Ματιές στον κόσμο

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πνοή στο Μουσείο της Φιλαδέλφειας από τον Φρανκ Γκέρι

Το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας αποκάλυψε το νέο του πρόσωπο μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Φρανκ Γκέρι. Η Φιλαδέλφεια είναι διάσημη για το μουσείο της, ένα κορυφαίο ίδρυμα με εκθέματα από όλες τις περιόδους και τις γεωγραφικές προελεύσεις, κατά το πρότυπο των εγκυκλοπαιδικών μουσείων του Διαφωτισμού. Ωστόσο, είναι ένα οικοδόμημα ιστορικά πρόσφατο, καθώς παραδόθηκε μόλις το 1928, σε ακαδημαϊκό κλασικό ρυθμό έπειτα από εργασίες 12 ετών. Ως ίδρυμα υπάρχει από το 1876 και αντανακλά τις προσπάθειες της πόλης για ένα μουσείο αντάξιο της ιθύνουσας τάξης της Φιλαδέλφειας και των επισκεπτών της και ανταγωνιστικό των αντίστοιχων μεγάλων μουσείων των πόλεων της ανατολικής ακτής. Σήμερα, το μουσείο εισέρχεται –εν καιρώ πανδημίας– στην πιο λαμπρή περίοδό του καθώς αποκατέστησε και επέκτεινε το ιστορικό κτίριο με τη συνδρομή ενός κορυφαίου σύγχρονου αρχιτεκτονικού γραφείου. Ο Φρανκ Γκέρι, Καναδός την καταγωγή, ηλικίας 92 ετών σήμερα, ταυτισμένος με την κουλτούρα της Καλιφόρνιας και εν γένει των δυτικών πολιτειών αλλά πολίτης του κόσμου, προσέγγισε το Μουσείο της Φιλαδέλφειας με σεβασμό. Οπως δήλωσε το γραφείο του, Gehry Partners, η ομάδα που εργάστηκε για τον σκοπό αυτό ήταν εξαρχής αποφασισμένη να αναδείξει την πρωτογενή αρχιτεκτονική γλώσσα του κτιρίου, τη φιλοσοφία του και τα υλικά του. Το παλιό κτίριο είναι κατασκευασμένο από εξαιρετικό πωρόλιθο (Kasota limestone από τα λατομεία της Μινεσότας) και με αυτό το υλικό, που διατίθεται ακόμη, κατασκευάστηκε το αχανές κλασικιστικό κτίριο πριν από 93 χρόνια. Οι αρχιτέκτονες εκείνου του σχεδίου ήταν στην εποχή τους ονομαστοί. H φίρμα τους με το όνομα Zantzinger, Borie & Medary ήταν δραστήρια από το 1905 έως το 1950 με έργα σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Το Μουσείο της Φιλαδέλφειας είναι ίσως το κορυφαίο τους, στο οποίο συνεργάστηκαν με τον επιφανή αρχιτέκτονα της αμερικανικής μπελ επόκ Οράτιο Τραμπάουερ (1868-1938) και με τον σχεδιαστή του, τον Αφροαμερικανό αρχιτέκτονα Τζούλιαν Αμπέλ (1881-1950). Με αυτήν την παρακαταθήκη εγγεγραμμένη στη μνήμη της πόλης, ένας κορυφαίος αρχιτέκτονας, όπως ο Φρανκ Γκέρι, προσέρχεται με οδηγό τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα στο κληροδοτημένο έργο και στο νέο έργο, που και αυτό θα γίνει κληρονομιά του αύριο. «Σκοπός μας ήταν να αφήσουμε το ίδιο το μουσείο να οδηγήσει το χέρι μας», είπε. «Οι φωτισμένοι αρχιτέκτονες που εργάστηκαν πριν από εμάς δημιούργησαν ένα ρωμαλέο και ευφυές έργο που προσπαθήσαμε να σεβαστούμε και κατά περίπτωση να ενισχύσουμε. Ο απώτερος σκοπός μας ήταν να γεννήσουμε χώρο για περισσότερη τέχνη και χώρο για πιο έντονες ανθρώπινες εμπειρίες».

ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ
Πολ Μακάρτνεϊ

Ματιές στον κόσμο-1
Φωτ. THE ROYAL MAIL

Τα Βασιλικά Ταχυδρομεία τιμούν τον Πολ Μακάρτνεϊ με αφορμή τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία του άλμπουμ «RAM» και της δημιουργίας των Wings, που είχε ιδρύσει με τη Λίντα Μακάρντεϊ και άλλους μουσικούς. Εκτός από μια σειρά γραμματοσήμων, κυκλοφορούν αναμνηστικά μετάλλια και αρκετά άλλα συλλεκτικά αντικείμενα. Μισόν αιώνα μετά τη διάλυση των Beatles, ο Πολ Μακάρτνεϊ παραμένει στην καρδιά της ποπ κουλτούρας, αναφέρουν τα Βασιλικά Ταχυδρομεία.

ΠΟΤΣΔΑΜ
Από τη ΛΔΓ στο μέλλον

Ματιές στον κόσμο-2
Φωτ. HIDEMARIE MILKERT

Το παλιό εστιατόριο «Μινσκ» στο Πότσδαμ θα μετατραπεί σε κέντρο εκθέσεων για έργα τέχνης. Φορτωμένο μνήμες από την εποχή της νομενκλατούρας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το εστιατόριο συνδέεται με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης ως ένας δημόσιος χώρος ευζωίας για λίγους. Σήμερα, έχει περιέλθει στο ίδρυμα του δισεκατομμυριούχου πάτρωνα των τεχνών Hasso Plattner, που έχει αναλάβει επίσης το Μουσείο Μπαρμπερίνι στο Πότσδαμ. 

ΛΟΝΔΙΝΟ
Νεκρές φύσεις

Ματιές στον κόσμο-3
Φωτ. DULWICH GALLERY

Καθώς η ζωή αρχίζει εκ νέου και για τα μουσεία στη Βρετανία, εκθέσεις που κατέβηκαν αναγγέλλονται ξανά, όπως εκείνη στην κομψή Dulwich Gallery του Λονδίνου. Η φωτογραφική έκθεση «Unearthed, οι ρίζες της φωτογραφίας» είναι ένα πανόραμα από τις απαρχές της φωτογραφίας, μετά το 1840, έως τα πρόσφατα χρόνια με οδηγό ορισμένες συνταρακτικές στιγμές πάνω στην αχανή θεματολογία της νεκρής φύσης. Ανθη, φρούτα, αντικείμενα συνθέτουν μια ιδιότυπη αναδρομική έκθεση…

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ
Κεφαλή άρκτου

Ματιές στον κόσμο-4
Φωτ. REUTERS

Αυτό το σχέδιο έχει την υπογραφή του Λεονάρντο ντα Βίντσι και έρχεται σε δημοπρασία τον Ιούλιο στο Λονδίνο από τον οίκο Christie’s. Η τελική τιμή του αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα στα 8 με 12 εκατ. στερλίνες. Είναι ένα σπάνιο έργο, μικρών διαστάσεων, περίπου 8 εκατοστών, από τα ελάχιστα σχέδια του Ντα Βίντσι που έχουν παραμείνει προς πώληση. Επιπλέον, ανήκε κάποτε στον διάσημο Βρετανό ζωγράφο Τόμας Λόρενς, που εντέλει το δημοπράτησε για 2,5 λίρες. 

ΒΑΤΕΡΛΩ
Η μπανιέρα του Ναπολέοντος

Ματιές στον κόσμο-5
Φωτ. MEMORIAL WATERLOO

Ο Ναπολέων απολάμβανε συχνά λουτρά στη χάλκινη μπανιέρα του. Ακόμη και στον τόπο της εξορίας του, στην Αγία Ελένη, την είχε μεταφέρει. Αποτελεί έκθεμα, μαζί με άλλα αντικείμενα, στην έκθεση «Από το Βατερλώ στην Αγία Ελένη, η γένεση ενός θρύλου», που άρχισε να λειτουργεί σε μουσειακό χώρο δίπλα στο μνημείο του Ναπολέοντα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο και περιλαμβάνει επιστολές και μικροαντικείμενα ως ψυχογραφήματα του αυτοκράτορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή