Σαντορίνη – Βιβλιοπωλείο «Atlantis»: Η αλήθεια πίσω από τις φήμες για λουκέτο

Σαντορίνη – Βιβλιοπωλείο «Atlantis»: Η αλήθεια πίσω από τις φήμες για λουκέτο

Ένας από τους ιδρυτές του διάσημου βιβλιοπωλείου της Σαντορίνης «Ατλαντίδα», απαντά στις φήμες περί λουκέτου

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά βιβλιοπωλεία στον κόσμο, όχι μόνο για τους τίτλους που ανακαλύπτει κανείς στα ράφια του, αλλά και για το σημείο στο οποίο βρίσκεται, σε μια γωνιά στην Οία της Σαντορίνης. Το National Geographic το είχε κατατάξει στη λίστα με τα 10 καλύτερα του κόσμου, ενώ οι New York Times το είχαν χαρακτηρίσει ως «όαση αυθεντικότητας».

Η παγκόσμια αναγνώριση, ωστόσο, ίσως να μην επαρκεί για την επιβίωσή του. Το τελευταίο χρονικό διάστημα κυκλοφορεί έντονα η φήμη ότι το Atlantis Books (Βιβλιοπωλείο Ατλαντίδα),που λειτουργεί περίπου 20 χρόνια στο νησί, «απειλείται» με λουκέτο. Μάλιστα, πολλοί είναι οι περαστικοί που αρκετές ώρες της ημέρας το βρίσκουν κλειστό και υποθέτουν τα χειρότερα. «Έχουν κυκλοφορήσει πολλές φήμες στο Facebook, χωρίς να γνωρίζω σίγουρα την προέλευσή τους. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν ακούσει μερικές ειδήσεις εδώ και εκεί και η βασική περιγραφή της κατάστασης ακούγεται πολύ πιο δραματική και πιο οριστική από ό,τι είναι στην πραγματικότητα», λέει στο kathimerini.gr ο Κρεγκ Γουόλτσερ, ένας εκ των δύο συνιδρυτών του Atlantis Books.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Atlantis Books (@atlantisbooks)

«Τίποτα δεν είναι οριστικό»

Τι συμβαίνει λοιπόν πραγματικά; Ο Γουόλτσερ απαντά: «Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση. Γνωρίζω ότι για πολύ καιρό αρκετοί έλεγαν και έγραφαν διάφορα σχετικά με το θέμα. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή από το γεγονός ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται και μιλά συνεχώς για το βιβλιοπωλείο. Έχω παραμείνει σιωπηλός γιατί δεν ήθελα να προτρέχω». Και συμπληρώνει: «Εκτιμώ τους πάντες, αλλά πραγματικά δεν μπορώ να πω τίποτα, δεν θα ήταν δίκαιο για κανέναν και δεν θα ήταν σοφό εκ μέρους μου. Θα ήθελα να μείνω σε αυτά προς το παρόν».

Όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης του Atlantis Books, «το κτίριο στο οποίο στεγαζόμαστε από το 2005 πουλήθηκε από τους ιδιοκτήτες του σε κάποιον άλλο κύριο. Αυτός μου τηλεφώνησε και με ενημέρωσε ότι σκόπευε να ξεκινήσει την κατασκευή ενός νέου κτιρίου και να μεταφέρει την επιχείρησή του εκεί. Αυτή είναι η μόνη εξέλιξη μέχρι τώρα». Τονίζει, επίσης, το γεγονός ότι το βιβλιοπωλείο μπορεί να μην είναι τώρα κλειστό αλλά «δεν είμαστε σίγουροι για το τι πρόκειται να συμβεί μετά, εργάζομαι συνεχώς για να δω ποια θα είναι η επόμενη μέρα του βιβλιοπωλείου».

Και μπορεί να μην υπάρχει ακόμα τελική απόφαση για αυτόν τον «παράδεισο κάθε βιβλιόφιλου», αλλά ο Γουόλτσερ επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για το μέλλον του βιβλιοπωλείου. «Μπορεί αυτή η απόφαση να έρθει σε μια εβδομάδα ή σε μερικές εβδομάδες. Δεν μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένος, και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο προσπαθώ να κρατώ χαμηλό προφίλ και να μην μιλώ πολύ για το θέμα».

Τα πρώτα βήματα και οι αλλαγές που μπορεί να έρθουν

Η ιστορία δημιουργίας του Atlantis Books έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Την άνοιξη του 2002, οι Αμερικανοί φίλοι Όλιβερ και Κρεγκ έμειναν για μια εβδομάδα στην Σαντορίνη. Δεν υπήρχε βιβλιοπωλείο και έτσι, αποφάσισαν να ανοίξουν το δικό τους. Όπως συνήθιζαν να λένε, κάποια μέρα την επιχείρηση θα αναλάμβαναν τα παιδιά τους. Οι ντόπιοι ενθάρρυναν το όραμά τους και έτσι το βιβλιοπωλείο εγκαινιάστηκε την άνοιξη του 2004 με την επιθυμία να μεταφέρει την τέχνη, τη λογοτεχνία και τον διάλογο σε ένα όμορφο περιβάλλον.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Atlantis Books (@atlantisbooks)

Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας μέχρι και πρόσφατα, το βιβλιοπωλείο έχει φιλοξενήσει συγγραφείς, καλλιτέχνες, αρκετές εκδηλώσεις και πρωτότυπα φεστιβάλ. Εξάλλου, το επιτρέπει ο μοναδικός χώρος με τους στίχους ποίησης γραμμένους στους τοίχους ή την οροφή και τον μεγάλο αριθμό μυθιστορημάτων σε πολλές γλώσσες, τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο. Τα είδη είναι πολλά: από μυθοπλασία μέχρι φιλοσοφία, ιστορία, πολιτισμό, παιδικά βιβλία και συγγραφικά έργα που καλύπτουν κάθε αναγνώστη.

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια ζωής μέσα στο βιβλιοπωλείο, στην ερώτηση τι θα έκανε σε περίπτωση που αυτό έκλεινε, ο Γουόλτσερ λέει: «Δεν ξέρω. Το ίδρυσα όταν ήμουν 23 ετών και πραγματικά δεν γνωρίζω να κάνω άλλα πολλά πέρα από αυτό. Θα πρέπει να το διερευνήσω. Αυτή τη στιγμή δεν έχω παραιτηθεί από την πιθανότητα να συνεχίσει να υπάρχει με κάποια άλλη μορφή το βιβλιοπωλείο. Προφανώς, ό,τι και να γίνει, θα υπάρξουν αλλαγές. Είναι απλώς μια επιχειρηματική συναλλαγή, δεν πρόκειται για κάποιο τραγικό γεγονός ή κάτι τέτοιο, απλά προσπάθησα να αγοράσω εγώ ο ίδιος το κτίριο αλλά απέτυχα». 

Παρόλα αυτά δεν το βάζει κάτω. «Εξακολουθώ να προσπαθώ για τη διατήρηση της επιχείρησης και να κρατήσω ζωντανή την ιστορία της προτού αρχίσω να κοιτάζω πέρα από αυτήν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή