Ματίες στον κόσμο

Στο Εδιμβούργο, η Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας εγκαινίασε μια νέα εποχή

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναγέννηση της Πινακοθήκης της Σκωτίας

Στο Εδιμβούργο, η Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας εγκαινίασε μια νέα εποχή. Η εποχή αυτή, με τη χθεσινή έναρξη λειτουργίας των νέων αιθουσών (Hoskins Architects), σηματοδοτεί περίοδο αυτοπεποίθησης και περηφάνιας με εξαιρετική προβολή της σκωτσέζικης τέχνης από τις αρχές του 19ου αιώνα έως τα μέσα του 20ού. Αυτή είναι περίπου η 150ετία που φωτίζεται διεξοδικά συγκεντρώνοντας τα περισσότερα και καλύτερα έργα τέχνης που φιλοτέχνησαν καλλιτέχνες από τη Σκωτία. Η αναμόρφωση της Πινακοθήκης στο Εδιμβούργο, ένα πολύ ωραίο κλασικό κτίριο του 19ου αιώνα (με επεκτάσεις κυρίως υπόγειες κατά τη δεκαετία του 1970), κέρδισε παράταση ζωής για τους επόμενους αιώνες και σε επίπεδο συμβολικό συγκεντρώνει όλα όσα κάνουν τους Σκωτσέζους περήφανους. Αλλά είναι και ένας τρόπος διεθνοποίησης της τέχνης της Σκωτίας, ένας τρόπος να κινηθεί η Πινακοθήκη με τη μεγαλύτερη δυνατή εξωστρέφεια. Το έργο της αναμορφωμένης Εθνικής Πινακοθήκης ξεκίνησε το 2018 και απαίτησε κονδύλια ύψους σχεδόν 39 εκατομμυρίων στερλινών. Επιστρατεύτηκαν κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς, καθώς και μια καμπάνια για συγκέντρωση κεφαλαίων που απέδωσε σχεδόν το 40% των αναγκαίων κονδυλίων. Ηταν μια πανστρατιά που αποκαλύπτει και το πάθος για μια κιβωτό εθνικής τέχνης. Ο σερ Τζον Λέιτον, διευθυντής της Πινακοθήκης, μιλάει για μια νέα εμπειρία του επισκέπτη. Η προσβασιμότητα είναι ελεύθερη και εύκολη για όλους, και ο τρόπος επανέκθεσης με εμπλουτισμό από έργα που ήταν αποσυρμένα στις αποθήκες γεννούν πρωτόγνωρα βιώματα. Θα υπάρχει πάντα κάτι για όλους, λένε. Ο χώρος περιήγησης μέσα στην Πινακοθήκη διπλασιάστηκε. Οι νέες αίθουσες είναι 12 και η θέα προς την ιστορική πόλη συναρπαστική. Οι κορυφαίοι ζωγράφοι της Σκωτίας βρίσκονται όλοι εκεί με έργα μεγάλης καλλιτεχνικής και συναισθηματικής αξίας. Η εξωστρέφεια της Εθνικής Πινακοθήκης στο Εδιμβούργο σηματοδοτείται επίσης από πέντε έργα ζωγραφικής Μεγάλων Δασκάλων που εκτίθενται για πρώτη φορά. Εργα των Πουσέν, Γκογκέν, Μονέ, Σαρντέν και Καναλέτο δείχνουν πλέον τη δυνατότητα της εθνικής κιβωτού της Σκωτίας να συνομιλήσει με το διεθνές κοινό και με την ιδιότητα μιας Πινακοθήκης που παρακολουθεί την ιστορία της τέχνης. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει συνολικά 460 έργα ζωγραφικής σε όλες τις αίθουσες της νέας Πινακοθήκης. Είναι μια μεγάλη επένδυση για το μέλλον της Σκωτίας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
Αλμπέρτο Τζακομέτι

Ματίες στον κόσμο-1

Υπάρχουν αναγνώστες που λατρεύουν τις βιογραφίες. Ας προσθέσουν στη λίστα τους τη νέα βιογραφία για τον Ελβετό γλύπτη Αλμπέρτο Τζακομέτι (1901-1966) γραμμένη από τον 82χρονο Βρετανό ιστορικό τέχνης Μάικλ Πέπιατ. Επικεντρώνεται στα χρόνια που ο Τζακομέτι πέρασε στο Παρίσι, όπου διαμορφώθηκε καλλιτεχνικά (Michael Peppiatt, «Giacometti in Paris», εκδ. Bllomsbury, σελ. 386). Για τον Πέπιατ, ο Τζακομέτι ήταν από πάντα εμμονή. Συνέλεγε οποιαδήποτε πληροφορία, καταλόγους, φωτογραφίες…

ΟΞΦΟΡΔΗ
Επανάσταση στο χρώμα

Ματίες στον κόσμο-2

Η νέα έκθεση στο μουσείο Ασμόλεαν στην Οξφόρδη εστιάζει στη ριζοσπαστική χρήση του χρώματος στη διάρκεια της βικτωριανής περιόδου και με εφαρμογή στην τέχνη, στη μόδα και στο ντιζάιν. Η τολμηρή εφαρμογή του χρώματος αποκαλύπτει τις μεταβολές της κοινωνίας και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία του 19ου αιώνα προσέγγιζε την απόλαυση και την πολυτέλεια. Στη φωτογραφία, έργο του Καταλανού ζωγράφου Ραμόν Κάσας (1866-1932), ένα από τα ξεχωριστά της έκθεσης.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Κλοντέτ Τζόνσον

Ματίες στον κόσμο-3

Στην Πινακοθήκη Courtauld στο Λονδίνο εγκαινιάστηκε έκθεση έργων της 64χρονης σύγχρονης εικαστικού Κλοντέτ Τζόνσον (αίθουσες Denise Coates, έως 14 Ιανουαρίου). Η Τζόνσον θεωρείται μία από τις σημαντικές εκπροσώπους του ρεύματος Black British Arts. Για πάνω από 30 χρόνια δημιουργεί μεγάλων διαστάσεων προσωπογραφίες μαύρων ανδρών και γυναικών. Χρησι-
μοποιεί ποικιλία μέσων, υδατογραφία, γκουάς, παστέλ, με έντονη αφηγηματική διάσταση.

ΒΕΡΜΟΝΤ
Ομορφη πόλη

Ματίες στον κόσμο-4

Το Μπέρλινγκτον, με πληθυσμό 45.000 κατοίκων, είναι η πιο μεγάλη πόλη στο Βερμόντ, κοντά στον Καναδά (153 χλμ. από το Μόντρεαλ). Πόλη πανεπιστημιακή με θαυμάσια φύση ολόγυρα, θεωρείται μία από τις ωραίες μικρές πόλεις, όπως αφηγείται το σχετικό άρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς» στη στήλη «36 ώρες». Εχει εξελιχθεί σε κέντρο γαστρονομίας και ευ ζην (με σάουνα στη λίμνη), όπως και σε ορμητήριο για την εξερεύνηση της φύσης κυρίως προς τη λίμνη Σαμπλέιν. 

ΠΑΡΙΣΙ
Κομεντί Φρανσέζ

Ματίες στον κόσμο-5

Ιδιαίτερο συμβολισμό είχε η διαδικασία επανεγκατάστασης της αυλαίας στην Κομεντί Φρανσέζ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης. Εργο του καλλιτέχνη Ολιβιέ Ντεμπρέ (1920-1999), η αυλαία είναι από μόνη της μνημειώδης και φαντασμαγορική, τοποθετημένη στην ιστορική σκηνή πριν από 40 χρόνια. Η αποκαθήλωση και η επανατοποθέτηση της κόκκινης αυλαίας υπήρξε ένα έργο σοβαρής τεχνικής δυσκολίας, που δείχνει και τον σεβασμό στην ιστορία της Κομεντί Φρανσέζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή