Μπραμς, Μέτα, μάσκες και βροχή στο Ηρώδειο

Μπραμς, Μέτα, μάσκες και βροχή στο Ηρώδειο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To αρχικό ψιλόβροχο δεν πτόησε κανέναν. Ηταν τόσο μεγάλη η δίψα του κοινού για επιστροφή στο ζωντανό θέαμα –και τι θέαμα–, που κανείς δεν κουνήθηκε από τη θέση του. Ισα ίσα που οι λίγες ομπρέλες που άνοιξαν εδώ κι εκεί στις κερκίδες του Ηρωδείου, έκαναν την εμπειρία ακόμη πιο ιδιαίτερη. Δυστυχώς, σύντομα το ψιλόβροχο έγινε κανονική, παρατεταμένη βροχή, και όσο και αν κανείς δεν ήθελε να φύγει, αρχίσαμε να αποχωρούμε προσεκτικά, γιατί μάρμαρο και βροχή είναι κακός, πολύ κακός συνδυασμός.

Προλάβαμε να απολαύσουμε τον σπουδαίο Ζούμπιν Μέτα να διευθύνει την Ορχήστρα του Μουσικού Φλωρεντινού Μαΐου σε ένα πρόγραμμα με έργα Μπραμς –τη Συμφωνία αρ. 2 σε ρε μείζονα, έργο 73 και το Κοντσέρτο για βιολί σε ρε μείζονα, έργο 77– για περίπου 40 λεπτά, προτού ο μαέστρος και οι μουσικοί διακόψουν τη συναυλία και οι άνθρωποι της παραγωγής τρέξουν να σκεπάσουν τα μεγάλα όργανα.

Ο 83χρονος Μέτα βρήκε στη σκηνή ακριβώς στις 9 το βράδυ περπατώντας αργά, κάθισε σε ένα ψηλό σκαμπό και η μαγεία ξεκίνησε. Στο πλάι του όρθιο το πρώτο βιολί, ο φοβερός Πίνχας Ζούκερμαν, με απαράμιλλη τεχνική και καθηλωτική ερμηνεία. Προχθές το Ηρώδειο γέμισε ξανά, στον βαθμό που μπορεί λόγω των περιορισμών να γεμίσει, και οι πρώτες θέσεις τράβηξαν τα φλας των φωτογράφων. 

Βρέθηκαν εκεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Μεγάρου Αθηνών, του Φεστιβάλ Αθηνών και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Βακαρέλης, Κατερίνα Ευαγγελάτου και Γιώργος Κουμεντάκης, αλλά και ο τ. βασιλιάς Κωνσταντίνος, η αδελφή του βασίλισσα Σοφία και η άλλη αδελφή του Ειρήνη, σε μια σπάνια, κοινή για τα τρία αδέλφια, δημόσια παρουσία. 

Αν και ανολοκλήρωτη η πρώτη μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού, με την οποία το Μέγαρο Μουσικής άνοιξε τις φετινές παραστάσεις στο Ηρώδειο γιορτάζοντας τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του, ήταν για πολλούς η πρώτη «έξοδος» έπειτα από πολύ καιρό, η πρώτη εμπειρία με τόσο κόσμο. Εχει μεγάλη σημασία ότι η οργάνωση ήταν εξαιρετική και τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρήθηκαν ευλαβικά απ’ όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή