Μαίνεται η διαμάχη για τα εισιτήρια στην Ακρόπολη

Μαίνεται η διαμάχη για τα εισιτήρια στην Ακρόπολη

Προχωρεί ο διαγωνισμός για ανάδειξη ιδιώτη αναδόχου στους χώρους έκδοσης και ακύρωσης

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση για τα τέλη Ιανουαρίου πήρε έπειτα από αίτηση ενδιαφερομένων η προθεσμία υποβολής φακέλων στον διαγωνισμό του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) που διενεργείται με στόχο την ανάδειξη ιδιώτη αναδόχου, ο οποίος θα παρέχει στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης προσωπικό για τους χώρους έκδοσης και ακύρωσης εισιτηρίων, καθώς και για την υποδοχή και εξυπηρέτηση των επισκεπτών μέχρι και την είσοδό τους στο μνημείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο ΟΔΑΠ προχωρεί μέσω διαγωνισμού στη συγκεκριμένη ανάθεση προκειμένου να βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τους επισκέπτες της Ακρόπολης, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η προσέλευση στο μνημείο είναι ιδιαίτερα αυξημένη και το υφιστάμενο προσωπικό δεν επαρκεί.

Ως προς αυτό είναι ενδεικτικό ότι για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες εκτελούνται υπηρεσίες έκδοσης και ακύρωσης εισιτηρίων, καθώς και υποδοχής των επισκεπτών και από τους αρχαιοφύλακες και το προσωπικό της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, το οποίο κανονικά είναι επιφορτισμένο με καθήκοντα εντός του αρχαιολογικού χώρου, όπου και θα μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί. Τα ίδια τα έσοδα του αρχαιολογικού χώρου, λένε οι ίδιες πληροφορίες, προφανώς και παραμένουν στον ΟΔΑΠ που θα έχει και τη διαχείρισή τους.

Στάση εργασίας σήμερα από τους αρχαιοφύλακες.

Την αντίθεσή της στον διαγωνισμό έχει εκφράσει η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), που έχει εξαγγείλει για σήμερα τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας, η οποία αναμένεται να κρατήσει κλειστούς όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της επικράτειας από τις 8 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι. Στη δεύτερη κινητοποίησή της για το ζήτημα (μετά την απεργία που είχε πραγματοποιήσει στην Ακρόπολη στις 19 Δεκεμβρίου), η ένωση των αρχαιοφυλάκων αντιδρά στην απόφαση του ΟΔΑΠ και του υπουργείου Πολιτισμού να «εκχωρήσει σε ιδιώτες» την έκδοση και τον έλεγχο των εισιτηρίων του κορυφαίου μνημείου της χώρας, ζητώντας αντ’ αυτού προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων ή συμβασιούχων μέσω ΑΣΕΠ.

Πηγές της «Κ» από το υπουργείο σημειώνουν ότι ο συνολικός αριθμός του μόνιμου αλλά και του εποχικού προσωπικού κάθε υπουργείου προκαθορίζεται από συγκεκριμένες διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και ότι έχουν ήδη ζητηθεί θέσεις μόνιμων φυλάκων, με τη σχετική διαδικασία να μην έχει πραγματοποιηθεί ακόμη.

Με τον υπό εξέλιξη διαγωνισμό του ΟΔΑΠ επίσης, εξηγούν οι ίδιες πηγές, οι αρχαιοφύλακες, που δεν χάνουν κάποιο δικαίωμά τους και οι οποίοι τονίζουν την ανάγκη για προσλήψεις, δεν θα χρειάζεται να ασκούν επιπλέον καθήκοντα όπως έκδοση εισιτηρίων, υποδοχή επισκεπτών κ.λπ., και έτσι θα μπορούν να επικεντρωθούν στα δικά τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε υπογραμμίσει ότι οι αρχαιοφύλακες αντέδρασαν εξαρχής στον διαγωνισμό, γιατί «το γεγονός (…) ότι αποκόπτονται από τα ταμεία προφανώς τους ενοχλεί». Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ Γιάννης Μαυρικόπουλος ανέφερε ότι το σωματείο έχει καταγγείλει το ίδιο παρατυπίες από ιδιώτες στο θέμα των εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους όπως της Ακρόπολης, καθώς και ότι οι αρχαιοφύλακες –που θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους– δεν διαφωνούν με την απαλλαγή τους από τα «ταμειακά» καθήκοντα, τα οποία ωστόσο πρέπει να παραμείνουν σε υπαλλήλους του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή