Ενα διεθνές λεύκωμα που αναδίδει νοσταλγία για τη γοητευτική Αθηναϊκή Ριβιέρα

Ενα διεθνές λεύκωμα που αναδίδει νοσταλγία για τη γοητευτική Αθηναϊκή Ριβιέρα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκδόσεις Assouline έχουν κυκλοφορήσει μερικά από τα πιο κομψά λευκώματα. Tέχνη, αρχιτεκτονική, ντιζάιν, μόδα, γαστρονομία, φωτογραφία, αλλά και διάσημοι τουριστικοί προορισμοί, αναδεικνύονται μέσα από την καλαισθησία του περίφημου οίκου. Το σημαντικότερο, όμως, ότι υπάρχει αναγνωστικό κοινό που προτιμά τα βιβλία αυτά, με το κοσμοπολίτικο πνεύμα. Είναι οι ιδεώδεις επισκέπτες ενός τόπου, γιατί ανήκουν στην ελίτ του πνεύματος και των ταξιδιών. Το ζεύγος των εκδοτών, Πρόσπερ και Μαρτίν Ασουλίν, διατηρεί ειδική σχέση με την Ελλάδα, την οποία αγαπούν ιδιαίτερα και γνωρίζουν καλά. 

Πρώτα ήταν η Μύκονος, που φιγουράρισε στις σελίδες του βιβλίου «Mykonos Muse» της Λίζυς Μανωλά. Η φωτογράφος, που ξέρει το νησί σαν την παλάμη της, είχε ξανασυνεργαστεί με τον οίκο για το βιβλίο της «Ethiopian Highlands», όπου αποτύπωσε με τον φακό της το ισχυρό θρησκευτικό συναίσθημα των ορθοδόξων κατοίκων της Αιθιοπίας. Υστερα ήρθε η σειρά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, που έχει την τιμητική της στο καινούργιο λεύκωμα των εκδόσεων. Ιθύνοντες νόες της πρωτοβουλίας, ο Χρύσανθος Πανάς και η Στεφανί Αρταρίτ. Η δημοσιογράφος έχει ζήσει στο Παρίσι και στο Τόκιο, αλλά τα τελευταία χρόνια μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Αθηνών, Αντιπάρου (όπου διατηρεί μπουτίκ) και εξωτερικού. 

Ενα διεθνές λεύκωμα που αναδίδει νοσταλγία για τη γοητευτική Αθηναϊκή Ριβιέρα-1
Η Calliope με τον σύζυγό της Χρήστο Καρβούνη.

Με τα μάτια ενός ανθρώπου που αγαπά την Ελλάδα και μπορεί να καταλάβει την έλξη που ασκεί το ελληνικό φως, η Αρταρίτ παρουσιάζει τη διαχρονικά ερωτεύσιμη ελληνική ακτογραμμή της Αθήνας μέσα από 200 σύγχρονες αλλά και παλιές φωτογραφίες. Από τη Μελίνα Μερκούρη και τον Σταύρο Νιάρχο μέχρι τον Ναό του Ποσειδώνος και τον Αστέρα, η παραλιακή ζώνη της Αττικής λάμπει κάτω από τον ήλιο. Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά βλέπουμε την ιστορία της πόλης να γίνεται αφήγημα υπό την οπτική της θάλασσας – και όχι της στεριάς. Μία από τις πτυχές που αναδύονται είναι η αίσθηση της ευζωίας, την οποία εφέτος έχουμε ξεχάσει τελείως εξαιτίας του κορωνοϊού. Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο αισθάνεται κανείς νοσταλγία για την εποχή οπότε οι άνθρωποι χαίρονταν ο ένας τη συντροφιά του άλλου δίχως φόβο.

Το λεύκωμα άρχισε να κυκλοφορεί μέσα στο καλοκαίρι, αλλά πριν από λίγες εβδομάδες το ζεύγος Ασουλίν ήρθε στη χώρα μας για την επίσημη παρουσίασή του. Εξαιτίας της επιδημίας, το λανσάρισμα έγινε με διαφορετικό τρόπο. Η Μαρτίν και ο Πρόσπερ, στη διάρκεια της επίσκεψής τους διοργάνωσαν, με τη συμβολή του Χρύσανθου Πανά, συναντήσεις και γεύματα εργασίας. Σε αυτά συμμετείχαν ξεχωριστές προσωπικότητες, στις οποίες και παρουσιάστηκε η πολυσέλιδη έκδοση. Ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες του ζεύγους η σχεδιάστρια μόδας Μαίρη Κατράντζου, ενώ την έκδοση παρέλαβε και η Μόνικα Μπελούτσι. 
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή