Κλέφτες ελαιολάδου

Ο Ισπανός Φεντερίκο Μαρίν Σεράνο έχει από το 1968 οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής ελαιολάδου πρώτης ποιότητας στην Κόρδοβα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισπανός Φεντερίκο Μαρίν Σεράνο έχει από το 1968 οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής ελαιολάδου πρώτης ποιότητας στην Κόρδοβα. Την Τετάρτη 30 Αυγούστου, όταν πήγε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του, είδε την πόρτα παραβιασμένη και περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να έχουν κάνει φτερά. Στο παρελθόν, αν του έλεγαν ότι κάποιος έκλεψε δοχεία με λάδι από τις αποθήκες του, πιθανότατα θα έσκαγε στα γέλια. Τώρα μετράει ζημιές καθώς η ποσότητα που εκλάπη είχε αξία 420.000 ευρώ.

Δεν ήταν η πρώτη φορά στην Ισπανία που επιτήδειοι έκλεψαν ποσότητες ελαιολάδου. Λίγες μέρες πριν είχαν κάνει φτερά 6.000 λίτρα από άλλο ελαιοτριβείο, ενώ την περασμένη Τρίτη ληστές του «υγρού χρυσού», όπως αποκαλείται τους τελευταίους μήνες το ελαιόλαδο, χτύπησαν και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δράστες μπήκαν στις αποθήκες αγροτικού συνεταιρισμού στη Χαλκιδική και αφαίρεσαν από τα βαρέλια 37 τόνους ελαιόλαδο. Η κλοπή έγινε αντιληπτή όταν παραγωγοί πήγαν στις εγκαταστάσεις και είδαν τον πάτο των βαρελιών. Η αξία του κλεμμένου ελαιολάδου υπολογίζεται σε 370.000 ευρώ. Φαίνεται ότι η νέα πραγματικότητα με τις εκρηκτικές τιμές στο ελαιόλαδο ήρθε για να μείνει, καθώς η βασική αιτία είναι η κλιματική κατάρρευση. Η ξηρασία που πλήττει χώρες με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή λαδιού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Κάθε καλοκαίρι που περνάει είναι καλύτερο από το επόμενο, οπότε στο μέλλον οι αποδόσεις θα μειωθούν περισσότερο και οι τιμές θα αυξηθούν κι άλλο. Το ελαιόλαδο θα γίνει είδος πολυτελείας ακόμη και για χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, που παράγουν σχεδόν το 80% του ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αν σκεφτεί κανείς ότι μέσα σε διάστημα λίγων μηνών η τιμή του ελαιολάδου καταρρίπτει διαρκώς νέα ρεκόρ, στο προσεχές μέλλον θα δούμε υπηρεσίες φύλαξης σε ελαιοτριβεία, κάμερες και συστήματα ασφαλείας σε αποθήκες, GPS σε δοχεία και βαρέλια, νυχτερινές περιπολίες ελαιοπαραγωγών και αντικλεπτικά σε μπουκάλια στα σούπερ μάρκετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή