Ακρίβεια, η νέα πανδημία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεχομένως ο Γκόρντον Ράμσεϊ να έκανε την αυτοκριτική του δηλώνοντας πριν από λίγες μέρες ότι «έχει εξαφανιστεί η αλαζονεία από τον κλάδο της εστίασης». Ο διάσημος σεφ, ιδιοκτήτης εστιατορίων και τηλεοπτικός παρουσιαστής έχει πάντα έναν… κακό λόγο να πει σε μάγειρες που θεωρεί κατώτερους των προσδοκιών του και όχι μόνο για χάρη της τηλεθέασης. Μακριά από τα πλατό και τις κάμερες αρκετοί συνεργάτες του στα εστιατόρια που διαθέτει στην Αγγλία, έχουν διηγηθεί ιστορίες πόνου, δακρύων, απογοήτευσης.

Ο Ράμσεϊ ανήκει στη σχολή εκείνη που θεωρεί ότι η κουζίνα είναι στρατόπεδο και τα καψόνια όχι μόνον επιτρέπονται αλλά επιβάλλονται κιόλας. Πρέπει ο νεαρός μάγειρας να υποφέρει, να «ματώσει» για να γίνει καλός, αν αντέξει φυσικά.

Πολλοί τα παρατάνε και καλά κάνουν. Η αντοχή στις προσβολές, στη λεκτική βία και στον εργασιακό εκφοβισμό δεν είναι προαπαιτούμενο επιτυχίας, αλλά μπορεί να σε στείλει στον ψυχοθεραπευτή. Το βέβαιο είναι ότι τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας ήταν καταστροφικά για τον κλάδο της εστίασης. Αυτό ο Ράμσεϊ ως επιχειρηματίας της εστίασης το γνωρίζει πολύ καλά. Οποιος επιβιώνει ακόμη, το έχει καταφέρει με μεγάλο αγώνα και πολλές θυσίες. Αν η πανδημία, λοιπόν, έδωσε ένα μάθημα σε όσους πίστευαν ότι μπορούν να πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, στέλνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα ταπεινότητας και μέτρου, αυτό είναι καλό για όλους.

Ομως τα δύσκολα δεν πέρασαν. Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην αγορά. Η ακρίβεια εξελίσσεται σε νέα πανδημία και ήδη σε αρκετά εστιατόρια ο λογαριασμός που φτάνει στον πελάτη είναι φουσκωμένος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Θα χρειαστεί υπερπροσπάθεια από τους επαγγελματίες αλλά και φαντασία ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές. Ο πελάτης θα δείξει κατανόηση σε μια λογική, δικαιολογημένη αύξηση αλλά θα τιμωρήσει όσους αβασάνιστα αρχίσουν να «τσιμπάνε» τις τιμές αξιοποιώντας τη συγκυρία για να αποκομίσουν κέρδη.

Είναι μια ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή