«Βαρύς» χειμώνας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Χριστούγεννα αργούν ακόμη, αλλά οι Βρετανοί φροντίζουν από τώρα να προμηθευτούν γαλοπούλα, χοιρινό κρέας και διάφορα άλλα παραδοσιακά προϊόντα που δεν πρέπει να λείπουν από το γιορτινό τραπέζι. Οι καταψύξεις… παραγεμίζουν καθώς κανείς δεν θέλει να βρεθεί μπροστά σε άδεια ράφια και ψυγεία σούπερ μάρκετ την τελευταία στιγμή. 

Αν κρίνουμε από τα στοιχεία που δίνουν οι εταιρείες, επικρατεί φρενίτιδα: Oι πωλήσεις γαλοπούλας στην αλυσίδα καταστημάτων Iceland είναι αυξημένες κατά 409% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, οι πωλήσεις της παραδοσιακής χριστουγεννιάτικης πουτίγκας ψωμιού στα Aldi έχουν αυξηθεί κατά 45%, οι υπεύθυνοι των Marks & Spencer ανέφεραν πως οι πωλήσεις κατεψυγμένων χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων σημειώνουν αύξηση κατά 500% σε σχέση με το 2020. 

Μπορεί οι εικόνες με τα άδεια ράφια στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της Αγγλίας να μας προκαλούν τουλάχιστον έκπληξη για το πώς μια οικονομία όπως η αγγλική αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα, πόσο όμως αποκλειστικά βρετανικό είναι το συγκεκριμένο φαινόμενο; 

Εχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τις εκτιμήσεις των ειδικών της παγκόσμιας αγοράς, που κάνουν λόγο για την «τέλεια καταιγίδα». Ηδη από τις πρώτες μέρες της πανδημίας κάποιοι προειδοποιούσαν για την πιθανότητα μιας διατροφικής κρίσης, και απ’ ό,τι φαίνεται δεν είχαν άδικο. Από την κρίση πλήττονται, εκτός από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, και οι ανεπτυγμένες δυτικές οικονομίες. 

Πού οφείλεται αυτό; Η ενεργειακή κρίση και η ανεπάρκεια σε εργατικά χέρια εξαιτίας της πανδημίας –στο Βιετνάμ, λ.χ., στρατιώτες έχουν πέσει στη «μάχη» της συγκομιδής του ρυζιού– οδηγούν σε μείωση της παραγωγής, με αποτέλεσμα μεγάλες ελλείψεις. Αν υπολογίσουμε και τον παράγοντα του μεταφορικού κόστους που έχει αυξηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα, κάπως έτσι ξεσπάει η «τέλεια καταιγίδα» και τα απανωτά κύματα ανατιμήσεων. 

Η Ελλάδα δεν θα μείνει αλώβητη απ’ όλα αυτά. Ανατιμήσεις καταγράφονται σε βασικά τρόφιμα, ενώ είναι βέβαιο ότι και σε πολλά άλλα προϊόντα θα είναι δύσκολο στο άμεσο μέλλον να συγκρατηθούν οι τιμές. Ο χειμώνας θα είναι «βαρύς». Το ερώτημα θα είναι πόσο θα διαρκέσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή