«Συμμαχία» Λυρικής Σκηνής και Met

«Συμμαχία» Λυρικής Σκηνής και Met

Στο ανέβασμα της «Μήδειας» του Κερουμπίνι τη σεζόν 2022-2023 θα συνδράμουν και η Οπερα του Καναδά και η Λυρική Οπερα του Σικάγου.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας και η Εθνική Λυρική Σκηνή, όπως είναι λογικό, ετοιμάζει μεγάλο αφιέρωμα στην Ελληνίδα ντίβα της όπερας. Οπως έγινε χθες γνωστό, αυτό θα περιλαμβάνει και μια πολύ σπουδαία αναβίωση, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα και σημαντικό βήμα εξωστρέφειας για τον μουσικοθεατρικό οργανισμό: μια συνεργασία-συμπαραγωγή με τη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης, την Οπερα του Καναδά και τη Λυρική Οπερα του Σικάγου για το ανέβασμα της «Μήδειας» του Λουίτζι Κερουμπίνι.

Εχοντας κάνει πρεμιέρα πίσω στο μακρινό 1797 στο Παρίσι, η βασισμένη στον αρχαιοελληνικό μύθο όπερα του Ιταλού συνθέτη έμεινε για πάρα πολλές δεκαετίες λησμονημένη, μέχρι που το 1953 η Κάλλας ντύθηκε τη φορεσιά της Μήδειας για το συγκεκριμένο έργο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Φλωρεντινού Μουσικού Μαΐου. Και φυσικά την έκανε δική της, με την παράσταση να σημειώνει τεράστια επιτυχία και να επαναλαμβάνεται σε αρκετές σκηνές παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια. Το 1961 έφτασε και στην Επίδαυρο, σε παραγωγή της ΕΛΣ, με τον Αλέξη Μινωτή να σκηνοθετεί την Κάλλας και τον Γιάννη Τσαρούχη να επιμελείται σκηνικά και κοστούμια.

Στο ανέβασμα της «Μήδειας» του Κερουμπίνι τη σεζόν 2022-2023 θα συνδράμουν και η Οπερα του Καναδά και η Λυρική Οπερα του Σικάγου.

Πίσω στο σήμερα, η επερχόμενη συμπαραγωγή θα είναι αυτή που τον προσεχή Σεπτέμβριο θα ανοίξει τη σεζόν 2022-2023 της Μετροπόλιταν, ενώ, όπως διαβάζουμε στον ιστότοπο του οργανισμού, η παράσταση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του «Met Live in HD» σε σινεμά όλου του κόσμου. Στη συνέχεια, στις αρχές του 2023, η «Μήδεια» θα φτάσει στην Αθήνα και στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ, για να παρουσιαστεί κατόπιν σε Τορόντο και Σικάγο. Η διανομή και οι ακριβείς ημερομηνίες της ελληνικής πρεμιέρας θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση: «Είμαστε ευτυχείς που ανακοινώνουμε σήμερα μια συμπαραγωγή με τεράστια σημασία για τη διεθνή πορεία του Οργανισμού μας, την οποία προετοιμάζουμε περισσότερα από τρία χρόνια, έχοντας την αμέριστη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του προέδρου του, κ. Ανδρέα Δρακόπουλου. Η “Μήδεια” είναι το “ντεμπούτο” της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Αμερική και ανυπομονούμε να την παρουσιάσουμε στο ελληνικό και στο διεθνές κοινό. (…) Η “Μήδεια” δεν είναι ένας τυχαίος τίτλος, αλλά μια όπερα απολύτως συνδεδεμένη με την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί βασίζεται στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, αλλά και γιατί η ερμηνεία της Μαρίας Κάλλας στην παραγωγή της ΕΛΣ στην Επίδαυρο το 1960 είναι βαρυσήμαντο ορόσημο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή