Μία εκ των υστέρων συνομιλία με τα ίχνη της πόλης

Μία εκ των υστέρων συνομιλία με τα ίχνη της πόλης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη γωνία των οδών Βρυάξιδος 11 και Ασπασίας, στο Παγκράτι, το οικόπεδο που προέκυψε από την προ μηνών κατεδάφιση του παλιού σπιτιού είναι περιφραγμένο μαζί με όποια ίχνη έχουν μείνει γαντζωμένα στις μεσοτοιχίες. Οδηγήθηκα εκεί γιατί ήθελα εκ των υστέρων να συνομιλήσω με το έργο της εικαστικού Ρένας Παπασπύρου, η οποία επί σειράν ετών δουλεύει με αποτοιχίσεις και ίχνη και θραύσματα.

Για τα αστικά σπαράγματα από το παλιό σπίτι σε εκείνο το σημείο του Παγκρατίου είχα διαβάσει σε μια συνέντευξή της στην «Κ», που είχε δώσει στη συνάδελφο Μάρω Βασιλειάδου. Εξιστορούσε τη δουλειά που έκανε με τις στρώσεις του χρόνου και των χρωμάτων, καθώς εκεί είχε εντοπίσει «κομμάτια με γκράφιτι σε χρώμα ασημί ή βιολέ» μαζί με «τα προηγούμενα χρώματα της πρόσoψης: χοντροκόκκινο, ώχρα, γαλαζοπράσινο». Αυτοί οι αθηναϊκοί καμβάδες αναφύονται στο σώμα της πόλης ως λαϊκότροπα αλλά αυθεντικά έργα ενός πηγαίου αφηρημένου εξπρεσιονισμού. «Τα χρώματα έχουν εισβάλει το ένα μέσα στο άλλο, είναι ένα εξαίσιο πεδίο προβολής φαντασιακών εικόνων», έλεγε η Ρένα Παπασπύρου σε εκείνη την πλούσια σε νοήματα συνέντευξη.

Καθώς έπαιρνε δείγματα από τις θρυμματισμένες και πολυεπίπεδες στρωματογραφίες ενός μονώροφου σπιτιού του 1930 στο Παγκράτι, η Ρένα Παπασπύρου εμβάθυνε μεθοδικά στο νόημα του αστικού παλίμψηστου δίνοντας νέα έργα, στήνοντας εξαρχής τη μυθολόγηση του ίχνους. Εχοντας ανάγκη να δω από κοντά αυτό στο σκάμμα, πλέον, διότι το σπίτι είχε εν τω μεταξύ κατεδαφιστεί, έφτασα στη συγκεκριμένη γωνία με πρόθεση να φωτογραφίσω τα λείψανα που θα έβρισκα. Την έκπληξη την είχε δοκιμάσει η ίδια η Ρένα Παπασπύρου, όταν επιστρέφοντας μια φορά στο ίδιο σημείο βρήκε το χάσμα της κατεδάφισης. Στάθηκα βουβός, σαν να ήθελα να νιώσω την απουσία περισσότερο από τα όποια ίχνη, τα οποία βρήκα στην άκρη της μεσοτοιχίας, στον σύνδεσμο με τη διπλανή πολυκατοικία. Ηταν ίχνη και αυτά ενδιαφέροντα, σε μια πολυχρωμία που υπαινισσόταν τον αρχικό πλούτο και που αν τα αποσπούσες θα ήταν σαν κτερίσματα από κάποιο λάκκο. Στο Παγκράτι, σε μια στροφή, ένα σημείο αστικής μυθολογίας συνέχιζε να εκπέμπει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή