19η ΔΕΒΘ: αυξημένη επισκεψιμότητα, έμφαση στους επαγγελματίες

19η ΔΕΒΘ: αυξημένη επισκεψιμότητα, έμφαση στους επαγγελματίες

Περίπου 90.000 επισκέπτες –τους περισσότερους από ποτέ– υποδέχθηκε η 19η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 7 Μαΐου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 90.000 επισκέπτες –τους περισσότερους από ποτέ– υποδέχθηκε η 19η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 7 Μαΐου με ενισχυμένο το επαγγελματικό πρόγραμμά της και τιμώμενη λογοτεχνία την αμερικανική. Η επισκεψιμότητα ήταν αυξημένη κατά 30%-35% σε σύγκριση με το 2019, ενώ μεγάλη ήταν η προσέλευση του νεανικού κοινού.

Από τις εκδηλώσεις του 1ου Διεθνούς Επαγγελματικού Προγράμματος ξεχώρισε εκείνη με τίτλο «Αγορά δικαιωμάτων στη νέα ψηφιακή εποχή», όπου η Πέτρα Χαρτ, διευθύντρια δικαιωμάτων επί 25 χρόνια στις γερμανικές εκδόσεις Suhrkamp, εξέφρασε επιφυλάξεις για τις αγοραπωλησίες στις σχετικές ψηφιακές πλατφόρμες και δήλωσε την προτίμησή της στη διά ζώσης επαφή.

Στην εκδήλωση του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίων Αθηνών με θέμα τον ρόλο των εκδοτικών ενώσεων και των εθνικών κέντρων βιβλίων, ο Σβέτλο Τσέλεβ, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Βουλγαρίας, εξήρε τον ρόλο του οργανισμού αναφερόμενος σε βουλγαρικά έργα που κυκλοφορούν στα ελληνικά και το αντίστροφο, ενώ η Αν Μπεργκμάν, διευθύντρια της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), τόνισε την ανάγκη του εκδοτικού κόσμου να έχει διαμεσολαβητές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οπως είπε η Μπεργκμάν στην «Κ», τις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο μια έκθεση για το μέλλον του βιβλίου στην Ευρώπη, με την FEP να έχει προτείνει χαμηλότερο ΦΠΑ, ενίσχυση των μεταφραστικών προγραμμάτων κ.ά.

Σαν «ευχάριστη έκπληξη» χαρακτήρισε την ποιότητα των ελληνικών βιβλίων που συνάντησε στη 19η ΔΕΒΘ η Τζάνετ Φριτς, πρόεδρος της εταιρείας American Collective Stand που προσφέρει συνεδριακές υπηρεσίες σε αμερικανικούς εκδοτικούς οίκους. Σύμφωνα με την Φριτς, περίπου πέντε ελληνικοί οίκοι εξέφρασαν ενδιαφέρον για αγορά τίτλων που εκτέθηκαν στο αμερικανικό περίπτερο, όπως ένα παιδικό βιβλίο για τη ζωή και το έργο της Λουίς Μπουρζουά.

«Η ενίσχυση του επαγγελματικού κομματιού της έκθεσης είναι πολύ θετική, αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί και όχι να αποτελέσει πυροτέχνημα», σημείωσε ο εκδότης Νίκος Αργύρης.

Από την άλλη, σύμφωνα με ορισμένους Ελληνες εκδότες, η ενίσχυση του επαγγελματικού χαρακτήρα της έκθεσης ήταν θετική εξέλιξη, ωστόσο χρειαζόταν μια οργανωτική λογική με περισσότερη έμφαση στην ελληνική παραγωγή, όπως είπε στην «Κ» ο Κώστας Σπαθαράκης των εκδόσεων «Αντίποδες», ο οποίος έκρινε επίσης ότι η παρουσίαση της αμερικανικής λογοτεχνίας «σχεδιάστηκε λάθος και απέτυχε».

Αγοραστικό ενδιαφέρον

Αλλοι μικροί εκδότες, όπως ο Νίκος Κουφάκης των εκδόσεων Loggia, ήταν ικανοποιημένοι από την προσέλευση και το αγοραστικό ενδιαφέρον του κοινού, αλλά δεν διέθεταν τον απαραίτητο χρόνο και προσωπικό για να παρευρεθούν στις επαγγελματικές εκδηλώσεις, ενώ μεγαλύτεροι εκδότες όπως η Αννα Πατάκη, ο Νίκος Αργύρης από τον Ικαρο και η Εύα Καραϊτίδη από την Εστία, πραγματοποίησαν επαφές με ξένους επαγγελματίες, εκτιμώντας, όπως είπε η κ. Πατάκη, ότι «μπορεί να βγει κάτι και προς τις δύο κατευθύνσεις». Ο κ. Αργύρης τόνισε ότι «η ενίσχυση του επαγγελματικού κομματιού της έκθεσης είναι πολύ θετική, αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί και όχι να αποτελέσει πυροτέχνημα, γιατί θα χάσει το momentum».

Πολύ ικανοποιημένοι από την οργάνωση και τον διεθνή χαρακτήρα και λιγότερο από την αλληλεπικάλυψη κάποιων εκδηλώσεων και από την απουσία έντυπου προγράμματος ήταν οι επισκέπτες της ΔΕΒΘ με τους οποίους μίλησε η «Κ». Κάποιοι από αυτούς παρακολούθησαν ομιλίες συγγραφέων όπως της Αμερικανίδας Κλερ Μεσούντ, του Βρετανού Τζέιμς Γουντ, του Βούλγαρου Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ, του Σενεγαλέζου Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ, της Λάνα Μπάστασιτς κ.ά. Στο τέλος της διοργάνωσης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Κούκης, σημείωσε ότι πρόθεση είναι να ενισχυθεί η επαγγελματική διάστασή της, ενώ αναφέρθηκε και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Βιβλιοnet.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή