ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χρυσά κορίτσια

Ταλέντο, δουλειά, σοβαρότητα, αφοσίωση, επιμονή. Αυτά όταν συνδυαστούν σωστά φέρνουν σπουδαία αποτελέσματα.

Χρυσά κορίτσια

Ταλέντο, δουλειά, σοβαρότητα, αφοσίωση, επιμονή. Αυτά όταν συνδυαστούν σωστά φέρνουν σπουδαία αποτελέσματα. Οπως το χρυσό δίπλωμα που κέρδισε το Μουσικό Σχολείο Αθήνας στην 11η Ολυμπιάδα Χορωδιών, στην κατηγορία παιδικές χορωδίες δημόσιων σχολείων, που πραγματοποιήθηκε φέτος στο Βέλγιο με τη συμμετοχή 300 χορωδιών από ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για την πρώτη συµµετοχή ελληνικού σχολείου σε µια τόσο σηµαντική διοργάνωση και έγινε έπειτα από µεγάλη προσπάθεια –εν µέσω πανδηµίας και µε τα σχολεία για µεγάλο διάστηµα κλειστά– των 34 κοριτσιών της χορωδίας και του µαέστρου τους και υποδιευθυντή του σχολείου, Νίκου Πρίγκα. Ο ίδιος διηύθυνε και το φωνητικό σύνολο αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαµάτας, Vocal Ensemble Maria Callas, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Ολυµπιάδα Χορωδιών της Φλάνδρας και κατέκτησε το αργυρό στην πιο απαιτητική κατηγορία του διαγωνισµού Vocal Ensemble. «Το εγχείρηµα ήταν πολύ δύσκολο µέσα στην πανδηµία», λέει ο Νίκος Πρίγκας. «Περίπου κάθε µήνα αποχωρούσε από τη χορωδία και ένα παιδί λόγω των πιεστικών συνθηκών που είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός και έπρεπε να προσθέσω παιδιά για να αναπληρώσω τα κενά και να βρω ξανά τις ισορροπίες στο σχήµα. Ηταν σαν να χτίζω τη χορωδία από την αρχή». Η διάκριση των κοριτσιών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας σε τόσο υψηλό επίπεδο είναι µία ακόµη επιβεβαίωση του άφθονου ταλέντου που υπάρχει στην Ελλάδα. Η παιδική – νεανική χορωδία Rosarte, µε µαέστρο τη Ρόζη Μαστροσάββα, έχει επίσης κερδίσει σε Ολυµπιάδες Χορωδιών στη Ρίγα της Λετονίας, στο Γκρατς της Αυστρίας κ.ά.

∆υστυχώς, σε πολλές περιοχές της χώρας δεν δίνονται κίνητρα ώστε τα παιδιά να ασχοληθούν µε τη µουσική, µε κάποιο όργανο ή µε τη φωνή τους, αν και τα οφέλη από κάτι τέτοιο είναι πολύ περισσότερα από ένα βραβείο ή το παρατεταµένο χειροκρότηµα.

Οι νέοι µεγαλώνουν σε µια κοινωνία εξαιρετικά ανταγωνιστική από τις πρώτες µέχρι τις τελευταίες τάξεις του σχολείου, πόσο μάλλον αργότερα στην επαγγελματική τους πορεία. Στις χορωδίες και στα μουσικά σύνολα βιώνουν την αλληλεγγύη, τον σεβασμό, την ισότητα, μαθαίνουν να συνεργάζονται, να αλληλοσυμπληρώνονται, να εξελίσσονται, να επικοινωνούν. Ετσι έρχονται τα καλά αποτελέσματα.