Οι Coldplay περιμένουν… το ΤΕΕ

Εναλλακτικές επιλογές χώρων στην Αθήνα αναζητάει η διοργανώτρια εταιρεία των δύο sold out συναυλιών των Coldplay, που είχε προγραμματιστεί να γίνουν στο ελεγχόμενο για την ασφάλειά του ΟΑΚΑ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρισκόμαστε σε εκείνη την περίοδο του χρόνου που τα πρώτα μεγάλα συναυλιακά ονόματα του καλοκαιριού του 2024 αρχίζουν σιγά σιγά να ανακοινώνονται. Και η αλήθεια είναι πως το μουσικόφιλο κοινό έχει ήδη αρχίσει να σημειώνει ημερομηνίες στο καλεντάρι του. Με έντονα γράμματα μάλιστα: Χθες το φεστιβάλ Release Athens ανακοίνωσε ότι στις 20 Ιουνίου θα εμφανιστούν στην πλατεία Νερού οι προσφάτως επανενωμένοι εκπρόσωποι της britpop και αγαπημένοι του εγχώριου κοινού Pulp, ενώ η High Priority Promotions έχει κλείσει τους τρομερούς και «φλεγόμενους» Γερμανούς Rammstein, που θα παίξουν στις 30 Μαΐου στον εξωτερικό χώρο του ΟΑΚΑ. Μιλώντας ωστόσο για ΟΑΚΑ, ένα ερώτημα επανέρχεται: Τι γίνεται με τις δύο sold out συναυλίες των Coldplay, που η High Priority έχει μεν ανακοινώσει για τις 8 και 9 Ιουνίου 2024, αλλά η πραγματοποίησή τους στο Ολυμπιακό Στάδιο είναι αμφίβολη εξαιτίας του ζητήματος που έχει προκύψει με την ασφάλειά του;

Οι Coldplay περιμένουν… το ΤΕΕ-1
Coldplay [Charles Sykes / Invision / A.P.]

«Στην παρούσα φάση, εκείνο που αναμένουμε όλοι –πολιτεία, διοργανωτές, σύνδεσμοι και το ίδιο το συγκρότημα– είναι το πόρισμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας», λέει στην «Κ» ο Γιάννης Μαραγκουδάκης, δικηγόρος της High Priority Promotions (και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων). Ο κ. Μαραγκουδάκης αναφέρεται στην πολυαναμενόμενη αξιολόγηση του ΤΕΕ επί της μελέτης των τεχνικών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ, που στις αρχές Οκτωβρίου είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια του Ολυμπιακού Σταδίου. Οπως φημολογείται, το πόρισμα, είτε επιβεβαιώνει την αρχική μελέτη είτε όχι, ενδέχεται να είναι έτοιμο στα τέλη Νοεμβρίου. Κανείς όμως δεν γνωρίζει με σιγουριά. «Και το ζήτημα είναι ότι όσο περνάει ο καιρός», λέει ο κ. Μαραγκουδάκης, «μειώνονται τα περιθώρια για εναλλακτικές. Πλησιάζει το ενδεχόμενο η συναυλία να φύγει από την Ελλάδα και να πάει σε άλλη χώρα. Αν έχουμε ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των εορτών των Χριστουγέννων χωρίς να έχει υπάρξει σαφής απάντηση, τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ».

Οι Coldplay περιμένουν… το ΤΕΕ-2
Rammstein

Στις 20 Ιουνίου θα εμφανιστούν στην πλατεία Νερού οι Pulp, ενώ στις 30 Μαΐου έρχονται οι «φλεγόμενοι» Rammstein.

Οπως έγραφε η «Κ» (5.10.23), το ζήτημα μπορεί να έχει ευρύτερες συνέπειες στον εγχώριο συναυλιακό κλάδο, με την Ελλάδα να κινδυνεύει να βγει (ξανά) από τον διεθνή χάρτη των μεγάλων μουσικών διοργανώσεων. Σύμφωνα επίσης με τις προδιαγραφές των Coldplay, οι δύο συναυλίες τους προβλέπονται «υπερπαραγωγές» και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα 122.000 εισιτήριά τους εξαντλήθηκαν ταχύτατα, με το ένα τρίτο του κοινού να προέρχεται από το εξωτερικό. Από τους πιθανούς εναλλακτικούς χώρους, το μεν Terra Vibe στη Μαλακάσα δύναται να φιλοξενήσει την παραγωγή της μπάντας αλλά δεν έχει την απαραίτητη χωρητικότητα, ενώ στο Καλλιμάρμαρο ισχύει περίπου το αντίστροφο, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τεχνική μελέτη των διοργανωτών. Οι ίδιοι οι Coldplay τηρούν στάση αναμονής και θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, μία από τις έξι χώρες που διεκδίκησε σθεναρά τη φιλοξενία τους.

Οι Coldplay περιμένουν… το ΤΕΕ-3
Οι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού και προσφάτως επανενωμένοι Pulp. [A.P. Photo / Chris Pizzello]

Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν; Αυτό που μπορεί να πει ο κ. Μαραγκουδάκης προς το παρόν είναι ότι υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές στην Αθήνα. Αν διαφοροποιηθεί και το πρόγραμμα του συγκροτήματος (που είναι ασφυκτικό και έχει διαμορφωθεί εδώ και δύο χρόνια), τότε θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διασωθεί η συναυλία. «Γίνονται κάποιες ενέργειες», λέει ο κ. Μαραγκουδάκης, εξηγώντας ότι αυτές έχουν ως γνώμονα και τα υψηλά στάνταρ της παραγωγής του συγκροτήματος. Ερωτώμενος αν στο τραπέζι υπάρχουν και χώροι μη συναυλιακοί, που θα διαμορφωθούν ως τέτοιοι, λέει απλώς ότι «αυτό που θέλουμε όλοι είναι να ξανανοίξει το ΟΑΚΑ», ενώ τονίζει ότι υπάρχει ένα ζήτημα που δεν έχει συζητηθεί επαρκώς: «Πρέπει να ενσκήψουμε σοβαρά», καταλήγει, «σε αυτό που λέγεται συναυλιακός τουρισμός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή