Παρίσι: Μέτρα ασφαλείας σε μουσεία και εκθέσεις

Παρίσι: Μέτρα ασφαλείας σε μουσεία και εκθέσεις

«Γύρω από το Grand Palais Ephemere έχουν τοποθετηθεί μπάρες προστασίας για απόπειρες εμβολισμού με όχημα»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε ημέρες έχουν περάσει από το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε στη γαλλική πόλη Αράς με θύμα τον εκπαιδευτικό Ντομινίκ Μπερνάρ και δράστη τον ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή Μοχάμεντ Μογκούσκοφ. Η Γαλλία παραμένει, βέβαια, σε ύψιστη επιφυλακή. Ο πρόεδρος Μακρόν είχε δηλώσει ότι η χώρα χτυπήθηκε «από τη βαρβαρότητα της ισλαμικής τρομοκρατίας» και ο στρατός κινητοποιήθηκε για να προστατεύσει ευαίσθητες περιοχές. Τα μέτρα δεν ήταν απλώς προληπτικά. Απηχούσαν τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και το πολύ πρόσφατο παρελθόν της Γαλλίας, μιας χώρας που σύμφωνα με το Bloomberg έχει δύο από τις μεγαλύτερες εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρώπης και που είδε, εξαιτίας του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, να ανοίγουν παλιές πληγές της.

Mνήμες Μπατακλάν

Κάποιες από αυτές τις πληγές συνδέονταν, εκτός όλων των άλλων, με χώρους πολιτισμού. Oπως το θέατρο Μπατακλάν, που οκτώ χρόνια πριν είχε δεχθεί μια πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση – ίσως μετά τη δολοφονία του Μπερνάρ, να θυμήθηκαν πολλοί εκείνες τις φοβερές ημέρες του Νοεμβρίου του 2015. Το μουσείο του Λούβρου, πάντως, είχε και έναν χειροπιαστό λόγο: ένα γραπτό σημείωμα, που έφτασε στα χέρια των υπευθύνων του ιδρύματος το Σάββατο το πρωί και το οποίο ανέφερε ότι κινδύνευαν το μουσείο και οι επισκέπτες του. Η διοίκηση τους απομάκρυνε ευθύς αμέσως και το κτίριο έμεινε κλειστό για μία ημέρα. Τα ανάκτορα των Βερσαλλιών εκκενώθηκαν και αυτά το Σάββατο, έπειτα από ανώνυμη προειδοποίηση και τον εντοπισμό ενός ύποπτου δέματος. Το παλάτι κατόπιν άνοιξε, για να κλείσει ξανά χθες, λόγω απειλής για βόμβα, η οποία επίσης δεν φαίνεται να υπήρξε ποτέ – οι εναπομείναντες επισκέπτες εισήλθαν και πάλι στον χώρο. Ενδεικτικά μιας μεγάλης αναστάτωσης μοιάζουν όλα τα παραπάνω (ή και αδιαφορίας, αν μιλάμε για φάρσες), με τη γενικότερη ανησυχία μάλιστα να μη δείχνει σημάδια ύφεσης: η εικαστική έκθεση «Paris+», ο παριζιάνικος βραχίονας της φουάρ τέχνης Art Basel, που ξεκινάει αύριο στο εκθεσιακό κέντρο Grand Palais Ephemere της γαλλικής πρωτεύουσας, θα πραγματοποιηθεί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Τα περιέγραψε ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Art Basel, με μια ανακοίνωση που ενημέρωνε το κοινό για τις εξελίξεις και ήταν επίσης ενδεικτική του κλίματος. «Οι επισκέπτες της έκθεσης θα υποβληθούν σε αυστηρά μέτρα ασφαλείας, βάσει πρωτοκόλλων που περιλαμβάνουν χρήση ανιχνευτή μετάλλων και έλεγχο σακιδίων», δήλωσε ο Νόα Χόροβιτς και πρόσθεσε: «Γύρω από το Grand Palais Ephemere έχουν τοποθετηθεί μπάρες προστασίας για απόπειρες εμβολισμού με όχημα, ενώ επιπλέον προσωπικό ασφαλείας θα περιπολεί τον χώρο της έκθεσης».

Παρίσι: Μέτρα ασφαλείας σε μουσεία και εκθέσεις-1
Γλυπτό της Μπρι Γουίλιαμς, που θα εκτίθεται στην έκθεση «Paris+». Ο χώρος θα προστατεύεται από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και οι επισκέπτες θα περνούν από ανιχνευτή μετάλλων και έλεγχο σακιδίων.

Eκπρόσωπος της έκθεσης «Paris+» ανέφερε ότι καμία από τις 154 συμμετέχουσες γκαλερί δεν έχει αποσύρει τη συμμετοχή της. Ερώτημα, ωστόσο, παραμένει η προσέλευση των επισκεπτών. Θα επηρεαστούν άραγε και οι πωλήσεις; Αναφερόμενος στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο σύμβουλος τέχνης Τοντ Λεβίν υπογράμμισε στο Artnet.com ότι «σίγουρα δεν δημιουργεί στους ανθρώπους τη διάθεση να ξοδέψουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή