Φωτογραφικό ταξίδι στο παρελθόν

Φωτογραφικό ταξίδι στο παρελθόν

Με επίκεντρο το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι, η δημοσιογράφος Αλεξία Κουλούρη φωτίζει ιστορικά στιγμιότυπα

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χρυσές δουλειές για εκείνους που μοσχοπουλούσαν καφάσια από τη Λαχαναγορά ως κάθισμα στο συγκεντρωμένο πλήθος, αλλά και θέσεις στα πεζοδρόμια. Στην πρώτη σειρά, έξω από το ζαχαροπλαστείο Παπασπύρου αντί 50 δραχμών, ενώ έξω από τη Μητρόπολη η τιμή έφθανε τις 150 δραχμές. Δεν μιλούμε, φυσικά, για τα μπαλκόνια της περιοχής που είχαν κλεισθή προκαταβολικά από την ημέρα που είχαν αναγγελθή οι αραβώνες του Κωνσταντίνου με την Αννα-Μαρία», γράφει στο ρεπορτάζ του, με τίτλο «Το φιλμ των γάμων», ο Φρέντυ Γερμανός στις «Εικόνες» τον Σεπτέμβριο του 1964.

Φωτογραφικό ταξίδι στο παρελθόν-1
Η διάδοχος Μαργκρέτε, σημερινή βασίλισσα της Δανίας, και ο Γάλλος κόμης και διπλωμάτης Ενρί ντε Λαμπάρντ ντε Μονπεζά μπροστά στο ανάκτορο στο Τατόι. Είναι μία από τις δεκάδες φωτογραφίες του βιβλίου «Τατόι – Στιγμές Ιστορίας» της δημοσιογράφου Αλεξίας Κουλούρη. 

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Αλεξίας Κουλούρη «Τατόι – Στιγμές ιστορίας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης, διαβάζει κανείς αρκετά αποσπάσματα από δημοσιεύματα της εποχής σχετικά με «βασιλικά» θέματα, αλλά, κυρίως, στέκεται στο πραγματικά πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Το βιβλίο της, έχοντας στο επίκεντρο το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι και τα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα εκεί, επισκέψεις ξένων ηγετών, συναντήσεις και διαβουλεύσεις, οικογενειακές στιγμές, παρουσιάζει δεκάδες έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες σπάνιες,  και φωτίζει με αυτόν τον τρόπο μια περίοδο πυκνή σε γεγονότα και με πολλούς «κραδασμούς» όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Ομως να ξεκαθαρίσουμε κάτι που μάλλον θα το ήθελε και η ίδια η συγγραφέας· δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει τον ρόλο του ιστορικού. Αλλωστε δεν είναι ιστορικός.

Φωτογραφικό ταξίδι στο παρελθόν-2
7 Φεβρουαρίου 1967. Βόλτα στους κήπους του Τατοΐου. Ο Μακάριος κρατάει την Αλεξία. Δεξιά του ο Κωνσταντίνος, αριστερά του ο Σπ. Κυπριανού και η Αννα-Μαρία.

Φωτογραφικό ταξίδι στο παρελθόν-3

Η Αλεξία Κουλούρη είναι δημοσιογράφος με μεταπτυχιακές σπουδές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έχει θητεύσει σε διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς, και εδώ και αρκετά χρόνια εργάζεται στο κανάλι της Βουλής, όπου έχει την ευθύνη του συντονισμού του ενημερωτικού τομέα, καθώς και την αρχισυνταξία και παρουσίαση των εκπομπών «Τι λέει ο νόμος» και «Βουλής Βήμα». Είναι κόρη του φωτορεπόρτερ Δημήτρη Κουλούρη, διαπιστευμένου φωτορεπόρτερ στα Ανάκτορα, ο οποίος έγινε γνωστός και ως ο παπαράτσο του Αριστοτέλη Ωνάση – το πρώτο βιβλίο της Αλεξίας Κουλούρη, «Με στόχο τον Ωνάση» (2008), παρουσιάζει την οικογένεια Ωνάση μέσα από τον φακό του πατέρα της.

Εχει μεγάλο σεβασμό και μεγάλη αγάπη για τη δουλειά του φωτορεπορτάζ μέσα και από έντονες προσωπικές μνήμες. Είναι συγκινητικό το απόσπασμα του βιβλίου όπου περιγράφει την ιεροτελεστία του σκοτεινού θαλάμου, το φιλμ που φορτώνεται στο τανκ και ξεκινάει η περιπέτεια της εμφάνισης.

Στο αρχείο του πατέρα της έσκυψε και για την έκδοση «Τατόι – Στιγμές Ιστορίας», η οποία ξετυλίγεται σε τέσσερα κεφάλαια: Κτήμα Τατοΐου – Τα πρώτα χρόνια. Πρώτο κεφάλαιο: Από τον βασιλιά Παύλο στον βασιλιά Κωνσταντίνο. Αφίξεις, Αναχωρήσεις και Γάμοι. Δεύτερο: Τα ενδιάμεσα χρόνια της βασιλείας Κωνσταντίνου – Αννας-Μαρίας. Η πορεία προς τα Ιουλιανά. Τρίτο: Κτήμα Τατοΐου – Τα τελευταία χρόνια. Εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, Κυπριακό και οικογενειακές στιγμές. Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο περνάμε στην αντίστροφη μέτρηση για τη βασιλεία στην Ελλάδα – Από τη δικτατορία έως τη φυγή στη Ρώμη.

Φωτογραφικό ταξίδι στο παρελθόν-4
Σεπτέμβριος 1964. Αεροδρόμιο Ελληνικού. Η πριγκίπισσα Σοφία αγκαλιάζει την πρωτότοκη κόρη της, Ινφάντα Ελένα. Δίπλα της οι γονείς του συζύγου της.

«Με όχημα τις περιγραφές στο ευρετήριο του πατέρα μου, τις αφηγήσεις στα δημοσιεύματα εφημερίδων και περιοδικών της εποχής, που πλαισίωναν και αναδείκνυαν τα σημαντικότερα φωτογραφικά καρέ, καθώς και τα επίκαιρα του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, προσπάθησα να αναπαραστήσω μια εποχή με μια αφήγηση που μοιάζει σεναριακή», εξηγεί η Αλεξία Κουλούρη.

Φωτογραφικό ταξίδι στο παρελθόν-5
Καλοκαίρι του 1965. Καθημερινές διαδηλώσεις και κυρίαρχα συνθήματα το «1-1-4» και το αντιβασιλικό «πάρ’ τη μάνα σου κι εμπρός, δεν σε θέλει ο λαός».

Για το κτήμα στο Τατόι γίνεται τα τελευταία χρόνια μεγάλη συζήτηση στη δημόσια σφαίρα, αρχικά μέσα από την πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης για αξιοποίηση και ανάδειξή του, αλλά και λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού. Είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορία και με πολλές δυνατότητες. Το βιβλίο της Αλεξίας Κουλούρη πλουτίζει τη γνώση μας μέσα από σημαντικά ντοκουμέντα, δίνει ερεθίσματα στον αναγνώστη, ζωντανεύει στοιχεία και πρότυπα της εποχής.

Φωτογραφικό ταξίδι στο παρελθόν-6
12 Μαρτίου 1964. Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, κηδεία βασιλέως Παύλου. Τον Κωνσταντίνο και τη Φρειδερίκη υποδέχεται ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή