Mικρή νίκη στην πόλη που βιάζεται ν’ αλλάξει

Mικρή νίκη στην πόλη που βιάζεται ν’ αλλάξει

Ακόμη και σήμερα, όποτε κατεβαίνω την Πανεπιστημίου, ασυναίσθητα το βλέμμα στρέφεται στο «Iντεάλ», σαν μια βουτιά στο παρελθόν της πόλης

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και σήμερα, όποτε κατεβαίνω την Πανεπιστημίου, ασυναίσθητα το βλέμμα στρέφεται στο «Iντεάλ», σαν μια βουτιά στο παρελθόν της πόλης. Το ιστορικό αθηναϊκό εστιατόριο έκλεισε για ανακαίνιση το 2014 και δεν άνοιξε ποτέ ξανά, θύμα της οικονομικής κρίσης, της κοινωνικής έντασης, των ταραχών που άλλαξαν την Πανεπιστημίου, άλλαξαν την Αθήνα. Βέβαια, δεν είναι μόνο το «Ιντεάλ» που πέρασε στη λήθη. Τόσο και τόσα ιστορικά στέκια, ταβέρνες, καφενεία, μεζεδοπωλεία έφτασαν στα όριά τους και σβήστηκαν από τον χάρτη της πόλης. Και όσα, ελάχιστα, έχουν αντέξει μέχρι σήμερα τώρα βρίσκονται αντιμέτωπα με την τουριστικοποίηση του κέντρου, που όλοι οι αρμόδιοι θέλουν να προστατέψουν τον χαρακτήρα του και κανείς δεν το κάνει.

Μια περίπτωση ιστορικού μαγέρικου είναι και ο «Οικονόμου» στα Πετράλωνα. Αρχισε να λειτουργεί το 1930.

Με μια κατσαρόλα μαγείρευε ο Γιάννης Οικονόμου, λέει η ιστορία, και σέρβιρε τέσσερα-πέντε τραπέζια όλα κι όλα. Δύο δεκαετίες μετά, αναλαμβάνει ο γιος του και συνεχίζει να προσφέρει σπιτικό φαγητό, παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, τα πεντανόστιμα μαγειρευτά που τον έκαναν γνωστό πολύ πέρα από τα σύνορα της γειτονιάς, σε καλλιτέχνες, διανοούμενους, διπλωμάτες και δημοσιογράφους. Οταν η οικογένεια Οικονόμου στις αρχές του 2000 παρέδωσε την επιχείρηση στον Κώστα Διαμαντή, του είπαν μια κουβέντα μόνο: «Μη μας τη χαλάσεις». Εκείνος έδωσε τον λόγο του και τον τήρησε μέχρι σήμερα, οπότε ο «Οικονόμου» αλλάζει πάλι χέρια.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Διαμαντής είπε το ίδιο στον νέο ιδιοκτήτη, φαίνεται όμως πως ο νεαρός επιχειρηματίας που έπιασε το τιμόνι του «Οικονόμου» θέλει να κρατήσει ζωντανή την ψυχή του μαγαζιού, όλα αυτά τα στοιχεία που έγραψαν την ιστορία του, κάνοντας μόνο μικρές βελτιωτικές κινήσεις. Αν πράγματι είναι έτσι, το κέρδος θα είναι μεγάλο. Ο «Οικονόμου» θα συνεχίσει να γράφει την ιστορία του στα Πετράλωνα. Μια μικρή νίκη για τα στέκια που αγαπήσαμε, στην πόλη που βιάζεται να τ’ αλλάξει όλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή