Ο αειθαλής Κώστας Τσόκλης μας περιμένει στο Ιδρυμα Θεοχαράκη

Ο αειθαλής Κώστας Τσόκλης μας περιμένει στο Ιδρυμα Θεοχαράκη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εποχή μας, οι εκθέσεις εγκαινιάζονται βουβά, δίχως ανακοινώσεις και συνωστισμούς. Τα μέτρα ασφαλείας είναι πραγματικός πονοκέφαλος και η ατμόσφαιρα δεν θυμίζει καθόλου το εορταστικό κλίμα του ανταμώματος που υπήρχε στο παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά, το άνοιγμα της αναδρομικής του αειθαλούς Κώστα Τσόκλη πριν από λίγο καιρό στο Ιδρυμα Θεοχαράκη είχε μια διάθεση αισιοδοξίας: η τέχνη εκπέμπει τη δύναμη της ανάτασης. Μια μικρή βόλτα ανάμεσα στα έργα του σπουδαίου εικαστικού και αμέσως κάτι μεταβάλλεται εντός μας. Συνοδοιπορώντας με τη δημιουργικότητα, το βλέμμα μας αλλάζει και αποκτάμε περισσότερο κουράγιο για αυτά που έρχονται. Την ατομική έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 8 Νοεμβρίου, εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το αφιέρωμα, με τίτλο «Κώστας Τσόκλης. Ζωγραφική. Ορια και υπερβάσεις», πραγματοποιείται με την ευκαιρία των 90 χρόνων από τη γέννηση του εικαστικού και άνοιξε απουσία προσκεκλημένων, λόγω της πανδημίας, με εξαίρεση τις οικογένειες των κυρίων Βασίλη Θεοχαράκη και Κώστα Τσόκλη και τους συλλέκτες. Το αφιέρωμα καταγράφει μια πορεία από το 1955 μέχρι σήμερα, ιχνηλατώντας όλους τους κορυφαίους σταθμούς ενός ανθρώπου που δεν φοβήθηκε να δοκιμάσει ξανά και ξανά, χωρίς ποτέ να σταθεί σε μια επιτυχή έκφραση ή κατάκτηση. 

Ο αειθαλής Κώστας Τσόκλης μας περιμένει στο Ιδρυμα Θεοχαράκη-1
Ο Κ. Τσόκλης με την κόρη του, Μάγια, και τον σύζυγό της, Αλ. Κουρή (φωτ. PANOULIS PHOTOGRAPHY).

Η αναδρομική ξεκινάει με τα πορτρέτα των γονιών του, φιλοτεχνημένα στα μέσα της δεκαετίας του 1950, και περιλαμβάνει συνολικά 50 έργα. Το πέρασμά του από τη Ρώμη και το Παρίσι, οι νεανικές ανησυχίες του, η ώριμη φάση του, η «ζωντανή ζωγραφική», η συνεχής και ακατάπαυστη ενέργειά του αποτυπώνονται σε αυτά. Η μανία του ήταν πάντα να πηγαίνει παρακάτω, σχεδόν ψυχαναγκαστικά στο επόμενο βήμα, να βγαίνει από την πεπατημένη και να εκθέτει τον εαυτό του (και εμάς) σε νέες συγκινήσεις. «Τιμάμε σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του καιρού μας, έναν διεθνή εικαστικό, έναν πολυσχιδή και τολμηρό πειραματιστή.

Ο Κώστας Τσόκλης κονταροχτυπήθηκε με όλα τα εκφραστικά μέσα: τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το σχέδιο, τη φωτογραφία, τις κατασκευές, το βίντεο, το ασεμπλάζ, την περφόρμανς, το φως και τον ήχο», τόνισε η ΠτΔ. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του γενικού διευθυντή του ιδρύματος, Φώτη Παπαθανασίου, και του επιμελητή της έκθεσης και διευθυντή του εικαστικού προγράμματος του ιδρύματος, Τάκη Μαυρωτά, ο οποίος επισήμανε: «Ο Κώστας Τσόκλης, στα 90 του χρόνια, συναντάει για μια ακόμη φορά τον αγέραστο εαυτό του, σε μια σύνοψη κορυφαίων του έργων, με τόση ομορφιά, πείθοντάς μας ότι η τέχνη του είναι αδιαμφισβήτητα αχώριστη από τη ζωή του». Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ευχαριστήρια υπόκλιση του καλλιτέχνη, ο οποίος προτίμησε να σιωπήσει, απολαμβάνοντας το δυνατό χειροκρότημα των παρευρισκομένων. 
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή