί να μπει κανένας χωρίς διαπίστευση. Οι αστυνομικές Αρχές έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο ώστε να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Η παρουσία τους θα είναι διακριτική αλλά θα βρίσκονται παντού. Στην Τελετή Αφής δεν θα παραβρεθεί τελικά ο Εμανουήλ Μακρόν. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω θα υποδεχτεί τη Φλόγα στη Μασσαλία», δήλωσε στην «Κ» o πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Θανάσης Βασιλειάδης, ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία, καθώς ήταν υπεύθυνος και στην αντίστοιχη σειρά εκδηλώσεων του Τόκιο, αλλά και στους δύο τελευταίους Χειμερινούς.

Ολυμπιακός Υμνος από τη σοπράνο Τζόις ΝτιΝτονάτο

Στις 16 Απριλίου, η προσέλευση των επισήμων στον χώρο που έχει συνδέσει την ιστορία του με τη γέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων θα ολοκληρωθεί στις 11.00. Θα ακολουθήσει η είσοδος της Προεδρικής Φρουράς και η άφιξη της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα σηματοδοτήσει την έναρξη της Τελετής.

Οι μαθητές της Αρχαίας Ολυμπίας θα σχηματίσουν τους Ολυμπιακούς Κύκλους και η πολυβραβευμένη Αμερικανίδα σοπράνο Τζόις ΝτιΝτονάτο θα τραγουδήσει τον Ολυμπιακό Υμνο. Θα ακολουθήσουν οι εθνικοί ύμνοι της Γαλλίας και της Ελλάδος. «Τους εθνικούς ύμνους θα ερμηνεύσουν παιδιά από ελληνικά και γαλλικά σχολεία. Στη θέση του Αλέξη Κωστάλα θα είναι ο Νίκος Αλιάγας. Οι Τελετές θα έχουν πολλά στοιχεία και συμβολισμούς που θα αναδεικνύουν τις στενές σχέσεις των δύο χωρών», μας είπε ο κ. Βασιλειάδης.

Η Τελετή Αφής θα συνεχιστεί με τους χαιρετισμούς του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Αριστείδη Παναγιωτόπουλου, του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024» Τόνι Εστανγκέ, του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ και του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλους της ΔΟΕ Σπύρου Καπράλου.

Στη συνέχεια, οι επίσημοι θα εισέλθουν στον Ναό της Ηρας για το Τελετουργικό της Αφής. Η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά με τη συνοδεία Ιερειών θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα στο Αρχαίο Στάδιο και θα ακολουθήσει χορογραφία των Ιερειών της Αρτεμις Ιγνατίου. Η Πρωθιέρεια θα παραδώσει τη Φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο και σε αυτό το σημείο θα αρχίσει η λαμπαδηδρομία.

Το Ολύμπιο Φως θα ταξιδέψει από την Αρχαία Ολυμπία σε Αμαλιάδα, Αρχ. Ηλιδα, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πύργο, Ζαχάρω, Φιλιατρά, Πύλο (διανυχτέρευση), Πύλο, Μεθώνη, Σπάρτη, Τεγέα, Τρίπολη, Μυκήνες, Ναύπλιο, Νεμέα και από το λιμάνι του Πειραιά θα μεταφερθεί στην Κρήτη. Την τρίτη ημέρα (18/4), η Φλόγα, αφού φτάσει στο Καστελόριζο, θα διασχίσει όλη την Κρήτη και στις 19/4 θα μεταβεί στις Κυκλάδες για να επιστρέψει στον Πειραιά και να διανυκτερεύσει στην Ακρόπολη.

Η συνέχεια περιλαμβάνει την κεντρική Ελλάδα και τη Θεσσαλία (διανυκτέρευση στον Βόλο), τη Μακεδονία (διανυκτέρευση στη Θεσσαλονίκη) και τη Θράκη (διανυκτέρευση Αλεξανδρούπολη). Στις 23/4 η λαμπαδηδρομία θα συνεχιστεί σε Μακεδονία και Ηπειρο, ενώ την επόμενη ημέρα σειρά θα έχει η Κέρκυρα. Κατά τη 10η ημέρα (25/4), η λαμπαδηδρομία θα περάσει από Μεσολόγγι, Γέφυρα Ρίο, Οικία Παλαμά και Πανεπιστήμιο Πατρών με διανυκτέρευση στην Κόρινθο. Η τελευταία ημέρα περιλαμβάνει τη διαδρομή Κόρινθο, Μέγαρα, Μαραθώνα, Λαύριο, Σούνιο ΚΠΙΣΝ, Αθήνα, ενώ τελευταία στάση θα αποτελέσει το Παναθηναϊκό Στάδιο όπου θα γίνει η Αφή.

«Αυτό το πρόγραμμα το είχαμε ετοιμάσει για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο αλλά η πανδημία δεν μας άφησε να το πραγματοποιήσουμε. Τώρα, η εικόνα της Ελλάδος θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και η Φλόγα τα Αρχαίας Ολυμπίας θα μεταφέρει συμβολισμούς για πανανθρώπινες αξίες», υπογράμμισε ο κ. Βασιλειάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή