«Big In Japan»: Η βραδιά που το Μουντιάλ μάς θύμισε γιατί αγαπάμε το ποδόσφαιρο

«Big In Japan»: Η βραδιά που το Μουντιάλ μάς θύμισε γιατί αγαπάμε το ποδόσφαιρο

Με το Ισπανία-Ιαπωνία και το Γερμανία-Κόστα Ρίκα δεν ζήσαμε μόνο τη βραδιά της απόλυτης ανατροπής, αλλά θυμηθήκαμε την αιώνια γοητεία των αουτσάιντερ που θριαμβεύουν κόντρα στις προβλέψεις

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όλοι μιλούσαν για το «fair play» των Ιαπώνων έξω από το αγωνιστικό τερέν. Για την «ευγενή άμιλλα» των φιλάθλων στα στάδια της Ντόχα, που αντί στο σφύριγμα της λήξης να βγουν έξω και να συνεχίσουν τους πανηγυρισμούς, παρέμεναν στο στάδιο και μάζευαν τα σκουπίδια από τις εξέδρες, όσο την ίδια στιγμή, οι παίκτες της ομάδας «γυάλιζαν» τα αποδυτήρια, αφήνοντας τα άπλυτα ρούχα τους διπλωμένα «στον πόντο» όπως ακριβώς και τα οριγκάμι πάνω στον πάγκο, ως ενθύμιο από την ευγενικότερη ομάδα που έχει πατήσει φέτος το πόδι της στο Κατάρ. Στην άλλη άκρη της Ασίας, οι Ιάπωνες πανηγύριζαν με όλη την ψυχή τους στους δρόμους του Τόκιο, μόνο όμως όταν αυτοί είχαν πράσινο φανάρι για τους πεζούς. 

Όλα αυτά ήταν τα «μεθεόρτια» του αγώνα ανάμεσα στη Γερμανία και την Ιαπωνία στη φάση των ομίλων, στον οποίο οι «σαμουράι» πέτυχαν το «ακατόρθωτο»: να κερδίσουν μια κραταιά ομάδα όπως αυτή της Γερμανίας, απαντώντας στο γκολ του Γκουντογκάν με αυτό του Ντόαν κι ύστερα ένα ακόμα από τον Ασάνο, πετυχαίνοντας το θριαμβευτικό 1-2. 

Και μετά το «ακατόρθωτο», ήρθε και το «θαύμα». Οι Ιάπωνες, η ομάδα-αουτσάιντερ που στα «καγκούρικα» ποδοσφαιρικά κουρέματα απαντάει με αποτυχημένες πλατινέ κουπ, κέρδισαν ένα ακόμα μεγαθήριο, την Ισπανία.

«Big In Japan»: Η βραδιά που το Μουντιάλ μάς θύμισε γιατί αγαπάμε το ποδόσφαιρο-1
Να και κάποιος που δεν θα ξεχάσει ποτέ το Μουντιάλ του 2022. Φωτ.: AP Photo/Luca Bruno

Η «Φούρια Ρόχα» κατέβηκε στο γήπεδο θέλοντας να δείξει «ποιος κάνει κουμάντο» εδώ, με τον Μοράτα να στέλνει την μπάλα στα δίκτυα στο 11ο λεπτό και «σιγουρεύοντας» (που να ήξεραν) το ματς ήδη από τα πρώτα λεπτά. 

Κι ύστερα, ήρθε το δεύτερο ημίχρονο. Οι σαμουράι ακόνισαν τα ξίφη τους και μέχρι το 51ο λεπτό είχαν βάλει ήδη δύο γκολ, με τον Ντόαν και τον Τανάκα και ανέτρεψαν με συνοπτικές διαδικασίες το σκορ. Η Ιαπωνία πέρασε πρώτη στον όμιλό της, αφήνοντας πίσω της την Ισπανία, τη Γερμανία και την Κόστα Ρίκα. 

Όσο οι Ιάπωνες έγραφαν ιστορία στο Khalifa International Stadium, η βραδιά εξελισσόταν σε θρίλερ με όσα γίνονταν παράλληλα στο στάδιο Al Bayt και το ματς ανάμεσα στην Κόστα Ρίκα και τη Γερμανία.

Για 3 λεπτά τα πάντα ήταν στον αέρα: η Ιαπωνία και η Κόστα Ρίκα είχαν βάλει από 2 γκολ και η Ισπανία και η Γερμανία από 1. Για λίγο, οι «μικρές» χώρες άφηναν εκτός της επόμενης φάσης τις «μεγάλες». 

Μα πώς; Ακόμα και η FIFA δεν πίστευε το ρόλερ κόστερ που συνέβαινε σε δυο παράλληλα παράθυρα (δύσκολη βραδιά για όσους πάσχουν από ποδοσφαιρικό FOMO), γράφοντας στο Twitter: «Πραγματικά, μπορούν όλοι να ηρεμήσουν για ένα δευτερόλεπτο;».

Τελικά, στο σφύριγμα της λήξης το σκορ έγραψε 1-2 υπέρ των Ιαπώνων και 2-4 υπέρ των Γερμανών, κι έτσι στις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου πλασαρίστηκαν η Ιαπωνία και η Ισπανία, παίρνοντας το εισιτήριο για τη φάση των 16. H Ιαπωνία γράφει ιστορία, όσο παράλληλα, γράφεται ιστορία με τη Στέφανι Φραπάρ, που έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής που σφυρίζει την αναμέτρηση σε αγώνα του Μουντιάλ, στο Al Bayt. 

Όλα τα φώτα το βράδυ της Πέμπτης έπεσαν δικαίως στους «Μπλε Σαμουράι». Ναι, η Ιαπωνία μπορεί πλέον να λέει πως έχει κερδίσει στο Μουντιάλ δύο χώρες που στο παρελθόν έχουν σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά, κόντρα στην ευγένεια που σκλαβώνει, κατάφεραν να βάλουν το πιο αμφιλεγόμενο γκολ του φετινού Μουντιάλ ως τώρα στο 51’. Όχι μόνο γιατί ήταν αυτό που πέταξε εκτός τη Γερμανία, αλλά γιατί, όσες φορές κι αν το ξαναδεί κανείς στο replay, η μπάλα επιμένει να δείχνει πως φεύγει εκτός πριν φτάσει στα πόδια του Τανάκα, κάνοντας κάποιους, δικαίως να φτιάχνουν εικόνες σαν την παρακάτω. 

Αυτά είναι όμως τα όμορφα παράδοξα του ποδοσφαίρου. Να κερδίζεις 4-2 και να αποκλείεσαι από τη φάση των 16. Να χάνεις και να περνάς. Να βάζεις ένα γκολ που μετράει, κάνοντας όλο τον πλανήτη να αμφιβάλλει για αυτό που βλέπει. Να είσαι μια ομάδα «ακίνδυνη» και να πλασάρεσαι στην πρώτη θέση του ομίλου. Να δίνεις στους φιλάθλους σου μία χαρά που είναι τόσο πηγαία και δυνατή ακριβώς γιατί δεν ήταν δεδομένη. Να χαρίζεις σε όλους τους υπόλοιπους μια βραδιά-ρόλερ κόστερ από αυτές που θέλουν να ζουν όλοι όσοι κάποτε ερωτεύτηκαν το ποδόσφαιρο για πάντα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή