Από τον Ροσίνι στους σούφι δερβίσηδες, από τον Παλεστρίνα στον Παπαδιαμάντη

Από τον Ροσίνι στους σούφι δερβίσηδες, από τον Παλεστρίνα στον Παπαδιαμάντη

Να πούμε πρώτα τα πρακτικά: η είσοδος σε όλους τους χώρους για το 1ο Λατρευτικό Φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη, χωρίς προκρατήσεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να πούμε πρώτα τα πρακτικά: η είσοδος σε όλους τους χώρους για το 1ο Λατρευτικό Φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη, χωρίς προκρατήσεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας, αρκετές από τις συναυλίες επαναλαμβάνονται έως και τρεις φορές την κάθε ημέρα, για να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό να τις παρακολουθήσει. Οι συναυλίες θα έχουν διάρκεια από 25 έως 40 λεπτά κατά μέσον όρο, προκειμένου οι θεατές να παρακολουθήσουν περισσότερες από μία, αν το επιθυμούν.

Οι αποστάσεις μεταξύ των χώρων είναι μικρές, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθήσουν πολλές από τις δράσεις του φεστιβάλ. Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι αναρτημένο στο nationalopera.gr και στο digitalculture.gov.gr. Στο έντυπο που θα διανέμεται στους θεατές θα υπάρχει χάρτης με τους χώρους, συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και QR code για παραπομπή στο αναλυτικό πρόγραμμα στον ιστότοπο της ΕΛΣ. Σε όλους τους χώρους θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό.

Ως προς το περιεχόμενο, ενδεικτικά:

• Μ. Δευτέρα: «…ἐν τῇ ἐρήμῳ», opus 124 (2022) στο Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά), 5, 6 και 7 μ.μ. Ανάθεση της ΕΛΣ στον συνθέτη Φίλιππο Τσαλαχούρη με έργο εμπνευσμένο από τους Ψαλμούς, ερμηνευμένο σε έναν υποβλητικό χώρο.

– Το έξοχο Stabat Mater του Τζοακίνο Ροσίνι στον καθολικό ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, 7.30 μ.μ.

– Λειτουργία των πειρασμών, Ιερός Ναός Αγίου Ελισαίου – Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, 10.30 μ.μ. Ανάθεση της ΕΛΣ στον συνθέτη Σπύρο Καλλιβωκά με έργο εμπνευσμένο από την Καινή Διαθήκη, που είναι και περιήγηση στην αθηναϊκή πολιτισμική ιστορία.

– Αφιέρωμα στον Παλεστρίνα, Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, 5, 6 και 7 μ.μ.

• Μ. Τρίτη: Ιερές μουσικές των σούφι δερβίσηδων της Πόλης, Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά), 5, 6, 7 μ.μ.

– Λατρευτικές μουσικές του κόσμου, Μουσείο Ακρόπολης (προαύλιος χώρος), 6 και 8 μ.μ.

– Τhrenodiæ Germanicæ, καθολικός ναός Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, 7.30 μ.μ.

• Μ. Τετάρτη: Dies iræ – Υπέρβαση και λατρεία στον Μεσαίωνα, Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά), 5, 6 και 7 μ.μ.

– Θρήνος και μεταφυσικό στοιχείο στη μουσική του 20ού αιώνα, Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, 6 και 7 μ.μ.

– Παπαδιαμάντης – Μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων, Ιερός Ναός Αγίου Ελισαίου – Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (προαύλιος χώρος), 10.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή