Μια έκθεση στην Τρίπολη φέρνει από τις ΗΠΑ σπουδαία έργα τέχνης για το ’21

Μια έκθεση στην Τρίπολη φέρνει από τις ΗΠΑ σπουδαία έργα τέχνης για το ’21

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή στην πατρίδα φέρνει πάντοτε μαζί της ένα ξεχωριστό είδος συγκίνησης, τόσο γι’ αυτόν που γυρίζει όσο και για εκείνους που τον υποδέχονται. Συναντιούνται σε έναν κοινό σφυγμό. Το περασμένο Σάββατο, όλοι οι παριστάμενοι στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης αισθάνθηκαν, δικαίως, αυτήν τη φόρτιση, μια και ο επαναπατρισμός ήταν διπλός. Αφενός, είχαν μπροστά τους ένα ζεύγος λαμπρών Ελλήνων επιστημόνων και συλλεκτών τέχνης που ζουν στις ΗΠΑ και έλκουν την καταγωγή τους από την πόλη, αφετέρου, άκουσαν από τα δικά τους χείλη την απόφαση μιας μεγάλης δωρεάς στον τόπο τους. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Ενα ζεύγος διακεκριμένων Ελλήνων των ΗΠΑ επαναπατρίζει μια εξαιρετική συλλογή για το 1821

Ο λόγος για τα εγκαίνια της έκθεσης «Απεικονίσεις και αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου – Από τον 18ο στον 20ό αιώνα», που διοργανώνει ο Δήμος Τρίπολης, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και περιλαμβάνει έργα της συλλογής του Γιώργου Γαϊτανάρη και της Ιούς Ντόλκα. Το αφιέρωμα εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και έδωσε την ευκαιρία στο ζεύγος να φέρει για πρώτη φορά από την Αμερική τα σπουδαία αποκτήματά του, που σχετίζονται με τον Ξεσηκωμό. Ανάμεσά τους, οι αναπαραστάσεις του Παναγιώτη Ζωγράφου, δημιουργίες των Ντελακρουά, Βερνέ, Κράους κ.ά. Ξεκίνησαν να συγκροτούν αυτό το corpus πριν από περίπου 20 χρόνια, μαζί με μια συλλογή διεθνούς σύγχρονης τέχνης.

Μια έκθεση στην Τρίπολη φέρνει από τις ΗΠΑ σπουδαία έργα τέχνης για το ’21-1
Το κόψιμο της κορδέλας της έκθεσης.

Ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης αναφέρθηκε ειδικότερα στην προσφορά του ζεύγους: «Καταγωγικά είναι δικά μας παιδιά, δημιουργούν και διακρίνονται εις την ξένην, όμως η καρδιά τους χτυπάει πάντα και για την Αρκαδία, για την Τρίπολη, η σκέψη τους βρίσκεται πάντα και στη γενέθλια γη των γεννητόρων τους». Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Ελένη Καρούντζου, επισήμανε: «Σήμερα, εδώ στην ιστορική Τριπολιτσά, η Ιστορία συναντά την τέχνη. Η σημασία της έκθεσης ξεπερνά τα τοπικά σύνορα και ανάγεται σε πανελλαδικό γεγονός, με απώτερο στόχο και σκοπό τη δημιουργία μιας πολιτιστικής ώσμωσης και εξωστρέφειας». Τον λόγο πήρε και η πρόεδρος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Ξένια Καλδάρα, που συνέβαλε στην πραγματοποίηση της έκθεσης, την οποία θα δούμε στην Αθήνα σε λίγους μήνες.

Μια έκθεση στην Τρίπολη φέρνει από τις ΗΠΑ σπουδαία έργα τέχνης για το ’21-2
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Ελένη Καρούντζου.

«Είμαστε συλλέκτες των έργων, δεν είμαστε ιδιοκτήτες, η τέχνη πρέπει να ανήκει σε όλους, γι’ αυτό και θα θέλαμε κάποια στιγμή στο μέλλον η συλλογή αυτή να μείνει εδώ στην Τρίπολη», είπε ο Γιώργος Γαϊτανάρης, ενώ η σύζυγός του Ιώ Ντόλκα συμπλήρωσε: «Η Τρίπολη είναι για εμάς ένας τόπος με ρίζες στη ζωή και στην καρδιά μας. Η επιλογή της για την έκθεση ήταν μονόδρομος και ευχαριστούμε πολύ όλους, που αγκάλιασαν και συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια». Στα εγκαίνια της έκθεσης χαιρετισμό απηύθυναν ο μητροπολίτης Μαντινείας – Κυνουρίας Αλέξανδρος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος. 

Μια έκθεση στην Τρίπολη φέρνει από τις ΗΠΑ σπουδαία έργα τέχνης για το ’21-3
Ο δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης.

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή