Στην πόλη Φρίντμπεργκ της Εσσης, λίγο έξω από τη Φρανκφούρτη, 700 οικογένειες λαμβάνουν περίπου κάθε δεκαπέντε ημέρες ένα καλάθι με τρόφιμα από την τοπική τράπεζα τροφίμων: φρούτα, λαχανικά, βασικά είδη διατροφής. Τα ρεπορτάζ απ’ όλη την Ευρώπη δείχνουν αύξηση των αιτήσεων σε τράπεζες τροφίμων και κοινωνικά παντοπωλεία, από ανθρώπους που δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα απολύτως αναγκαία. Και όχι μόνο σε οικονομικά αδύναμες χώρες, αλλά και σε εύρωστες οικονομίες όπως η Γερμανία και η Αγγλία.
Η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις ζαλίζουν τα νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων αποτελούν τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα, χωρίς εύκολη λύση. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο χάνεται ή σπαταλιέται σε κάποιο σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, στην Ευρωπαϊκή Ενωση η ετήσια απώλεια τροφίμων υπολογίζεται σε σχεδόν 59 εκατομμύρια τόνους. Αυτό ισοδυναμεί με 131 κιλά αποβλήτων ανά άτομο ετησίως. Είναι εξωφρενικός αριθμός.
Τόσο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης όσο και μέσα στην πανδημία, οι τράπεζες τροφίμων –θεσμός που ξεκίνησε το 1967 στην Αμερική και εξαπλώθηκε στον κόσμο– και οι ακούραστοι εθελοντές τους έβαλαν πλάτη για πολλές ελληνικές οικογένειες, για δομές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το ίδιο κάνουν μέχρι σήμερα οι έξι, και σε λίγο επτά, τράπεζες τροφίμων που δραστηριοποιούνται στη χώρα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Δράμα, Ηπειρο, Κρήτη και σύντομα στην Πάτρα, που θα παρέχει κάλυψη στη Δυτική Ελλάδα).
Συγκεντρώνουν χιλιάδες τόνους τροφίμων από βιομηχανίες, σούπερ μάρκετ και άλλες προσφορές, τα διαχειρίζονται κατάλληλα και τα προσφέρουν δωρεάν σε κοινωφελείς φορείς και οικογένειες στην περιοχή όπου βρίσκονται. Ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι εύκολος. Η ακρίβεια σε βασικά είδη διατροφής προκαλεί μεγάλη επισιτιστική ανασφάλεια, για κάποιες πληθυσμιακές ομάδες θα είναι εφιάλτης. Αξίζει, όποιος μπορεί, από βιομηχανίες τροφίμων μέχρι σούπερ μάρκετ και παραγωγούς, να στηρίξει αυτές τις τράπεζες. Οσο περισσότερα «κέρδη» έχουν τόσο περισσότερα τραπέζια θα είναι γεμάτα.