Γλυπτά του Παρθενώνα – Μενδώνη: «Δεν θα μείνουν άδειες οι αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου»

Γλυπτά του Παρθενώνα – Μενδώνη: «Δεν θα μείνουν άδειες οι αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου»

Εκθέσεις με ελληνικούς θησαυρούς θα οργανώσει η Ελλάδα εφόσον επιστρέψουν τα Γλυπτά, είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην εφημερίδα Guardian

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια στο θέμα της ελληνικής διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα έδωσε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στον βρετανικό Guardian και λέγοντας ότι σε περίπτωση συμφωνίας οι αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου δεν θα μείνουν άδειες.

«Εφόσον τα Γλυπτά επανενωθούν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να οργανώσει περιοδικές εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα καλύψουν το κενό (σ.σ. στο Βρετανικό Μουσείο)», δήλωσε η Ελληνίδα υπουργός, επαναλαμβάνοντας θέση που έχει διατυπώσει στο πρόσφατο παρελθόν.

Ερωτώμενη εάν η βρετανική πλευρά έχει ζητήσει συγκεκριμένες αρχαιότητες, η υπουργός απάντησε ότι οι συζητήσεις δεν έχουν φθάσει σε αυτό το σημείο. Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες άφησε να εννοηθεί –κατά την εφημερίδα– ότι οι αρχαιότητες που θα ταξιδέψουν στη Βρετανία θα προσελκύσουν μεγάλους αριθμούς επισκεπτών («crowd pullers»). «Θα γεμίσουν το κενό και θα ανανεώνουν, συνεχώς, το ενδιαφέρον του διεθνούς κοινού στις αίθουσες με τις ελληνικές αρχαιότητες του Βρετανικού Μουσείου», σημείωσε η κ. Μενδώνη, προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε συμφωνία και οι λεπτομέρειές της θα είναι σε συμφωνία με την ελληνική αρχαιολογική νομοθεσία».

Την προοπτική της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου, με τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων αρχαιοτήτων μετά την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, η υπουργός τη διατύπωσε πριν από ένα μήνα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 (29/11/2023), στον απόηχο του διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρίσι Σούνακ. Οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συναντηθούν στο Λονδίνο, αλλά ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε τη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του μετά τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για τις ελληνικές διεκδικήσεις στο BBC.

Παρόμοιες θέσεις σχετικά με τη διοργάνωση εκθέσεων ελληνικών αρχαιοτήτων έχουν εκφράσει τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος μάλιστα έχει ξεκαθαρίσει περισσότερες από μία φορές τον τελευταίο χρόνο ότι προσπαθεί να πετύχει έναν «win win» συμβιβασμό με την Ελλάδα στο θέμα των Γλυπτών. Και δεν πτοείται –όπως έχει δηλώσει– από την αρνητική στάση της κυβέρνησης Σούνακ, η οποία όμως πνέει τα λοίσθια ενόψει των βρετανικών εκλογών. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ωστόσο είχε πει κατά την επίσκεψή του στη βρετανική πρωτεύουσα ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν όσο γρήγορα θα ήθελε.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η κ. Μενδώνη ερωτώμενη από τη βρετανική εφημερίδα εάν θα ιδρυθεί κάποιο παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στο Μουσείο της Ακρόπολης για την παρουσίαση των Γλυπτών σημείωσε ότι «δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα ενός ενδιάμεσου «πολιτιστικού ιδρύματος», αποτέλεσμα μιας συνεργασίας των δύο πλευρών, προέρχεται από τον οργανισμό Parthenon Project που ασκεί πιέσεις για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης. Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα σημειώνει ότι η βρετανική κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ του ελληνικού αιτήματος και υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov τον Ιούλιο, το 64% των Βρετανών τάσσεται υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή