Ροζ τσουνάμι στα θερινά

Η «Μπάρμπι» σώζει το κινηματογραφικό καλοκαίρι και βάζει στόχο το 1 δισ. εισιτήρια

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί μια ροζ φούσκα να σώσει το (κινηματογραφικό) καλοκαίρι; Η απάντηση είναι μάλλον ναι. Ο χαρακτηρισμός «φούσκα», βέβαια, είναι καταφανώς άδικος για την «Μπάρμπι» της Γκρέτα Γκέργουικ, η οποία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο τόσο στο παγκόσμιο όσο (τηρουμένων των αναλογιών) και στο ελληνικό box office. Σπάνια συναντά κανείς ταινία που να κόβει περισσότερα εισιτήρια το δεύτερο Σαββατοκύριακο προβολής της παρά το πρώτο· και όμως, η «Μπάρμπι» το κατάφερε και αυτό: 72.064 εισιτήρια στο άνοιγμα –το μεγαλύτερο παρεμπιπτόντως για το 2023 στη χώρα μας– και 75.807 στο εξαιρετικό δεύτερο τετραήμερο. Συνολικά, το ροζ τσουνάμι έχει κόψει 206.936 εισιτήρια μέσα στις πρώτες δέκα ημέρες προβολής και οι αιθουσάρχες ξεφυσούν ανακουφισμένοι.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, περιμέναμε ότι η συγκεκριμένη ταινία, με την προωθητική καμπάνια που έχει γίνει διεθνώς εδώ και πολλούς μήνες, θα πήγαινε καλά. Η πραγματικά θετική έκπληξη ήταν το πόσο δυναμικά άνοιξε και στους χειμερινούς κινηματογράφους. Για εμάς, π.χ., ήταν μία από τις πέντε πιο εμπορικές ταινίες της χρονιάς και σίγουρα η πιο εμπορική από τον Μάρτιο και μετά», σημειώνει ο Δημήτρης Γάκας, ιδιοκτήτης του εμβληματικού Αθήναιον και του θερινού Αριάν στη Γλυφάδα. Στο δεύτερο, όπως μας λέει, η προσέλευση στην πρώτη προβολή αγγίζει το 100% ακόμη και σε θεωρητικά πιο «ήσυχες» ημέρες όπως η Δευτέρα και η Τρίτη.

«Η πραγματικά θετική έκπληξη ήταν το πόσο δυναμικά άνοιξε η ταινία και στους χειμερινούς κινηματογράφους», λέει ο Δημήτρης Γάκας, ιδιοκτήτης του Αθήναιον και του Αριάν.

Οπως είπαμε, βέβαια, δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο. Από την ημέρα κυκλοφορίας της η «Μπάρμπι» έχει φέρει πίσω πάνω από 780 εκατ. δολάρια παγκοσμίως και οδεύει ολοταχώς για το φράγμα του 1 δισεκατομμυρίου –δεν το έχει φτάσει καμία ταινία φέτος– μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο προβολών. Μαζί με τον «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν (στην Ελλάδα από 24/8), ο οποίος έχει ήδη ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια δολάρια, αποτελούν αναμφίβολα τη σανίδα σωτηρίας που αναζητεί η κινηματογραφική βιομηχανία, έπειτα από τη χλιαρή εμπορικά υποδοχή των νέων «Ιντιάνα Τζόουνς» και «Επικίνδυνη αποστολή» και εν μέσω της συνεχιζόμενης απεργίας ηθοποιών και σεναριογράφων στο Χόλιγουντ.

Ροζ τσουνάμι στα θερινά-1
Η ταινία έκοψε 206.936 εισιτήρια μέσα στις πρώτες δέκα ημέρες προβολής της στην Ελλάδα και ήδη θεωρείται το εμπορικότερο φιλμ της χρονιάς.

Οι δύο ταινίες που αναφέραμε τελευταίες, πάντως, τα πήγαν αρκετά καλύτερα στη χώρα μας σε σχέση με το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ο «Ιντι», με έναν γεμάτο μήνα κυκλοφορίας, έχει φτάσει πια τις 150.057 εισιτήρια, ενώ οι νέες περιπέτειες του Τομ Κρουζ έχουν μαζέψει 126.100 θεατές στις αίθουσες. Με αυτά και με εκείνα, ο Ιούλιος κύλησε σίγουρα ενθαρρυντικά για τα ελληνικά σινεμά, παρά μάλιστα τον συνεχιζόμενο καύσωνα, που σίγουρα απέτρεψε αρκετούς από μια επίσκεψη σε θερινό. «Μάλλον γι’ αυτό πήγαν καλά και οι κλειστές αίθουσες, ο κόσμος εκτίμησε τον κλιματισμό. Με τις συνθήκες που επικρατούν πια κάθε καλοκαίρι, πρέπει ίσως να σκεφτούμε να επεκτείνουμε τη σεζόν λειτουργίας και αυτών των κινηματογράφων. Ευτυχώς δούλεψαν αρκετά και ο “Ιντιάνα” και η “Επικίνδυνη αποστολή”. Η “Μπάρμπι” θα είχε ούτως ή άλλως το κοινό της, κυρίως το γυναικείο, το οποίο αποτελεί πάντα καλή βάση ώστε να πάει καλά μια ταινία», παρατηρεί ο κ. Γάκας, ο οποίος στέκεται επίσης στην αυτονόητη, όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση να μεταφερθεί η κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου «Οπενχάιμερ» για τα τέλη Αυγούστου.

«Λόγω ωραρίου, είναι αδύνατο για τους θερινούς κινηματογράφους να φιλοξενήσουν δύο προβολές των τριών ωρών καθημερινά. Είναι πιο σωστό η ταινία να βγει τότε, οπότε θα υπάρχουν ανοιχτά και αρκετά χειμερινά, ώστε να έχει και αυτή το κοινό που της αξίζει». Από όλα τα παραπάνω συνάγεται ότι το παγκόσμιο κοινό, αλλά κυρίως το ελληνικό που μας αφορά ειδικότερα, δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα της εξόδου στο σινεμά. Αντιθέτως, είναι έτοιμο να στηρίξει στοιχειωδώς αξιόλογα εμπορικά φιλμ –τέτοια είναι αυτά που προαναφέραμε– ιδιαίτερα όταν θα του προσφερθούν στις κατάλληλες συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή