Επιστροφή αγάλματος βασισμένου στην «Αφροδίτη της Κνίδου» του Πραξιτέλους

Επιστροφή αγάλματος βασισμένου στην «Αφροδίτη της Κνίδου» του Πραξιτέλους

Ελληνικές αρχαιότητες συνολικής αξίας 3,7 εκατ. δολαρίων επιστρέφουν στην Ελλάδα από τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις της Εισαγγελίας του Μανχάταν και του υπουργείου Πολιτισμού

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μαρμάρινα αγάλματα της Αφροδίτης που χρονολογούνται στους ρωμαϊκούς χρόνους, ένα μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο τύπου «Σπεδού» (2700-2300 π.Χ.), ένα κορινθιακό κράνος και άλλες 26 ελληνικές αρχαιότητες που εκτείνονται από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους, συνολικής αξίας 3,7 εκατ. δολαρίων, επιστρέφουν στην Ελλάδα από τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις της Εισαγγελίας του Μανχάταν και του υπουργείου Πολιτισμού.

Oπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Μανχάταν, οι 19 από τις αρχαιότητες παραδόθηκαν οικειοθελώς στην Εισαγγελία από τον Μάικλ Γουόρντ, ιδιοκτήτη γκαλερί της Νέας Υόρκης, ενώ τρεις από αυτές κατασχέθηκαν σε χώρο που ανήκε στην υπό εκκαθάριση εταιρεία του Bρετανού εμπόρου αρχαιοτήτων Ρόμπιν Σάιμς.

Από τα δύο αγάλματα της Αφροδίτης, το ένα είναι βασισμένο στην από αιώνες χαμένη «Αφροδίτη της Κνίδου» του Πραξιτέλους, σύμφωνα με την Εισαγγελία.

Εντοπίστηκε σε χώρο αποθήκευσης που ανήκε στον Σάιμς και στον οποίο το άγαλμα βρισκόταν κρυμμένο τουλάχιστον από το 1999. Το κυκλαδικό ειδώλιο είχε ανασκαφεί παρανόμως στις Κυκλάδες και βρέθηκε σε αποθήκη ιδιώτη συλλέκτη με έδρα τη Νέα Υόρκη, από όπου και κατασχέθηκε νωρίτερα μέσα στο 2023.

Το κορινθιακό κράνος εξήχθη λαθραία από την Ελλάδα, βρέθηκε στη Γερμανία όπου πλαστογραφήθηκε η προέλευσή του και έπειτα επιχειρήθηκε να διακινηθεί παρανόμως, με τον γκαλερίστα Μάικλ Γουόρντ να δηλώνει ένοχος για συμμετοχή στο εγχείρημα που οργανώθηκε από τον διακινητή αρχαιοτήτων Γιουτζίν Αλεξάντερ και περιελάμβανε πώληση κλεμμένων αρχαιοτήτων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στην τελετή απόδοσης των αρχαιοτήτων στο ελληνικό Δημόσιο, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μανχάταν, παρευρέθησαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και εκπρόσωποι των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι 30 αρχαιότητες αναμένεται να επαναπατριστούν στην Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή