Ούτε ένα στα 50

Η σκανδιναβική κουζίνα είναι γνωστό ότι διαπρέπει τα τελευταία χρόνια με πολλές πρωτιές, όχι μόνο στα πιάτα αλλά και στη γενικότερη φιλοσοφία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Geranium της Κοπεγχάγης δεν έχω πάει, οπότε δεν μπορώ να έχω άποψη σχετικά με το αν είναι το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο· όχι ότι ανήκω στους ειδικούς φυσικά, οι οποίοι έκριναν ότι είναι, και γι’ αυτό του έδωσαν την πρώτη θέση στη σχετική λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια παγκοσμίως, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες.

Η σκανδιναβική κουζίνα είναι γνωστό ότι διαπρέπει τα τελευταία χρόνια με πολλές πρωτιές, όχι μόνο στα πιάτα αλλά και στη γενικότερη φιλοσοφία, λ.χ. δεν μπορώ να μη θαυμάσω την απόφαση των ιδιοκτητών του Geranium να εργάζονται τέσσερις μέρες την εβδομάδα προκειμένου να διατηρούν μια ισορροπία μεταξύ εργασίας και ελεύθερου, προσωπικού χρόνου. Είναι μια υπέροχη στάση ζωής και δεν είναι η μόνη, υπάρχει μεγάλη ευαισθησία για το περιβάλλον, την κλιματική απειλή, τη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων, την προστασία της βιοποικιλότητας, τη φιλοσοφία του «μην πετάξεις τίποτα».

Στην εν λόγω λίστα, εκτός από τη Σκανδιναβία, ξεχωρίζουν επίσης το Περού με πολύ καλά εστιατόρια και γενικότερα η Λατινική Αμερική, η Ισπανία, κλασική γαστρονομική δύναμη, και φυσικά η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ. Ως εδώ όλα καλά.

Ομως διαβάζοντας από το 1 μέχρι το 50 τα εστιατόρια και τις πόλεις στις οποίες βρίσκονται η αλήθεια είναι ότι με εκπλήσσει η απουσία της Ελλάδας. Δεν αξίζει έστω ένα ελληνικό εστιατόριο να βρίσκεται στα 50 κορυφαία του κόσμου; Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η Σπονδή, το Etrusco, το Βαρούλκο και αρκετά άλλα δεν μπορούν να έχουν μια θέση στα 50 κορυφαία.

Σίγουρα δεν φταίνε οι σεφ και οι ομάδες τους. Αρκετοί σεφ που τώρα βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους, σε επιχειρήσεις της Αθήνας αλλά και των νησιών, έχουν περάσει από εστιατόρια της συγκεκριμένης λίστας. Εχουν δουλέψει δίπλα σε μεγάλα ονόματα. Υπάρχει άφθονο ταλέντο, γνώση, φαντασία, καινοτομία. Υπάρχουν επιχειρηματίες στην εστίαση που κυνηγούν την τελειότητα και επενδύουν στις επιχειρήσεις τους προκειμένου να προσφέρουν στις ομάδες τους ό,τι πιο καινούργιο υπάρχει στον χώρο. Υπάρχει εντυπωσιακή άνοδος ποιότητας σε όλα τα επίπεδα που κάνει δυσνόητη την απουσία της Ελλάδας από τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή