Τι σημαίνει πως ένα κρασί είναι μονοποικιλιακό; Μα φυσικά ότι παράγεται 100% από μία ποικιλία κρασιού. Τα κρασιά αυτά έχουν μια ακαταμάχητη γοητεία τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές. Οι παραγωγοί έχουν ως στόχο να πετύχουν την όσο το δυνατόν καλύτερη έκφραση της ποικιλίας και του terroir της περιοχής, ενώ ο καταναλωτής έχει την προσμονή και την αγωνία της απόλαυσης μιας φιάλης κρασιού που ανταποκρίνεται περισσότερο ή λιγότερο στο τυπικό στιλ της ποικιλίας και της περιοχής. Παρακάτω επέλεξα να μοιραστώ μαζί σας πέντε κρασιά που δοκίμασα πρόσφατα και θεωρώ πως είναι τυπικά παραδείγματα των ποικιλιών.
Σαντορίνη, Ασύρτικο, Αμπελώνες Vassaltis
Το ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης, σε συνδυασμό με τις γηγενείς ποικιλίες της, δίνει έναν μοναδικό τυπικό χαρακτήρα στα κρασιά του νησιού. Ξεχωρίζει ιδιαιτέρως η Σαντορίνη από τους αμπελώνες Vassaltis (το οινοποιείο έχει πάρει το όνομά του από ένα ηφαιστειογενές πέτρωμα) που είναι ό,τι περιμένεις από μια Σαντορίνη και ακόμα περισσότερα: έχει έντονο mineral ορυκτό χαρακτήρα, αρώματα φρέσκων εσπεριδοειδών φρούτων, έντονη αλμύρα, υψηλή οξύτητα και πλούσιο σώμα.
Aori, Κοτσιφάλι, Οινοποιείο Aori, Κρήτη
Αυτό το καινούργιο οινοποιείο του νεαρού οινολόγου Αιμίλιου Αντρέι στην Κρήτη δίνει έμφαση στους προφυλλοξηρικούς αμπελώνες της ενδοχώρας των Χανίων, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το Κοτσιφάλι σαν ποικιλία έχει εξαιρετική φινέτσα και παραδοσιακά το χρησιμοποιούσαν κυρίως σε χαρμάνια ώστε να μαλακώνει το σκληρό Μανδηλάρι. Το Aori Κοτσιφάλι είναι ένα κρασί με ελαφρύ ρουμπινί χρώμα με ροδί ανταύγειες, εξαιρετική κομψότητα στη μύτη με αρώματα κόκκινων φρούτων, βοτάνων και μπαχαρικών, ισορροπημένη οξύτητα και μέτριο σώμα.
Μαντινεία, Μοσχοφίλερο, Οινοποιείο Μποσινάκη
Το Μοσχοφίλερο είναι μια ερυθρωπή ποικιλία γνωστή για τα εξαιρετικά φρέσκα λευκά κρασιά που παράγει και για τα ενδιαφέροντα ροζέ, σε ξηρές και αφρώδεις εκδοχές αμφότερα. Την τελευταία 15ετία, το οικογενειακό οινοποιείο Μποσινάκη ασχολείται επισταμένως με αυτήν την ποικιλία και παράγει από τα πιο τυπικά παραδείγματά της. Η Μαντινεία τους έχει συχνά ροζέ ανταύγειες και μεγάλη ένταση. Κυριαρχούν τα ανθικά αρώματα, αλλά εμφανή είναι επίσης τα εσπεριδοειδή και τα πυρηνόκαρπα. Η οξύτητα είναι έντονη και τραγανή και το σώμα μέτριο. Αξίζει να κρατήσετε κάποιες φιάλες για παλαίωση.
Λημνιό, Οινοποιείο Κίκονες, Θράκη
Το Λημνιό είναι από τις αρχαιότερες ποικιλίες. Τη συναντάμε στη Θράκη και στη Λήμνο, όπου αποκαλείται και Καλαμπάκι. Το οινοποιείο Κίκονες έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην ποικιλία αυτή, κάνοντας τη γνωστή στους οινόφιλους. Παράγει κρασιά με ελαφρύ ρουμπινί χρώμα, αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών, δρυός και γήινο χαρακτήρα. Η οξύτητά του είναι ισορροπημένη, οι τανίνες μέτριες προς υψηλές και το σώμα μέτριο.
Πρόποδες, Chardonnay, Κτήμα Ζαφειράκη, Τύρναβος
Το Chardonnay είναι μια διεθνής ποικιλία που παράγεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Ασχετα με το πού παράγονται, συνήθως τα κρασιά αυτά είναι τυπικά της ποικιλίας. Ο Χρήστος Ζαφειράκης στον Τύρναβο έχει δημιουργήσει ένα Chardonnay εξαιρετικής ποιότητας, το οποίο έρχεται σε επαφή με δρυ και αποκτά έντονα αρώματα βουτύρου και ξύλου, σε συνδυασμό με ώριμα πυρηνόκαρπα φρούτα, τονισμένη οξύτητα και γεμάτο σώμα. Κανείς δεν έχει αμφιβολία πίνοντάς το ότι πρόκειται για Chardonnay.